Rezistența la antibiotice și schimbările climatice, legătura neașteptată

Angela Sabău |
Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

Un nou studiu asociază schimbările climatice cu rezistența la antibiotice. Studiile sunt încurajatoare și arată că există o posibilă legătură între cele două elemente.

O nouă cercetare identifică o asociere între rezistența la antibiotice și schimbările climatice. Studiul a fost efectuat la Institutul de Control al Infecțiilor și Boli Infecțioase, Centrul Medical Universitar Göttingen (Germania), în colaborare cu Școala Medicală din Hanovra (MHH), Germania. Principalul autor este profesorul Simone Scheithauer de la UMG, scrie sciencedaily.com.

Rezistența antimicrobiană (AMR) reprezintă o amenințare la nivelul Europei, în principal în jurul bazinului mediteranean. Recent, asocierea rezistenței la antibiotice cu climatul a câștigat o atenție sporită, deoarece rezistența a crescut odată cu creșterea temperaturilor locale în SUA.

Această nouă cercetare a investigat dacă variațiile climatice sunt o explicație suficient e bună într-o regiune cu diverse sisteme și societăți de asistență medicală și dacă poate fi identificată o dimensiune a schimbărilor climatice, folosind Europa ca regiune de caz.

Cercetătorii au efectuat un studiu observațional în 30 de țări din întreaga Europă. Prevalența de șase ani a Pseudomonas aeruginosa (CRPA) rezistentă la carbapenem, Klebsiella pneumoniae (CRKP), Escherichia coli multirezistentă (MREC) și Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) a fost determinată pe baza datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și controlul bolilor (ECDC).

Asocieri semnificative descoperite

Analiza statistică și modelarea computerizată au fost efectuate pentru a identifica asocierea dintre rezistența microbiană și temperatura sezonieră, incluzând potențiali factori socio-economici și perturbatori ai sistemului de sănătate. Echipa a găsit asocieri semnificative între CRKP, MREC și MRSA cu temperatura medie a sezonului cald.

Mai mult, CRKP a fost semnificativ asociată cu schimbarea temperaturii sezonului cald. Autorii au folosit de asemenea modelele lor pentru a estima rezistența la antibiotice în alte patru țări, care nu sunt incluse în baza de date utilizată (Belarus, Serbia, Elveția și Turcia). Rezultatele au prezentat diferite grade de precizie comparativ cu datele empirice, cu date relativ bune pentru CRPA în toate țările, cu excepția Belarusului.

Autorii au concluzionat: "Studiul nostru a identificat o asociere nouă între AMR și factorii climatici din Europa. Aceste rezultate arată două aspecte: factorii climatici contribuie în mod semnificativ la prezicerea rezistenței la antibiotice în diferite tipuri de sisteme și societăți de asistență medicală, în timp ce schimbările climatice ar putea crește favorizarea rezistenței la antibiotice, în special rezistența la carbapenem."

Ei adaugă: "Deși aceste rezultate rămân ipotetice, întrucât nu este cunoscut dacă există o asociere cauzală, este necesară o analiză viitoare a rezistenței la antibiotice și a evoluțiilor climatice pentru a determina dacă efectele potențiale ale schimbărilor climatice asupra AMR vor deveni mai puternice".

 

Studiul original, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel