Peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, a informat în noiembrie 2022 Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.
Potrivit unui sondaj european, doar 3 din 10 europeni știau că utilizarea nenecesară a antibioticelor le face să devină ineficiente, că administrarea antibioticelor ar trebui să înceteze numai la finalizarea întregii cure de tratament, că antibioticele generează adesea efecte secundare, cum ar fi diareea, și că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor.
Astfel, capacitatea agenților patogeni umani de a dezvolta rezistență la antibiotice reprezintă o amenințate la adresa sănătății publice, motiv pentru care se încearcă limitarea consumului de antibiotice atunci când nu este necesar.
În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că dorește eliberarea acestor medicamente în baza unei rețete speciale, în contextul în care un număr tot mai mare de persoane își procură antibioticele ”la liber”, utilizându-le și în situații în care nu sunt recomandate, precum în infecțiile virale.
Studiile indică un lucru important privind situația rezistenței la antibiotice. Chiar și la persoanele care nu au folosit antibiotice recent, în țările cu utilizare ridicată de antibiotice, tulpinile de agenți patogeni rezistente la antibiotice sunt mai mari decât la persoanele sănătoase din țările cu o utilizare comparativ mai redusă, arată Science Alert.
Vezi și: Tumorile cerebrale, simptome similare AVC. Ioani: Orice tumoră poate fi operată
Peste 3.000 de probe din 14 țări
Cercetări recente efectuate de Earlham Institute și Quadram Institute din Marea Britanie, împreună cu o echipă internațională de oameni de știință, sugerează că toate bacteriile și alte microorganisme care se instalează în și pe corpul uman pot fi o sursă de rezistență la antibiotice.
”Chiar și o persoană sănătoasă, care nu a luat antibiotice recent, este bombardată în mod constant de microbi de la persoanele sau animalele de companie cu care interacționează, ceea ce poate duce la încorporarea de gene de rezistență în propria microbiotă.
Dacă există într-o populație cu o povară mare de consum de antibiotice, acest lucru duce la mai multe gene de rezistență în microbiomul lor”, spune ecologistul microbian al Institutului Earlham și al Institutului Quadram, Chris Quince.
De altfel, aceste studii pe tema rezistenței antimicrobiene s-au concentrat în principal asupra gradului de rezistență observat la microbii care provoacă infecțiile la om. Însă microbii sunt omniprezenți în corpul uman, iar marea majoritate sunt inofensivi, iar mulți sunt benefici, cum ar fi cei prezenți în microbiomul intestinal.
Astfel, consumul neadecvat al antibioticelor poate avea efect major asupra microbiomului, nu doar asupra agenților patogeni care trebuie eliminați.
”Organismul nostru importă și exportă în permanență microbi și tulpini de agenți patogeni”, explică Quince.
La acest studiu, publicat în revista Nature Communication, au fost analizate peste 3.000 de mostre de microbiom, provenind de la persoane din 14 țări, punându-se accentul pe probele care erau de la persoane care nu erau susceptibile de a lua antibiotice, astfel încât să se obțină un profil genetic curat al microbiomului intestinal.
”Acest studiu este atât de important pentru că poate, pentru prima dată, să cuantifice impactul pe care utilizarea națională a antibioticelor îl are asupra bacteriilor noastre comensale, precum și pentru că ne oferă o perspectivă asupra tipurilor comune de rezistență la care ne putem aștepta să evoluăm”, spune Falk Hildebrand, bioinformatician microbian de la Earlham Institute și Quadram Institute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.