Rinoplastia este o operație chirurgicală plastică sau reparatorie, efectuată cu scopul de a reface un nas distrus, diform sau mutilat. Rinoplastia este intervenţia de corectare a formei nasului, care permite schimbarea mărimii, lăţimii, poziţiei vârfului nasului, a profilului nazal și a oricăror asimetrii sau deviaţii.
Când se face intervenția
Medicii explică când este necesară rinoplastia. Atunci când planificați rinoplastia, chirurgul va lua în considerare celelalte caracteristici faciale, pielea de pe nas și ceea ce doriți să schimbați.
Dorin Romanaț, medic ORL, arată pe pagina sa de Facebook care sunt motivele pentru care se apelează la această intervenție chirurgicală.
Astfel de intervenţie se face dacă:
- Nasul este prea mic sau prea mare în raport cu restul feţei
- Nasul are o formă asimetrică
- Nările sunt prea largi
- Vârful nasului este ascuţit sau căzut
- Pe nas există o protuberanță
- Septul este deviat, iar pacientul are probleme de respiraţie
Vezi și: Sindromul Alport, boala de rinichi. Duce la pierderea auzului și văzului
Cât durează operația
Operația de rinoplastie primară durează aproximativ 1-3 ore, iar în cazurile de rinoplastii secundare poate depăși 3 ore.
”În cazurile clinice mai ușoare poate fi utilizată anestezia locală. Corecția deformațiilor nazale mai complexe necesită anestezia generală intravenoasă sau anestezia inhalatorie”, mai notează medicul.
Rinoplastia se poate face în interiorul naşului său printr-o mică tăietură externă (incizie) la baza nasului, între nări.
”Chirurgul poate schimba forma oaselor nazale sau cartilajului în mai multe moduri, în funcție de cât de mult trebuie să fie îndepărtat sau adăugat, structura nasului și materialele disponibile.
Pentru mici modificări, chirurgul poate folosi cartilajul prelevat din adâncul naşului său din ureche. Pentru modificări mai mari, chirurgul poate folosi cartilajul de pe coaste, implanturi sau os din alte părţi ale corpului.
După ce se fac aceste modificări, chirurgul plasează pielea și țesutul nasului înapoi și cusături incizii în nas”, notează Mayo Clinic.
Vezi și: Alergenii, vinovați și de alergiile alimentare. Ce informații oferă etichetele produselor
Riscurile rinoplastiei
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale majore, rinoplastia prezintă riscuri precum:
- Sângerare
- Infecție
- O reacție adversă la anestezie
Alte riscuri posibile specifice rinoplastiei includ, dar nu se limitează la:
- Dificultăți de respirație prin nas
- Amorțeală permanentă în și în jurul nasului
- Posibilitatea unui nas cu aspect neuniform
- Durere, decolorare sau umflare care poate persista
- Cicatrici
- O gaură în sept (perforație septală)
- O nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară, notează Mayo Clinic.
Recuperarea după rinoplastie
Pacientul poate reveni la serviciu după o săptămână.
”Activitățile, care sunt mai intense, pot fi reluate după două-trei săptămâni. Pacientul ar trebui să evite orice activitate, care ar putea avea un impact negativ asupra naşului în primele 2 luni după operație.
Un prim rezultat al rinoplastiei se apreciază după 3-4 săptămâni, iar rezultatul final după 6-12 luni”, mai notează medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.