Vă rog să faceți economie de bilete de trimitere și risipă de compasiune pentru pacienți, care sunt puși degeaba pe drumuri, scrie dr. Sandra Alexiu într-un mesaj postat pe Facebook. Medicul precizează pentru colegii săi că nu sunt necesare bilete de trimitere pentru gravide, pentru comisiile de evaluare sau pentru prelungirea rețetelor de la psihiatru.
”Nu mai plimbați pacienții la laboratoare externe, examene la cinci feluri de specialiști înainte să îi operați, jumătate din ei renunță la acest calvar al vieții lor și se duc în alt spital de ortopedie”, avertizează dr. Alexiu.
Criza crizelor de bilete de trimitere
”E criza crizelor de bilete de trimitere la casele de asigurări, scrie dr. Alexiu, președintele Asociației Medicilor de familie din București-Ilfov, pe pagina sa de Facebook. În aceste momente grele pentru sistemul medical, bazat pe "na-ți-o ție, dă-mi-o mie" doresc să amintesc colegilor din celelalte specialități, ambulatorii sau spitale, că în contractul semnat există anexa din poze, care spune când NU se cere bilet de trimitere de la medicul de familie. Noi la AMFB am făcut în urma cu câtva timp o campanie în care am încercat să le arătăm tuturor pârghiile legale, dar nu am putut stăvili apetitul pentru aceste petice de hârtie”.
Dr. Alexiu avertizează medicii din alte specialități că își jignesc colegii cărora le cer bilete de trimitere pentru prelungirea concediilor medicale:
-Nu se naște pe bilet de trimitere!
-Nu se dau referate pentru comisia pe handicap și nu se pun semnături pe planul de recuperare cu bilet de trimitere!
-Nu ne mai puneți să vă dăm bilete de internare ca să faceți morfofetala la gravide! Ele nu se internează pentru că sunt sănătoase. Pentru gravide pentru consult preventiv nu aveți nevoie de bilet.
-Aveți idee cât de degradant e pentru noi să dăm bilete de trimitere pentru a prelungi concedii medicale!?
E dreptul pacientului. Noi nu avem nevoie să transcriem rețete
-Nu mai cereți bilete de trimitere din trei în trei luni la psihiatrie pentru prelungirea unor rețete la aparținătorii pacienților. Mai ales la Spitalul Ilfov! De vreme ce au deja diagnostice din anexa 13 (vezi mai jos, listată), înseamnă că nu mai au nevoie de bilete și mai ales, nu ii mai păcăliți că altfel "nu ia softul"! Nu e adevărat. Rugați softistul să vă explice.
-Folosiți biletele de trimitere dacă aveți contract cu casa, ele se predau, sunt acte contabile, nu le scrieți pe spate și le trimiteți înapoi la noi sau la gunoi. Noi le plătim din banii de asigurări ai tuturor!
-Pentru orice bilet de trimitere se trimite obligatoriu înapoi o scrisoare medicală (ea nu e a pacientului, începe cu "Stimate coleg") pe care se scriu concluziile, se precizează tratamentul cronic de urmat și DURATA lui și se eliberează REȚETĂ. COMPENSATĂ (ce rost are sa vina pacientul după rețetă de antibiotic după doua săptămâni?!?). Dacă nu îndrăznesc casele să aplice amenda din contract pentru fiecare rețetă neeliberată la externare nu înseamnă că e legal!! E dreptul pacientului. Noi NU AVEM NEVOIE SA TRANSCRIEM REȚETE!!!
Vă rog să faceți ECONOMIE de bilete și sa faceți RISIPĂ de compasiune: Casele noastre de sănătate nu mai au bilete. E criză. Nici gând sa apară mai devreme de 7 zile! Pacientii noștri și ai dumneavoastră NU IAU PAUZĂ.
Nu cereți bilet de trimitere în aceste cazuri
Dr. Alexiu a postat, pentru colegii săi din alte specialități, lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate:
1. Infarct miocardic și Angină pectorală instabilă
2. MalformaĠii congenitale și boli genetice
3. Boala cronica de rinichi – faza predializa
4. InsuficienĠă cardiacă clasa III - IV NYHA
5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă
6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite
sistemice)
7. Aplazia medulară
8. Anemii hemolitice endo úi exo-eritrocitare
9. Trombocitemia hemoragică
10. Histiocitozele
11. Telangectazia hemoragică ereditară
12. Purpura trombopenică idiopatică
13. Trombocitopatii
14. Purpura trombotică trombocitopenică
15. Boala von Willebrand
16. Coagulopatiile ereditare
17. Boala Wilson
18. Malaria
19. Tuberculoza
20. Boala Addison
21. Diabet insipid
22. Boli psihice (schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante, tulburări afective majore, tulburări
psihotice acute, autism, ADHD, boli psihice la copii)
23. Miastenia gravis
24. Bolnavi cu revascularizație percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass
coronarian
25. Afecțiuni postoperatorii úi ortopedice până la vindecare
26. Risc obstetrical crescut la gravide
27. Astm bronșic sever
28. Glaucom
29. Status post AVC
30. Ulcer peptic gastroduodenal
31. Boala celiacă la copil
32. Boala cronica inflamatorie intestinală (boala Chron si colita ulceroasa)
33. Sindromul Schwachmann
34. Hepatita cronică de etiologie virala B, C ܈i D úi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare
sau analogi nucleotidici / nucleozidici
35. Boala Hirschprung
36. Bolile nutriționale la copii (rahitism carențial comun, malnutriția protein-calorică la sugar și copii,
anemiile carentiale pana la normalizare hematologica si biochimica) supraponderea și obezitatea
pediatrică
37. Bronșiectazia și complicațiile pulmonare supurative
38. Scleroza multiplă
39. Demente degenerative, vasculare, mixte
40. Starea posttransplant
41. Insuficienta renala cronica – faza de dializă
42. Bolile rare (hemofilia si talasemia, mucoviscidoza, hipertensiunea pulmonara, epidermoliza
buloasa, scleroza laterală amiotrofică, sindrom Prader-Willi, osteogeneza imperfectă, boala Fabry, boala Pompe, tireozinemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemia congenitală, sindrom de imunodeficiență primară, fenilcetonuria sau deficit de tetrahidrobiopterina-BH4, polineuropatia familială amiloidă cu transtiretină, scleroza sistemică și ulcere digitale evolutive, purpura trombocitopenică cronică la adulți splenectomizată si nesplenectomizată, scleroza tuberoasă)
43. Afecțiuni oncologice
44. Diabetul zaharat
45. Boala Gaucher
46. Boala Basedow
47. Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)
48. Boala Cushing
49. Paraliziile cerebrale infantile
50. Epilepsia
51. Boala Parkinson
52. Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever
NOTA 1: Prezentarea la medicul/medicii din specialitatea/specialităţile care tratează afecţiunile de mai sus se face direct FĂRĂ BILET de TRIMITERE.
NOTA 2: Medicul de specialitate trebuie să informeze, CEL PUŢIN o dată PE AN , medicul de familie prin SCRISOARE MEDICALĂ dacă au intervenit sau nu schimbări în evoluţia bolii şi în atitudinea terapeutică.
NOTA 3: Pentru bolile cronice pentru care se face management de caz, prezentarea la medicul de specialitate se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe care este evidenţiat management de caz (e bifat M).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.