Elinzanetant, un medicament non-hormonal, a fost testat în două studii de fază 3 la UVA Health, concentrându-se pe femeile în postmenopauză cu vârsta cuprinsă între 40-65 de ani cu bufeuri moderate sau severe.
Un studiu efectuat în SUA, Europa, Canada și Israel a constatat că elinzanetantul a redus semnificativ frecvența și severitatea simptomelor vasomotorii la femeile aflate la menopauză până în săptămâna 12.
Medicamentul a îmbunătățit, de asemenea, tulburările de somn și calitatea vieții legate de menopauză. Studiul a implicat 796 de participanți la postmenopauză cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani care au prezentat simptome vasomotorii moderate până la severe.
Participanții au primit fie 120 mg de elinzanetant, fie un placebo timp de 12 săptămâni, urmat de elinzanetant timp de încă 14 săptămâni. Rezultatele primare au inclus modificări ale frecvenței și severității simptomelor vasomotorii, precum și modificări ale tulburărilor de somn și ale calității vieții legate de menopauză.
Elinzanetant a redus semnificativ simptomele vasomotorii până în săptămâna 4 și le-a redus în continuare până în săptămâna 12. De asemenea, a îmbunătățit tulburările de somn, cu reduceri semnificative ale scorurilor totale T PROMIS SD-SF 8b la săptămâna 12.
Calitatea vieții legate de menopauză s-a îmbunătățit, de asemenea, semnificativ cu elinzanetant, după cum indică reducerea scorurilor totale MENQOL la săptămâna 12. Aceste rezultate au implicații relevante din punct de vedere clinic.
Foto: Freepik @stokkurs
Eficacitatea elinzanetantului pentru ameliorarea bufeurilor la femeile foarte simptomatice, împreună cu îmbunătățirea somnului și a dispoziției în cadrul mai multor studii, sugerează că acesta are potențial ca tratament non-estrogen pentru femeile cu simptome deranjante ale menopauzei.
Bufeurile sunt cauzate de scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei și, pentru unele femei, mulți ani după aceasta. În timp ce opțiunile de tratament existente, cum ar fi terapia hormonală, sunt disponibile, unele femei nu le pot tolera sau nu doresc să le ia din cauza potențialelor efecte secundare sau contraindicații.
Cercetătorii spun că există o nevoie imensă nesatisfăcută de noi tratamente pentru bufeuri, deoarece tulburările de somn pot afecta oboseala dispoziției, instabilitatea emoțională, productivitatea muncii și calitatea vieții.
Studiile Oasis au evaluat efectul medicamentului asupra bufeurilor, tulburărilor de somn și calității vieții, precum și potențialele efecte secundare. Durerile de cap și oboseala au fost cele mai frecvente, ușoare, dar nu s-au constatat efecte secundare severe, ceea ce este liniștitor pentru siguranța medicamentului.
Cercetătoarea JoAnn V. Pinkerton, director pentru sănătatea vârstei mijlocii la UVA Health, și-a exprimat entuziasmul cu privire la potențialul elinzanetantului ca opțiune de tratament non-hormonal pentru femeile cu simptome de menopauză foarte deranjante care nu pot sau nu vor să ia terapie hormonală.
JoAnn V. Pinkerton speră că acesta poate deveni o opțiune non-estrogenă sigură și eficientă pentru femeile aflate la menopauză care suferă de simptome vasomotorii moderate până la severe, tulburări de somn și scăderea calității vieții legate de menopauză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.