Rezidenții din Târgu Mureș, revoltați de cotizațiile mărite de 10 ori de Colegiul Medicilor

Dana Lascu |
Data publicării:
Medici
Medici

Cei peste 1.000 de medici rezidenți din centrul universitar Târgu Mureș și-au manifestat indignarea față de majorarea de 10 ori cotizației lunare, de la 5 lei, la 50 de lei, în baza unei decizii a Colegiului Medicilor din România, care le-a fost adusă la cunoștință astăzi de către Colegiul Medicilor Mureș.

„Membrii Colegiului Medicilor din România care exercită profesia de medic sau care ocupă o funcție în baza calității de medic au obligația de a achita lunar cotizația de membru în valoare de 50 RON. Cotizația se plătește lunar până cel mai târziu pe data de 15 a lunii următoare celei pentru care se datorează. Pentru cotizațiile plătite ulterior acestei date se datorează penalități. Conform statutului Colegiului Medicilor din România (CMR), neplata cotizației pe o perioadă mai mare de 6 luni duce la suspendarea dreptului de practică medicală”, se arată în adresa Colegiului Medicilor Mureș, transmisă astăzi pe email rezidenților din Târgu Mureș, care anunță aplicarea Deciziei nr.2/28.03.2019, începând din luna mai.

Obligați să plătească lunar de 10 ori mai mult

Rezidenții din centrul universitar medical Târgu Mureș s-au revoltat, pentru că, susțin ei, după ce au fost obligați să se înscrie în Colegiul Medicilor pentru a putea profesa, de la 1 ianuarie 2019, Colegiului Medicilor din România a hotărât și majorarea de 10 ori a cotizației lunare, fapt pe care tinerii medici îl consideră un abuz.

„După ce ne-au obligat, la 1 ianuarie, să ne înscriem în Colegiul Medicilor, că altfel rămânem fără drept de liberă practică, ne-am dus, ne-am înscris. Văzând că suntem obligați să ne înscriem, s-a mărit cotizația de la 5 lei, la 50 de lei. Ori s-a luat o decizie abuzivă, ori s-a luat în necunoștință de cauză, fiindcă noi plătim acum 1% din salariul de rezident la Colegiul Medicilor. Este ceva absurd pentru nimic în plus față de ce era înainte. Dacă am beneficia de ceva în schimbul a 50 de lei pe lună, am fi înțeles. Asta înseamnă 600 de lei pe an, cât era înainte salariul lunar la unui rezident, la care se adaugă și asigurarea de malpraxis, care se ridică la 175 de lei. E foarte mult pentru noi, iar din cauza asta peste 1000 de medici rezidenți de la noi vor suferi", a declarat, pentru AGERPRES, medicul rezident Cătălin Moise Dogar.

Rezidenții susțin că, pe lângă majorarea pe care o consideră abuzivă, nu au niciun beneficiu clar care să justifice decizia Colegiului Medicilor din România. În plus, susțin ei, deși medicul rezident nu are un rol decizional în stabilirea diagnosticului unui pacient, el este obligat la plata asigurării de malpraxis, la același preț cu medicii specialiști.

O altă nemulțumire a rezidenților este aceea că deși au o răspundere medico-legală limitată, aceștia sunt obligați să încheie polițe de asigurare pentru fiecare stagiu în parte, mai precizează sursa citată.

În ciuda opoziției, decizia a intrat în vigoare

După adoptarea Deciziei nr.2/28.03.2019 a Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România au existat reacții din partea Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România și a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), care au dezaprobat decizia de majorare a cuantumului cotizației de membru pentru rezidenți.

„Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți și-a înaintat poziția către Colegiul Medicilor din România prin intermediul poștei electronice prin care contestă majorarea taxelor de membru impuse medicilor rezidenți", se anunța, pe 18 aprilie, pe pagina de Facebook a societății.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti, într-o scrisoare deschisă către CMR, datată tot 18 aprilie, susținea poziția rezidenților ș atrăgerea atenția că, la rândul său, „consideră că mărirerea taxei lunare a medicilor rezidenți în cadrul Colegiului Medicilor din România de la 5 lei la 50 de lei ca ffiind un abuz" și cerea vehement reevaluarea deciziei.

„Biroul Executiv al CMMB solicită retragerea deciziei de majorare de 10 ori a cotizației de membru în cazul medicilor rezidenți, dat fiind faptul că activitatea acestora este în cea mai mare parte de învățământ”, se arată în scrisoarea Colegiului bucureștean.

Cu toate acestea, decizia a rămas neschimbată și a intrat în vigoare de luna aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel