Revolta medicilor alergologi: Nedreptate, discriminare în domeniul medical privind medicamentul DCI DUPILUMAB

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Revolta medicilor alergologi - Foto: Freepick
Revolta medicilor alergologi - Foto: Freepick

Medicii alergologi au transmis o solicitare către Ministerul Sănătății, privind o nedreptate în domeniul medical.

"De anul trecut există posibilitatea tratamentului biologic pentru pacienții cu dermatită atopică severp, dar acesta poate fi prescris compensat 90% doar de medicii dermatologi, deși boala, în principal, este o afecțiune alergică.

Comisia de Alergologie a MS a făcut un memoriu legat de această situație, dar am primit un răspuns sfidător și problema nu s-a rezolvat. Am făcut personal mai multe sesizări legate de această situație, dar nu am primit niciun răspuns!", se arată într-un mesaj remis DC Medical. 

"Către Ministerul Sănătății, vă solicităm corectarea unei nedreptăți, ce duce la discriminare în domeniul medical, nedreptate legată de modul de presriere compensat al medicamentului DCI dupilumab, comercializat de Dupixent de medicii cu specialitaea de alergologie și imunologie clinică pentru pacienții cu dermatită atopică, aceștia fiind omiși din lista prescriptorilor ce pot oferi decontarea prin CAS.

Peste 2000 de pacienți cu leucemie și mielom, ANUAL. Bumbea: Strategie utilă pentru acești pacienți

Solicitarea noastră se bazează pe:

- Dermatita atopică este o boală cu mecanism alergic și imunologic, care figurează în pozițiile 12, 45, 46 din curicula pentru medic specialist alergolog imunolog, aprobată de Ministerul Sănătății. 

În această curriculă avem și tema terapiilor anti-citokine și agenți imunomodulatori, între care figurează și dupilumabul. 

- Dermatita atopică este una dintre consultațiile decontate prin sistemul de asigurări de sănătate ale Casei Naționale de Sănătate la medicii alergologi și imunologi clinici 

- În toată lumea, inclusiv în Uniunea Europeană, dermatita atopică figurează ca afecțiune ce poate fi diagnosticată și tratată de medicul alergolog și imunolog, acestuia fiindu-i permis să prescrie cu compensările legale orice medicamente util tratamentului pentru dermatita atopică.

- Dermatita atopică se asociază frecvent cu alte boli alergice precum astmul bronșic, care nu intră în sfera medicului dermatolog, dar care poate fi considerat o indicație terapeutică a dupilumabului. 

- Și medicii alergologi au registru și pot crea un registru național pentru prescrierea dupilumabului (acesta nefiind apanajul specialității de dermatologie)

- Din aprilie 2022, o altă terapie biologică inovatoare a fost aprobată pentru tratamente compensate și care poate fi prescrisă de medicii alergologi și dermatologi. În vederea acesteia s-a dat acces la registrul de boli dermatologice și pentru medicii alergologi.

În plus, considerăm răspunsul oferit de CNAS extrem de ofensator la adresa medicilor alergologi și imunologi, care se vede că nu este redactat de un medic.

Vă solicităm să îndreptați această nedreptate, respectiv să introduceți și medicii specialiști și primari alergologi și imunologi să poată prescrie compensat prin CAS, pacienților cu dermatită atopică severă medicamentului DCI DUPILUMAB în conformitate cu modalitatea legală aprobată de MS. Solicităm un răspuns cât mai rapid în intervalul legal", transmite Facultate de medicină, disciplina imunologie și alergologie.

Vaccinul anti-COVID, "o enigmă". Lapădatu: Înainte ziceau - ăștia nu sunt în stare să găsească un vaccin? Și când a apărut au zis - ce e chestia asta pe repede înainte apărută?!

1. -imagine fara descriere- (screenshot-2022-07-21-222043_81049200.png)

2. -imagine fara descriere- (screenshot-2022-07-21-222101_83131600.png)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel