Prof Dr Ileana Constantinescu este medic primar virusologie – imunologie, medic șef Laborator, șeful Centrului de Imunogenetica și Virusologie Institutul Clinic Fundeni și coordonator Program Transplant.
Profesor universitar la Disciplina Imunologie și Imunologia Transplantului, la UMF Carol Davila, din București, medicul este și Directorul Departamentului de Granturi și Cercetare, de la aceeași universitate.
Prof Dr Ileana Constantinescu a vorbit despre tipurile de test folosite în depistarea infecției cu virusul SARS-COV2.
"Este acest ultim test pe care noi îl folosim ca test de confirmare, care are posibilitatea de a lucra patru probe, în 45 de minute. Celelalte probe, din păcate, se lucrează în 5-6 ore, pentru că durează extracția. Avem, în cadrul extracției și procedeul de revers transcriere, lucrăm cu un virus ARN, și după ce avem extracția cu revers transcriere, începe amplificarea. Toate durează, astfel încât, din momentul în care pui în lucru un număr de 70 de probe, mai devreme de 5 ore nu avem cum să avem rezultatul. Aceste cicluri de amplificare dureaza foarte mult. Testul rapid are același format, numai că, pe măsură ce apare ținta, imediat intră la amplificat. Are un turn over al acestei amplificări formidabil de mare, astfel încât nu mai este nevoie să așteptăm aceste 5-6 ore. Este fiabil, este un test robust", a explicat medicul.
Potrivit medicului, nu există nu există un test de diagnostic ideal, astfel că, pentru a ajunge la un rezultat corect, este nevoie să se folosească trei teste.
"Lucrând, de-a lungul anilor, laborator, pot să vă spun extrem de deschis că un test diagnostic ideal nu există. Este nevoie de mai multe teste ca să poți să elaborezi o părere corectă despre rezultatul respectiv al pacientului. Aceste teste PCR de diagnostic direct, pe care noi le utilizăm, au o specificitate apropiată de 100% și o sensibilitate de 97-98%. Asta înseamnă o limită a detecției între 100 și 250. Deci nu avem un test perfect care să ne spună că 100% este fiabil. Acesta este și motivul pentru care utilizăm aceste trei teste PCR. Poate să pară un lux, dar este, realmente, o nevoie. Cele două sisteme de PCR, care durează 5-6 ore, sunt utilizate ca sisteme de screening, iar testul american, care este foarte specific, îl folosim pentru confirmarea pozitivilor și iată că așa, putem să construim un rezultat de bună acuratețe. Un test ideal nu avem, trebuie să judecăm aceste teste și în bună măsură, interpretarea este foarte importantă", a arătat specialustul.
Urmăriți emisiunea, integral, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.