Ridicarea greutăților pentru o oră pe săptămână vă poate reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral cu 40 până la 70%, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Iowa. Eforturile de peste o oră în sala de forță nu aduc niciun beneficiu suplimentar, au mai descoperit aceștia.
„Oamenii pot crede că trebuie să-și petreacă o mulțime de timp cu ridicarea greutăților, dar doar două seturi de bancă, ce durează mai puțin de 5 minute, ar putea fi eficiente și suficiente", a declarat DC (Duck-chul) Lee, profesor asociat de kinesiologie.
Rezultatele studiului – unul dintre primele care se uită la exercițiul de rezistență și bolile cardiovasculare - arată că beneficiile formării de rezistență sunt independente de alergare, mersul pe jos sau alte activități aerobice. Cu alte cuvinte, nu trebuie decât să faceți exerciții de forță pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate, nu și aerobic și forță, așa cum s-ar crede. Studiul este publicat în jurnalul de specialitate Medicină și Știință în Sport și Exerciții (Medicine and Science in Sports and Exercise).
Lee și colegii săi au analizat datele a aproape 13.000 de adulți în Studiul Longitudinal Aerobics Center. Au măsurat trei valori ale sănătății: evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic și accident vascular cerebral care nu au dus la moarte, toate evenimentele cardiovasculare, inclusiv moartea și orice tip de deces. Lee spune că antrenamentul de rezistență a redus riscul pentru toate cele trei.
„Rezultatele sunt încurajatoare, dar oamenii vor face ridicatul greutăților o parte din stilul lor de viață? O vor face și vor rămâne adepții ei? Aceasta este întrebarea de milioane de dolari", a spus Lee.
Bariere în calea formării rezistenței
Cercetătorii recunosc că spre deosebire de aerobic, exercițiile de forță nu sunt la fel de ușor de încorporat în rutina noastră zilnică. Lee spune că oamenii se pot mișca mai mult mergând pe jos sau pedalând până la birou, dar există puține activități naturale asociate cu ridicarea greutăților. Și în timp ce oamenii pot avea o banda de alergare sau o bicicletă staționară la domiciliu, probabil că nu au acces la o varietate de mașini cu greutăți.
Din aceste motive, Lee spune că abonamentul la o sală de sport poate fi benefic. Nu numai că oferă mai multe opțiuni pentru exerciții de rezistență, dar într-un studiu anterior, Lee a descoperit că persoanele cu o calificare de membru la o sală de sport au făcut mai multe exerciții decât ar fi făcut acasă. În timp ce acest ultim studiu a analizat în mod specific utilizarea greutăților și a aparatelor cu greutăți, Lee spune că oamenii pot beneficia în continuare de alte exerciții de rezistență sau de orice activitate de întărire a mușchilor.
„Ridicarea oricărui fel de greutăți care are ca efect creșterea rezistenței mușchilor, asta este cheia", a spus Lee, într-un material dat publicității de Universitatea de Stat din Iowa. „Mușchii mei nu fac diferența între faptul că am săpat în curte, sau am cărat plase grele cu cumpărături ori am ridicat o ganteră".
Alte beneficii ale antrenamentului de forță
O mare parte din cercetările privind antrenamentul de forță s-au axat pe sănătatea osoasă, funcția fizică și calitatea vieții la adulții în vârstă. Când vine vorba de reducerea riscului de îmbolnăvire cardiovasculară, majoritatea oamenilor se gândesc la alergări sau la alte activități cardio. Lee spune că ridicarea în greutăți este la fel de bună pentru inima ta și că există și alte beneficii.
Folosind același set de date, Lee și colegii săi au analizat relația dintre exercițiile de rezistență și diabetul, precum și hipercolesterolemia sau colesterolul ridicat. Cele două studii, publicate în Procedurile Clinicii Mayo, au constatat că efortul de rezistență a redus riscul pentru ambele.
Mai puțin de o oră de exercițiu săptămânal de rezistență (comparativ cu niciun exercițiu de rezistență) a fost asociat cu un risc de 29% mai mic de a dezvolta sindrom metabolic, ceea ce scade riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Riscul de hipercolesterolemie a fost cu 32% mai mic. Rezultatele pentru ambele studii au fost, de asemenea, independente de exercițiile aerobe.
„Musculatura este ca o centrală electrică pentru arderea caloriilor. Construirea mușchiului ajută la mutarea articulațiilor și a oaselor, dar există și beneficii metabolice, care nu cred ca sunt bine apreciate", a spus Lee. „Dacă vă construiți mușchi, chiar dacă nu face aerobic, ardeți mai multă energie deoarece aveți mai multă musculatură. De asemenea, acest lucru ajută la prevenirea obezității și oferă beneficii pe termen lung asupra diferitelor rezultate ale sănătății".ț
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.