Rezistența antimicrobiană, problemă globală. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există studii clinice în acest sens

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
antibiotice - FOTO: Freepik@stokkurs
antibiotice - FOTO: Freepik@stokkurs

Această greșeală pe care o facem când luăm medicamente poate să ducă chiar la deces.

Vezi și: Cât de des trebuie să ne vopsim. Care e cea mai nocivă culoare. Dr. Olga Simionescu: Necesită corecții particulare

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, sărbătorită anual pe 18 noiembrie, atrage atenția asupra necesității de a folosi corect antimicrobienele pentru a combate rezistența la antibiotice (AMR). Evenimentul coincide cu Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței Antimicrobiene (18-24 noiembrie), care încurajează măsuri concrete împotriva unei probleme globale ce afectează sănătatea publică.

Ce sunt antimicrobienele și de ce sunt esențiale

Antimicrobienele, precum antibioticele, antiviralele și antifungicele, sunt medicamente care previn și tratează infecțiile la oameni, animale și plante. Deși antibioticele salvează vieți, utilizarea lor incorectă contribuie la dezvoltarea bacteriilor rezistente, transformând infecțiile comune în probleme majore de sănătate.

Consecințele rezistenței la antimicrobiene

Rezistența la antibiotice cauzează anual 1,3 milioane de decese la nivel global, cu 35.000 de victime în UE. Fără măsuri eficiente, consecințele ar putea include:

- Infecții imposibil de tratat, ducând la boli cronice și decese.

- Compromiterea procedurilor chirurgicale și tratamentelor pentru cancer.

- Presiune crescută asupra spitalelor și resurselor sanitare.

- Impact economic semnificativ din cauza spitalizărilor prelungite și a pierderii productivității, transmite DSP Hunedoara.

Vezi și: Suplimentarea cu carnosină, fără impact asupra inflamației la adulții cu prediabet și diabet de tip 2

Rezistența antimicrobiană - FOTO: Freepik

Răspunsul Uniunii Europene și al României

Comisia Europeană a identificat rezistența la antimicrobiene drept una dintre cele mai mari trei amenințări pentru sănătate din 2022. În România, Strategia Națională pentru 2023-2030 urmărește reducerea consumului de antibiotice cu 27%, prin măsuri precum prescrierea strictă a acestora. Ordinul nr. 63/2024 permite eliberarea antibioticelor fără prescripție doar în cazuri de urgență, în baza unei declarații semnate de pacient.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, importanța menținerii antibioticelor puternice exclusiv în spitale pentru tratarea infecțiilor severe.

"Super-antibioticele care omoară orice bacterie nu se găsesc la îndemâna oricui și este bine așa. Se găsesc în zona de spital, în farmaciile cu circuit închis, se adresează numai pacienților care sunt internați în spitale. Un consum anarhic în ceea ce privește utilizarea unor astfel de antibiotice ar fi catastrofal, pentru că în cele din urmă, am avea și aici rezistență.

Nu sunt suficient de multe astfel de antibiotice pe cât ne-am dori, dar există astfel de antibiotice care ne ajută să dovedim o serie de infecții cu bacterii multirezistente. Există studii clinice în acest sens", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Pâinea de secară, aliatul natural pentru scăderea colesterolului și pierderea în greutate. Oferă sațietate

Ce putem face pentru a preveni rezistența la antibiotice

Fiecare dintre noi poate contribui la prevenirea rezistenței la antibiotice prin următoarele măsuri:

- Luați antibiotice doar conform indicațiilor medicului.

- Preveniți infecțiile prin vaccinare și igienă corectă.

- Nu utilizați antibiotice rămase sau fără prescripție medicală.

- Întrebați farmacistul despre eliminarea corectă a medicamentelor neutilizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel