Primele riduri pot apărea la o vârstă tânără. Sunt vizibile mai ales în zona ochilor, gurii, gâtului.
Acesta este motivul pentru care pe piaţa cosmeticelor exista foarte multe produse, pentru diverse vârste, cu diferite compoziţii, care nu numai că atenuează ridurile deja apărute, dar previn apariţia altora, potrivit New England Skin Center.
De ce apar ridurile
O mulțime de factori contribuie la apariția ridurilor. Medicul Oltjon Cobani explică pe pagina sa de Facebook care sunt cauzele care duc la apariția ridurilor.
”Riduri verticale ce apar deasupra buzelor şi care se numeau ridurile fumătorului, apar nu numai la persoanele care au acest viciu, dar şi la alte persoane fiind un semn al îmbătrânirii pielii şi a faptului că organismul nu mai produce colagen.
Mai mult, moştenirea genetică, expunerea în exces la soare şi consumul de lichide cu paiul se numără printre principalele cauze ale apariţiei acestor riduri.
Sunt riduri care apar preponderent la femei care îşi pierd volumul buzelor. Bărbaţii sunt mai feriţi, datorită foliculilor de păr care împiedică încordarea excesivă a muşchiului din acea zonă”, explică medicul.
Ce putem face pentru a trata ridurile
Procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, însă poate fi încetinit fenomenul de apariție al ridurilor.
”Injectări cu mici cantităţi de Botox în puncte cheie din zona problemă prin care ridurile sunt reduse semnificativ datorită relaxării muşchiului. Acest tip de tratament necesita o revenire la 6 luni.
Injectare cu acid hialuronic: prin acestea se poate da şi o formă mai plină şi un contur frumos buzelor şi o hidratare”, mai notează medicul.
În plus, specialiștii au o serie de recomandări pentru a preveni apariția ridurilor
- alege produse cosmetice adecvate vârstei tale, care protejează şi repară pielea.
- Optează pentru produse cu factor de protecţie solară 35 sau mai mare, poartă pălărie, ochelari de soare, dar şi haine care îţi protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete. Aceste radiaţii ultraviolete (şi radicalii liberi) conduc la instalarea stresului oxidativ, care la rândul său duce la formarea ridurilor. Pentru a-ţi proteja pielea, poţi folosi un antioxidant, aşa cum este vitamina C.
- optează pentru un stil de viaţă sănătos. Fumatul, excesul de alcool şi consumul de zahăr accelerează îmbătrânirea pielii.
- evită să te încrunţi (pentru a evita formarea de riduri între sprâncene) sau să mijeşti ochii. Dacă eşti tentat să faci gestul atunci când lumină este prea puternică, poartă ochelari.
- odihneşte-te suficient: pielea se reface dacă te odihneşti. Corpul tău are nevoie de 7-8 ore pe noapte pentru a se reface, inclusiv pielea ta.
- consumă cel puţin 2 litri de apă pe zi.
- ai grijă cum aplici produsele cosmetice (creme, seruri, uleiuri): prin mişcări blânde, circulare, de jos în sus. Apelează la masaj facial şi la gimnastică facială pentru a întârzia îmbătrânirea tenului.
- cel puţin jumătate din cantitatea de alimente pe care o consumi zilnic trebuie să fie fructe şi legume în stare crudă.
- există o serie de alimente care pot ajuta pielea să rămână tânără: ulei de măsline, peste (somon, sardine, hering), ouă, ficat, avocado, nuci, migdale, seminţe de dovleac, morcovi, spanac, ardei gras, varză, roşii, lămâi, portocale, pepene, kiwi, ceai verde, fructe de pădure, ciocolată neagră, notează WEB.MD.
Vezi și: Infecția cu Chlamydia, cauze și tratament. Poate duce la infertilitate
Mai multe feluri de riduri
Există mai multe feluri de riduri, și anume:
- riduri de expresie (dinamice): sunt cele care se formează din cauza expresiilor faciale repetate (râs de pildă). Aceste riduri pot deveni permanente. Pot fi ameliorate cu creme hidratante.
- riduri elastice: îşi fac apariţia pe gât, deasupra buzei superioare, la nivelul obrajilor. Cauzele acestor riduri sunt radiațiile ultraviolete, poluarea, fumatul. Aceste riduri pot fi ameliorate cu renunţarea la fumat, cu produse de îngrijire cu factor de protecţie ridicat, cu o dietă echilibrată şi sănătoasă, o hidratare adecvată şi cu o crema de îngrijire antirid.
- riduri gravitaţionale: elastina şi colagenul sunt produse din ce în ce mai puţin, pe măsură ce trec anii. Din acest motiv pielea se lăsă, vizibil în zona gâtului şi obrajilor. Pot fi ameliorate cu o crema cu efect lifting, sau cu alte proceduri de lifting (non-invazive sau minim-invazive). Astfel de riduri se formează şi pe frunte sau în zona pieptului şi pot fi amplificate de radiaţii ultraviolete. Pot fi ameliorate cu fillere cu acid hialuronic.
- riduri de compresie: cu siguranţă ştii că se recomanda dormitul pe spate. Motivul este acela că în acest fel se reduce riscul de a te trezi dimineaţa cu riduri de la perna. Aceste linii pot fi ameliorate cu produse de îngrijire antirid sau cu fillere cu acid hialuronic, notează Dermnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.