RI-AG03, medicamentul anti-Alzheimer. Are acțiune dublă

Monika Baciu |
Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik@nataliperkina37
alzheimer - FOTO: Freepik@nataliperkina37

Acest nou tratament are efecte semnificative în cazul bolii Alzheimer. Atacă proteinele Tau, responsabile de declanșarea bolii, din două direcții.

Vezi și: Dioxidul de carbon, pericolul invizibil din fermentarea mustului. Dr. Cristian Paparău: Riscul de intoxicație este foarte mare

O descoperire semnificativă a fost realizată în lupta continuă împotriva bolii Alzheimer de o echipă internațională de oameni de știință condusă de Universitatea Lancaster. Pentru prima dată, cercetătorii au dezvoltat un inhibitor peptidic, RI-AG03, care atacă boala vizând două puncte esențiale de agregare ale proteinei Tau, un factor critic în neurodegenerarea pacienților cu Alzheimer.

Publicat în Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association pe 3 octombrie 2024, studiul subliniază potențialul acestui medicament cu acțiune duală de a încetini progresia bolii, cu efecte secundare minime.

Echipa a inclus cercetători de la Universitatea Lancaster, Universitatea din Southampton, Universitatea Nottingham Trent, Institutul Metropolitan de Științe Medicale din Tokyo și Centrul Medical Southwestern al Universității Texas.

Țintire duală

Spre deosebire de tratamentele actuale care se concentrează pe inhibarea unei singure zone de agregare a proteinei Tau, RI-AG03 blochează în mod unic ambele hotspoturi principale, reducând acumularea proteinelor Tau în creier.

Această abordare inovatoare promite să abordeze procesele neurodegenerative care duc la declinul cognitiv în boala Alzheimer. Autorul principal, dr. Anthony Aggidis, care a contribuit la dezvoltarea RI-AG03, a subliniat importanța vizării ambelor regiuni ale proteinei Tau.

Vezi și: BPD-9, compusul care combate tuberculoza. Are eficacitate sporită

Proteina Tau și boala Alzheimer

Proteinele Tau sunt esențiale pentru menținerea structurii neuronilor, celulele creierului responsabile de memorie și cogniție. În boala Alzheimer, aceste proteine funcționează greșit, determinându-le să se aglomereze în fibrile lungi și răsucite.

Pe măsură ce aceste fibrile se acumulează, ele formează încurcături neurofibrilare care blochează nutrienții și semnalele de a ajunge la neuroni, ducând în cele din urmă la moartea celulelor și la simptomele bolii Alzheimer.

Abordarea cu țintire duală utilizată de RI-AG03 are scopul de a inhiba agregarea proteinelor Tau în ambele hotspoturi critice, prevenind formarea acestor încurcături distructive.

RI-AG03, medicamentul anti-Alzheimer - FOTO: Freepik@dvoevnore

Teste pe modelele de laborator și muștele de fructe

Testele inițiale ale RI-AG03 în laboratoare și pe modele de muște de fructe au arătat rezultate promițătoare. Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent au creat modele de muște de fructe cu Alzheimer prin inducerea proteinei Tau patogene în insecte.

Când inhibitorul peptidic a fost administrat, medicamentul a suprimat semnificativ neurodegenerarea și a prelungit durata de viață a muștelor cu aproximativ două săptămâni, o extindere semnificativă, având în vedere speranța lor scurtă de viață.

"Am observat o reducere substanțială a fibrilelor patogene în creierul muștelor după ce le-am hrănit cu RI-AG03, iar dozele mai mari au dus la îmbunătățiri mai mari în durata de viață", a explicat prof. Amritpal Mudher de la Universitatea din Southampton, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Diabetul de tip 1, declanșat de infecții bacteriene. Bacteriile distrug celulele care produc insulina

Pas spre testele clinice

După succesul obținut pe muștele de fructe, cercetătorii de la Centrul Medical Southwestern al Universității Texas au testat RI-AG03 într-o linie celulară biosenzorială, un tip de celulă umană proiectată pentru a detecta formarea fibrilelor Tau.

Medicamentul a penetrat eficient aceste celule, reducând agregarea proteinelor Tau, susținând și mai mult potențialul medicamentului pentru studiile clinice umane.

Echipa intenționează să continue testarea RI-AG03 pe modele de rozătoare înainte de a avansa către testele clinice.

Deși medicamentul se află în stadii incipiente de dezvoltare, abordarea sa țintită ar putea oferi o nouă modalitate de a combate Alzheimerul, cu mai puține efecte secundare în comparație cu tratamentele actuale.

Vezi și: Cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile de fructe, asociate cu un risc ridicat de AVC

Importanța studiului

Dr. Richard Oakley, director asociat al departamentului de Cercetare și Inovație la Alzheimer’s Society UK, care a finanțat cercetarea, a subliniat importanța acestui studiu.

"Demența este cel mai mare ucigaș din Marea Britanie. Această cercetare face pași semnificativi către dezvoltarea unei terapii unice care ar putea încetini progresia Alzheimerului prin țintirea mai precisă a proteinei Tau.

Deși suntem încă în fazele timpurii ale procesului de cercetare, impactul potențial este profund", a spus Oakley.

Acesta a adăugat că investițiile și colaborările continue în cercetarea demenței sunt esențiale pentru a aduce această terapie promițătoare mai aproape de realitate. Cercetătorii speră că, cu finanțare suplimentară și studii reușite, RI-AG03 ar putea oferi în curând o nouă opțiune de tratament eficient pentru milioanele de oameni afectați de Alzheimer la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel