Rinichii bolnavi? Semne și simptome care arată că ai probleme

Dana Lascu |
Data publicării:
Urologie, nefrologie, rinichi
Urologie, nefrologie, rinichi

Rinichii filtrează deșeurile din sânge și le elimină prin urină. Când ei nu funcționează corect, se pot acumula toxine. Acest lucru poate duce la mai multe simptome diferite și surprinzătoare pe care e bine să le știm ca să putem opri varii boli renale înainte de declanșarea lor. 

Iată care sunt principalele semne și simptome are arată că rinichii nu-ți mai funcționează bine: 

Ești întotdeauna obosit

Oboseala este un prim semn. Este posibil să vă simțiți sfârșit, slăbit sau să aveți probleme de concentrare. Rinichii produc un hormon care îi comandă corpului să creeze celule roșii din sânge. Dacă nu produce suficient, sângele nu poate furniza suficient oxigen mușchilor și creierului.

Probleme cu somnul

Studiile arată o posibilă legătură între apneea de somn și boala renală cronică. Apneea dăunează, în timp, organelor interne și poate duce la insuficiență renală. La rândul său, boala cronică renală poate provoca apnee în somn prin îngustarea gâtului, acumularea de toxine și alte mecanisme.

Piele iritată

Iritația pe piele poate să apară dacă rinichii nu pot elimina toxinele și acestea se acumulează în sânge. Asta provoca o erupție cutanată, locală sau generală. În timp și netratați corespunzător, rinichii care nu funcționează corect pot dezechilibra nivelul de minerale și nutrienți din organism, ceea ce poate duce la varii boli, al căror efect este și uscarea și iritarea pielii. 

Citește și: Cum ai grijă de rinichii tăi

Față și picioare umflate

Când rinichii nu pot elimină bine sodiul, lichidele se acumulează în organism, ceea ce poate duce la umflarea mâinilor, a picioarelor, a gleznelor sau a feței. Cele mai comune sunt cele la picioare și la glezne. Proteinele care ajung în urină pot determina apariția umflăturilor în jurul ochilor.

Crampe musculare

Crampele din picioare și din alte părți ale corpului pot fi un semn al funcției renale proaste. Dezechilibrul nivelurilor de sodiu, calciu, potasiu sau alți electroliți poate afecta  modul în care funcționează mușchii și nervii.

Probleme de respirație

Când aveți boli de rinichi, organele nu produc suficient din hormonul numit eritropoietină, cel care i determină producerea celulelor roșii din sânge. Fără el, puteți face anemie și puteți avea dificultăți de respirație. O altă cauză este acumularea de lichide în orgganism, care și ea are efect asupra respirației. În cazuri grave, atuci când vă întindeți puteți avea senzația că vă sufocați, arată experții WebMD.com.

Amețeală, lipsă de concentrare

Dacă rinichii nu filtrează toate deșeurile, toxinele care se acumulează în organism pot afecta creierul. Și anemia împiedică bigenare a creierului. În astfel de cazuri vă puteți simți amețit, puteți avea probleme cu concentrarea și cu memoria. Puteți chiar deveni confuz.

Apetit scăzut

Boala renală poate provoca greață sau vărsături și vă poate deranja stomacul, ceea ce vă taie pofta de mâncare. Consecința e o slăbire bruscă, inexplicabilă altfel.  

Respirație urât mirositoare

Când rinichii nu pot filtra toxinele, pot provoca o afecțiune numită uremie, care poate face să apară respirația urât mirositoare. Ce care au aceasta problema pot simți că mâncarea are un gust metalic sau stricat. 

Urină maro sau sângerie

Apariția de bule de aer în urină (urină spumoasă)  poate fi un semn al prezenței unei cantități prea mari de proteine numite albumine, o consecință a afectării renale. La fel, și atunci când urina este maronie sau este foarte deschisă la culoare. Dacă rinichii nu funcționează bine– în caz de pietre la rinichi, tumori sau o infecție, spre exemplu -, cantități de sânge pot ajunge în urină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel