Ridichea neagră, 6 beneficii ULUITOARE pentru sănătate DOVEDITE ȘTIINȚIFIC

Dana Lascu |
Data publicării:
Ridichea neagră și beneficiile ei pentru sănătate. Foto: Pixabay
Ridichea neagră și beneficiile ei pentru sănătate. Foto: Pixabay

Ridichea neagră are numeroase beneficii pentru sănătate legat de sistemul imunitar, detoxifiere, echilibrare hormonală și cancer. Dintre ele, șase sunt cele mai importante. Iată care: 

Ridichea neagră este o varietate de ridiche originară din Asia și Europa, cunoscută științific ca Raphanus sativus L. var. niger, și care are o coajă de culoare violet închis sau negru, iar interiorul de culoare albă. Cunoscută și sub numele de ridiche spaniolă, această legumă este mai mare decât ridichile tradiționale pe care le folosim la salată, are aroma mai puternică și gustul mai iute. 

Ce nutrienți conține

În ridichea neagră se găsesc numeroși nutrienți, printre care cantități mari de fibre alimentare și vitamina C, precum și niveluri moderate de fier, magneziu, potasiu și alte vitamine cheie, cum ar fi vitaminele B, A și E. Există, de asemenea, niveluri mai scăzute de cupru, seleniu, zinc, antociani specifici, antioxidanți, enzime și hormoni. Această legumă are, de asemenea, un conținut foarte scăzut de calorii, cu doar 10 calorii într-o porție de 80 de grame. 

Beneficiile sale pentru sănătate

Printre multele sale beneficii pentru sănătate se numără: capacitatea sa de a îmbunătăți funcția hepatică, de a ajuta la controlul nivelului hormonilor, de a controla și reduce tensiunea arterială, de a reduce colesterolul, de a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului, de a îmbunătăți digestia, de a trata constipația și balonarea, de a preveni scorbutul, de a îmbunătăți vigilența mentală, de a reduce pietrele biliare și de a detoxifica organismul. Iată cele mai importante: 

1) Îmbunătățește funcția hepatică

Glutationul este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism, cel care face ca ficatul să nu acumuleze prea multe toxine. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim și nivelul de glutation scade în organism, alimente precum ridichea neagră, care pot crește aceste niveluri, devenind importante pentru menținerea sănătății, arată un studiu (link direct studiu).

2) Ajută sistemul imunitar

Vitamina C din ridichea neagră contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, la fel și producția de celule albe din sânge, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, bacteriilor și toxinelor nedorite arată un al doilea studiu (link direct studiu)

3) Pierdere în greutate

Această legumă este foarte săracă în calorii, dar relativ bogată în fibre alimentare, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți plin, fără a contribui la aportul caloric general. Un studiu recent (link direct studiu) arată că asta va duce la pierderea în greutate și la o rată metabolică îmbunătățită.

4) Hipertiroidismul

Dacă suferiți de hipertiroidism sau ați fost diagnosticat cu boala Graves, un studiu arată e indicat să consumați ridiche neagră care poate ajuta la reglarea nivelului hormonal și la îmbunătățirea sănătății tiroidei.

5) Colesterolul și tensiunea arterială

Un studiu (link direct studiu) a arătat că această legumă neobișnuită poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos, ceea ce reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral, printre altele. 

6) Efect anticancer

Potrivit unui studiu publicat în Phytotherapy Research (link direct studiu), unii dintre antioxidanții din ridichea neagră, cum ar fi antocianinele, pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce poate reduce și mai mult riscul de cancer și probabilitatea de apariție a oricărei alte boli cronice. Antocianinele apar în mod natural în fructe și legume sub formă de glicozide, având glucoză, galactoză și altele asemenea. Ele apar omniprezent în majoritatea fructelor și legumelor și le conferă o culoare distinctă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel