Rinoplastia este o operație chirurgicală plastică sau reparatorie, efectuată cu scopul de a reface un nas distrus, diform sau mutilat. Rinoplastia este intervenţia de corectare a formei nasului, care permite schimbarea mărimii, lăţimii, poziţiei vârfului nasului, a profilului nazal și a oricăror asimetrii sau deviaţii.
Rinoplastia poate schimba dimensiunea, forma sau proporțiile nasului. Se poate face pentru a repara deformările de la o traumă, pentru a corecta un defect de naștere sau pentru a îmbunătăți unele dificultăți de respirație.
Foarte mici modificări ale structurii nasului - adesea măsurate în milimetri - pot face o diferență mare în modul în care arată nasul. De cele mai multe ori, un chirurg cu experiență poate obține rezultate de care amândoi sunteți mulțumiți.
Dar, în unele cazuri, micile modificări nu sunt suficiente, iar tu și chirurgul tău ați putea decide să faceți o a doua intervenție chirurgicală pentru modificări ulterioare. Dacă acesta este cazul, trebuie să așteptați cel puțin un an pentru operația de urmărire, deoarece nasul poate trece prin modificări în această perioadă.
Vezi și: Îți clătești gura după ce te-ai spălat pe dinți? Nu o mai face
Rinoplastia, moft sau necesitate
Dr. Nico Ferariu, medic chirurgie plastică, estetică și reconstructivă, a explicat când este necesară o astfel de intervenție de corectare a nasului.
”Vorbim despre necesitate atunci când nasul nu este într-o armonie cu celelalte trăsături ale feței, atunci când ne deranjează aspectul nasului, fie că are o proiecție mai înaltă. Vorbim despre o cocoașă, popular vorbind. Rinoplastia mai este indicată atunci când nu ne place vârful nasului, nările sunt prea largi, prea mari și în fiecare dimineață ne uităm în oglindă și ne deranjează acest aspect.
Mai vorbim despre situații medicale atunci când avem nevoie de o rinoplastie post-traumatică, vorbim de rinoplastie atunci când trebuie să corectăm septul și când avem și probleme de respirație. Atunci putem rezolva două situații într-o singură intervenție”, a subliniat medicul la Antena 3.
Vezi și: Durerea de talpă, metatarsalgia, cauze și tratament. Cum influențează încălțămintea
Rinoplastia, ce trebuie să știi înainte de operație
Atunci când planificați rinoplastia, chirurgul va lua în considerare celelalte caracteristici faciale, pielea de pe nas și ceea ce doriți să schimbați. Dacă sunteți un candidat pentru o intervenție chirurgicală, chirurgul dumneavoastră va dezvolta un plan personalizat pentru tine.
Operația de rinoplastie primară durează aproximativ 1-3 ore, iar în cazurile de rinoplastii secundare poate depăși 3 ore. Rinoplastia se poate face în interiorul nasului său printr-o mică tăietură externă (incizie) la baza nasului, între nări.
”Ca pentru orice intervenție chirurgicală, la orice operație, trebuie să știm că va fi o evaluare preoperatorie. Medicul poate să ceară fie o radiografie, fie un CT în situații dificile, astfel încât dacă consideră că este nevoie, se evaluează aspectul nasului preoperator, se fac fotografii și înainte de operație trebuie să facem un set de analize.
Cu toții avem o idee despre cum am dori să avem nasul, dar trebuie să ținem cont că este foarte importantă armonia. Nasul este centrul armoniei feței și atunci trebuie ca proporțiile feței să fie păstrate.
Intervenția chirurgicală presupune o internare de 24 de ore într-un spital sau secție de specialitate. Apoi mai avem indicații post-operatorii. După o rinoplastie nu ne deranjează durerea. Este o presiune pe care o resimțim, care este controlată foarte bine cu un tratament medicamentos. Imediat după operație, pacientul se trezește cu două atele siliconice care se pun pentru a susține septul în poziția în care a fost operat și o atelă de rășină care să susțină oscioarele nasului în poziția respectivă, astfel încât acestea să se sudeze așa cum au fost așezate.
În următoarea săptămână, până se îndepărtează atelele trebuie să avem grijă să dormim cu capul ridicat, să nu dormim cu fața în pernă. Nu vorbim de dureri foarte mari. Se respiră foarte bine post-operator. Avem foarte bune beneficii, dar, ca orice intervenție chirurgicală există și riscuri. Pacientul află de riscuri la consultul preoperator”, a mai subliniat medicul.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. Pericolul uriaș la care te expui și ce boli riști
Riscurile rinoplastiei
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale majore, rinoplastia prezintă riscuri precum:
- Sângerare
- Infecție
- O reacție adversă la anestezie
Alte riscuri posibile specifice rinoplastiei includ, dar nu se limitează la:
- Dificultăți de respirație prin nas
- Amorțeală permanentă în și în jurul nasului
- Posibilitatea unui nas cu aspect neuniform
- Durere, decolorare sau umflare care poate persista
- Cicatrici
- O gaură în sept (perforație septală)
- O nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară, notează Mayo Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.