De ce avem impresia că persoanele decedate zâmbesc. Ce este rigor mortis. Cristian Paparau: Este un semn al morții reale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
de ce avem impresia ca persoanele decedate zambesc - FOTO: Freepik@seventyfour
de ce avem impresia ca persoanele decedate zambesc - FOTO: Freepik@seventyfour

De ce avem impresia că persoanele decedate zâmbesc. Ce se petrece, de fapt, după deces. 

De ce avem impresia că persoanele decedate zâmbesc. În multe romane se spune că o persoană a murit cu zâmbetul pe buze sau că rudele/prietenii au observat un zâmbet pe față care rămâne și după moarte. Este un astfel de lucru posibil din punct de vedere anatomic? Un zâmbet sau orice altă expresie va fi reținută de mușchi după moarte

De ce avem impresia că persoanele decedate zâmbesc

Rigiditatea cadaverică este o modificare postmortem care are ca rezultat rigidizarea mușchilor corpului din cauza modificărilor chimice din miofibrilele acestora. Rigor mortis ajută la estimarea timpului scurs de la deces, precum și pentru a stabili dacă trupul a fost mutat după moarte Poziția corpului în care se stabilește rigor mortis este indicativă pentru poziția corpului în momentul morții, cu excepția cazului în care poziția este perturbată de forțe externe sau de putrefacție.

Dr. Cristian Paparau, medic legist, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce avem, de fapt, această impresie.

”Rigor mortis reprezintă rigiditatea cadaverică. Este un semn al morții reale, adică în momentul în care se constată contractura musculară generalizată (coroborat cu alte semne ale morții) avem certitudinea că manevrele de resusicitare sunt inutile.

Rigiditatea cadaverică apare ca urmare a modificărilor chimice care survin postmortem la nivelul fibrei musculare. Se instalează concomitent la nivelul tuturor mușchilor din organism, însă se observă pentru prima dată la nivelul mușchilor feței și la extremitățile membrelor.

Contractura musculară a pereților anumitor cavități care conțin lichide poate conduce la emisia secundară a lichidelor din cavități.

În anumite decese bruște, rigiditatea cadaverică poate imprima cadavrului o poziție particulară (ex: mâna prin care curentul electric pătrunde în organism în cadrul unei electrocuții rămâne fixată și chiar poate lua forma conductorului electric). Rigiditatea cadaverică dispare în momentul instalării proceselor de putrefacție”, a explicat dr. Cristian Paparau, medic legist, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Rigor mortis, aspecte medico-legale

Rigor mortis este ocazional util pentru a determina dacă un cadavru a fost mutat după moarte. În cazul în care un cadavru este găsit într-o poziție neobișnuită - de exemplu, una care nu ar fi putut fi menținută sub influența gravitației în timpul relaxării primare a mușchilor după moarte - această poziție implică faptul că trupul a fost mutat după apariția rigor mortis.

Rigor mortis poate îngreuna examinarea palmelor și a fețelor interioare ale degetelor, astfel încât pot fi trecute cu vederea urmele curente sau leziunile de apărare localizate aici.

Se poate observa post-mortem o dilatare anală marcată, în special la copii. După cum s-a menționat anterior, atunci când are loc moartea și înaintea apariției rigor mortis, întreaga musculatură a corpului își pierde tonusul. 

Relaxarea musculară imediat după moarte cu deschiderea ochilor și a gurii și fixarea ulterioară în rigor mortis apare adesea după moarte, dând feței un aspect de grimasă. Cu toate acestea, în ciuda convingerilor comune, fața unui decedat nu reflectă dacă ultimele momente ale individului au fost de frică sau de spaimă, potrivit Science Direct.

După perioada de rigor mortis, mușchii se pot relaxa și pot reveni la o stare mai normală. Aceasta poate duce la modificări în expresia feței, inclusiv la apariția unui zâmbet sau a unei expresii mai relaxate.

Unele persoane pot părea că zâmbesc după deces datorită faptului că se aflau într-o stare de repaus sau de relaxare în momentul morții. Această stare de repaus poate afecta expresia feței și poate crea impresia unui zâmbet.

Este important să rețineți că apariția unui zâmbet pe fața unei persoane decedate nu are legătură cu emoțiile sau starea lor de bine în momentul decesului. Este pur și simplu rezultatul proceselor fiziologice post-mortem. Cu toate acestea, fiecare situație poate fi unică și poate fi influențată de mai mulți factori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel