Reziliența psihologică, prin definiție, este capacitatea unui individ de a-și face față, de a recupera sau menține o funcționare psihologică și fizică relativ stabilă atunci când se confruntă cu evenimente și diagnostice care pot fi extrem de stresante, în viață. Este măsura capacității sale, acea tărie psihică de a trece peste suferințe, traume, tragedii sau accidente. Reziliența psihologică presupune să nu rămâi neputincios în fața unei astfel de lovituri, chiar dacă simți furie, tristețe, durere, frică. Prin teorie, reziliența te poate feri de numeroase afecțiuni psihice.
Într-un studiu publicat în Psycho-Oncology (link direct studiu) care a inclus 193 de pacienți cu cancer de sân care au primit chimioterapie înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale, cercetătorii au evaluat reziliența prin chestionare cu întrebări cheie.
Practic, cei 193 de pacienți cu cancer de sân care au făcut chimioterapie neoadjuvantă au completat chestionare, inclusiv Scala de rezistență Connor-Davidson, Scala de spital pentru anxietate și depresie (HADS) și Evaluarea funcțională a terapiei cancerului de sân înainte de prima ședință (T0), înainte de începerea ultima sedinta (T1) si la 6 luni dupa terminarea (T2) chimioterapiei. De asemenea, cercetătorii au efectuat analize de mediere folosind metoda bootstrapping.
Pacienții care au demonstrat reziliență au avut un risc mai mic să experimenteze simptome depresive în timpul chimioterapiei și, de asemenea, au reușit să experimenteze o calitate mai bună a vieții legate de sănătate după chimioterapie.
Rezultatele studiului sugerează că pacienții cu cancer de sân care au reziliență scăzută pot fi expuși riscului de a dezvolta depresie în timpul chimioterapiei.
„Pacienții care fac chimioterapie pentru cancerul de sân, în special cei cu reziliență scăzută, ar trebui să fie testați și tratați pentru depresie pentru a-și menține calitatea vieții legate de sănătate”, a spus autorul principal dr Sungwon Lee, de la Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.