Necula "Rică" Răducan este unul dintre cei mai mari portari pe care fotbalul românesc i-a cunoscut în perioada 1972-1975, performanţele sale fiind recompensate cu două Cupe ale României. După zece campionate jucate pentru Rapid, echipa în care a debutat, a trecut la Sportul Studenţesc şi apoi la Steaua, în anul 1978, echipa cu care a cucerit a treia Cupă a României din cariera sa.
Rică Răducanu, în vârstă de 76 de ani, trece printr-o perioadă grea. Fostul sportiv se confruntă cu probleme de sănătate la ambii genunchi. Acesta a încercat numeroase tratamente pentru a scăpa de această problemă, însă fără rezultat.
Rică Răducanu trebuie să se opereze la ambii genunchi
După mai multe investigații și tratamente fără rezultat, medicii i-au recomandat lui Rică Răducanu să se opereze la ambii genunchi.
”Am fost toată vara, la tratament, în stațiunea Neptun, acolo fac de când eram sportiv de performanță, dar am fost și la marele centru din Mangalia, unde se tratează soția mea, dar nu merge cu nimic. Tot cu picioarele am probleme, cu genunchii, doctorul mi-a zis clar ce am și că fără proteze la ambii genunchi nu are ce să-mi facă”, a declarat Rică Răducanu, în cadrul unui interviu oferit recent, potrivit Spectacola.ro
Fostul sportiv a recunoscut că se teme de intervenția chirurgicală, însă trebuie să asculte sfatul medicilor.
”Nu vreau să mă operez căci trebuie, mai apoi, timp de șase luni, să învăț să merg din nou. S-au dus dr*cu cartilagiile, trebuie proteze, dar mi-e tare frică de operație!”, a declarat Rică Răducanu în același interviu.
Rică Răducanu, despre boala incurabilă cu care a fost diagnosticat.
Rică Răducanu suferă de o boală provocată de depunerea sărurilor acidului uric în regiunea unor articulații. Din nefericire, aceasta afecțiune nu are leac.
”Boala asta e păcătoasă, nu mai trece, gata! Bine mi-a zis mie medicul Oprescu: Doar la morga mai trece! A zis adevărat, până la urmă”, a mai declarat fostul portar, pentru EGO.
Rică Răducanu a fost operat de urgență
În urmă cu ceva timp, Rică Răducanu a ajuns pe masa de operație. Acesta nu a vrut să dea prea multe detalii despre problema cu care s-a confruntat, însă a precizat că starea lui de sănătate este una bună și are nevoie de timp pentru recuperare.
”Sunt la spital, m-am pansat că m-am operat puțin la ceva. M-am operat și în fiecare zi vin să mă pansez. O operație, mă simt bine eu așa, dar asta e beleaua. Da, da, nu a fost ceva periculos”, spunea Rică Răducanu la Antena Stars.
Rică Răducanu, operat în 2019 de adenom de prostată. Ce este și cât de periculos este adenomul de prostată
În anul 2019, Rică Răducanu a fost internat și operat la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, din cauza unui adenom de prostată.
Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 60 de ani, 70 % dintre bărbați suferind de această afecțiune, mărirea volumului peostatei făcându-se sub influența hormonilor androgeni. Adenomul de prostată este o afecțune cu evoluție insidioasă, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar fiind lente, arată dr Dr. Radu-Ioan Vărșăndan, medic specialist Urologie la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș".
Adenomul de prostată, cunoscut și sub numele de Hiperplazie prostatică benignă (BPH), însemaană, așadar, o prostată mărită care poate determină simptome urinare incomode, cum ar fi blocarea fluxului de urină din vezică. Poate provoca, de asemenea, probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor.
Există mai multe tratamente eficiente pentru adenomul de prostată, inclusiv medicamente, terapii minim invazive și intervenții chirurgicale. Pentru a alege cea mai bună opțiune, medicul vă va examina și analiza simptomele, mărimea prostatei și alte condiții de sănătate pe care le aveți.
Adenomul de prostată, simptome:
Severitatea simptomelor la persoanele care au adenom de prostată variază, dar simptomele tind să se înrăutățească treptat în timp. Simptomele frecvente ale BPH includ:
- Frecvente sau urgente nevoi de a urina,
- Frecvența crescută de urinare nocturnă (noctură),
- Dificultate de începere a urinării,
- Un flux urinar slab sau un flux care se oprește și începe iar,
- Scurgeri la sfârșitul urinării,
- Incapacitatea de a goli complet vezica.
Semnele și simptomele mai puțin frecvente sunt:
- Infecții ale tractului urinar,
- Incapacitatea de a urina,
- Sânge în urină.
Dimensiunea prostatei nu determină neapărat gravitatea simptomelor, arată experții de la Mayo Clinic. Unii bărbați cu prostate puțin mărite pot avea simptome semnificative, în timp ce alți bărbați cu prostate foarte mărite pot avea doar simptome urinare minore. La unii bărbați, simptomele se stabilizează și se pot îmbunătăți în timp.
Alte cauze posibile ale simptomelor urinare
Condițiile care pot conduce la simptome similare cu cele cauzate de prostata mărită includ:
- Infecții ale tractului urinar,
- Inflamația prostatei (prostatitei),
- Strângerea uretrei (strictura uretrală),
- Cicatrice în gâtul vezicii urinare ca rezultat al unei intervenții chirurgicale anterioare,
- Vezică urinară sau pietre la rinichi,
- Probleme cu nervii care controlează vezica urinară,
- Cancerul prostatei sau al vezicii urinare.
Când te duci la doctor
Dacă aveți probleme urinare, discutați-le cu medicul dumneavoastră! Chiar dacă nu găsiți că simptomele urinare sunt deranjante, este totuși foarte important să identificați sau să excludeți orice cauze fundamentale. Așa cum arătam simptomele ar putea ascunde un cancer! Pe lângă asta, probleme netratate, urinare ar putea duce la obstrucția tractului urinar.
Dacă nu puteți să urina, adresați-vă urgent medicului!
Ce pensie are Rică Răducanu după 50 de ani de muncă, vezi pe Spectacola.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.