Ridurile de somn există și sunt cauzate de modul în care dormi. Ridurile sunt doar un indicator al îmbătrânirii faciale. Medicii au ajuns la concluzia că somnul poate fi un factor care contribuie la apariția ridurilor
Ridurile pot să apară și din cauza compresiei mecanice din timpul somnului. Ridurile de expresie și ridurile de somn diferă în etiologie, locație și model anatomic.
Forțele de compresie, forfecare și stres acționează asupra feței în poziții laterale sau predispuse la somn, potrivit National Library of Medicine.
Ridurile sunt inevitabile și în timp ce câteva linii pot fi nevăzute, cele mai multe dintre noi ar prefera să le țină sub control. Când luăm în considerare ridurile, ne gândim, în general, la liniile de expresie facială. În timp ce animația facială este responsabilă pentru cele mai semnificative modele de riduri, nu toate ridurile feței sunt cauzate de contracția musculară.
Ridurile de somn, când apar
Ridurile de somn se dezvoltă ca răspuns la distorsiunile create atunci când fața este presată pe orice suprafață de somn. Forțele de compresie, forfecare și stres duc la distorsiuni faciale în pozițiile de dormit laterale sau stomacale. În schimb, singurele forțe externe care acționează asupra feței în poziția culcat în sus sunt gravitaționale.
Ridurile pot deveni permanente odată cu timpul și repetiția. La o fată tânără, ridarea este tranzitorie cu animaţie şi ridurile de somn dispar la trezire. Rata și severitatea ridurilor variază pe măsură ce pielea îmbătrânește ca răspuns la influențele intrinseci și extrinseci combinate cu repetarea modelelor de forță.
Ridurile de somn diferă de ridurile de expresie în mecanismul de origine (forțele externe vs contracția musculară internă), localizare (ridurile apar probabil la limitele ligamentelor de reținere vs locul contracției musculare) și direcționalitatea (cea mai mare parte perpendiculară unul pe celălalt).
Vezi și: Sângeretele, beneficii pentru sănătate. Conține Fier și Seleniu. La ce să fii atent când îl mănânci
Cum se formează ridurile
Compresia pielii tinere, elastice duce la multe riduri, subţiri, în timp ce pielea mai în vârstă, mai puţin elastică, duce la apariţia unor riduri mai puţine, mai late. La pielea elastică, reacția la o forță aplicată extern se va diminua treptat pe o suprafață mare, în timp ce răspunsul pielii neelastice va fi mai localizat și se va dezintegra brusc pe o suprafață mai mică.
Elasticitatea scăzută (reculul) şi scăderea extensibilităţii (întinderii) sunt ambele asociate cu creşterea formării ridurilor şi ambele apar odată cu vârsta. Ridurile par să apară atunci când se atinge un punct critic în echilibrul mecanic dintre straturile pielii. S-a sugerat că rigidizarea epidermică și dermică apar la raţe diferite, iar straturile se închid succesiv cu compresie
Deteriorarea repetitivă duce în cele din urmă la riduri permanente și forțe de compresie mai mici generează riduri paralele cu direcția de mișcare a pielii, arată Aesthetic Surgery Journal.
Ridurile de somn, studiu de caz
Conceptul de riduri de somn nu este nou. Cercetătorii au analizat tiparele de somn și au ajuns la concluzia că există o legătură puternică între acestea.
În timpul somnului lateral sau stomacal, țesutul facial este supus forțelor mecanice de forfecare, compresie și tracțiune. Pielea este întinsă și trasă în toate direcțiile, cu modificări ale poziției de somn. Aceste forțe devin semnificative atunci când luăm în considerare cantitatea de timp petrecută în poziția de somn.
În timpul somnului, coloana vertebrală se relaxează, discurile intervertebrale se rehidratează, discurile își recapătă elasticitatea, iar mușchii peri-spinali se relaxează. În timp ce poziția noastră inițială de somn este o decizie conștientă, schimbăm pozițiile pe tot parcursul nopții, pe măsură ce corpul nostru încearcă inconștient să minimizeze ischemia și disconfortul.
Odată cu vârsta, numărul de schimbări de poziție scade de la 27 la 16 pe noapte, cu o medie de 20 de schimburi de poziție pe noapte. În consecință, timpul petrecut în fiecare poziție crește odată cu vârsta. Poziția laterală de somn este cea mai frecventă în toate studiile. Este neobișnuit ca o persoană să-și petreacă 100% din timpul de somn într-o singură poziție.
Ridurile de expresie facială încep cât mai multe, mici, cute superficiale perpendiculare pe axa contracției musculare și paralele cu axa compresiei pielii. Pe măsură ce pielea își pierde elasticitatea și se întărește, ele progresează spre cute mai puține, mai profunde, care devin permanente odată cu repetarea și vârsta.
Rata de debut și severitate ar varia în mod similar cu genetică, expunerea la soare, fumatul și starea hormonală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.