Retracția gingivală, ce este, simptome, cauze, tratament. Iancu: Semn al îmbolnăvirii osului. NU trebuie neglijată

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Retracția gingivală - Foto: Freepick @vmulero
Retracția gingivală - Foto: Freepick @vmulero

Ce este retracția gingivală, care sunt cauzele, simptomele și ce tratament există.

Retracția gingivală este o afecțiune în care gingiile se retrag de la suprafața dintelui, expunând suprafețele rădăcinilor dinților.

Retragerea gingiiloreste doar una dintre formele de boală gingivală (parodontală), este o consecință gravă a unei sănătăți orale precare, care poate duce la pierderea dinților. Există o varietate de tratamente disponibile, în funcție de gravitatea pierderii de țesut. Cu cât diagnosticul și tratamentul sunt efectuate mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun.

Medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu ne-a vorbit despre retracția gingivală, despre ce este, care sunt cauzele și ce tratamente există. 

Potrivit medicului, "retracția gingivala este un semn al îmbolnăvirii suportului de susținere  al dintelui (osul din jurul rădăcinii) și nu trebuie neglijată".

Retracția gingivală - care sunt cauzele

Albirea dentară, metode și cine NU o poate face. 5 alimente care strică și îngălbenesc dinții. Iancu: Lămâia, bicarbonatul, căpșunile NU albesc

Asociația Dentară din California (CDA) estimează că trei din patru adulți au o formă de boală parodontală. Aceasta include retragerea gingiilor.

Boala parodontală este o formă evoluată de gingivită. Aceasta începe mai întâi cu o acumulare de bacterii și placă bacteriană în interiorul gingiilor și al dinților. În timp, placa lipită deteriorează gingiile și le face să se depărteze de dinți. În cazurile severe, se formează buzunare între dinți și gingii. Acest lucru creează un teren propice pentru a se forma și mai multe bacterii și placă bacteriană.

Întrebată despre cauzele retracției gingivale, medicul stomatolog ne-a spus că există diferite cauze. 

"Există diferite cauze precum ocluzia dentară proastă, periajul incorect ca tehnica sau boala parodontală. Dintele pare mai lung, deoarece se expune rădăcina, uneori devenind sensibil la diferiți stimuli (rece, cald, dulce)", a declarat Ștefania Andrada Iancu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Lista factorilor care declanșează retracția gingivală mai cuprinde:

- periajul agresiv pe termen lung

- acumularea de placă bacteriană întărită (tartru)

- fumatul

- modificări hormonale la femei

- antecedente familiale de boli ale gingiilor

- diabet

- HIV

În plus, anumite medicamente pot provoca uscăciunea gurii, lucru care crește riscul de retragere a gingiilor. Gura uscată înseamnă că gura are mai puțină salivă decât ar trebui și fără o cantitate adecvată de salivă, țesuturile din gură pot deveni vulnerabile la infecții și leziuni bacteriene.

Potrivit CDA, retragerea gingiilor este cea mai frecventă la adulții cu vârsta de 40 de ani și peste. Din acest motiv, este adesea percepută greșit ca fiind un semn normal al îmbătrânirii. De asemenea, mai mulți bărbați decât femei dezvoltă gingii retracte.

Retragerea gingiilor - care sunt simptomele

- sângerare după periaj sau folosirea aței dentare

- gingii roșii, umflate

- respirație urât mirositoare

- durere la linia gingivală

- gingii care se micșorează vizibil

- rădăcini dentare expuse

- dinți slăbiți.

Fațete dentare, avantaje și dezavantaje. Se pun doar de frumusețe sau aduc vreun beneficiu? Iancu: Acesta este SINGURUL dezavantaj

Retragerea gingivală - Tratament

 

Un parodontolog poate determina cel mai bun tratament pentru a salva țesuturile gingivale și dinții dumneavoastră. În primul rând, dacă se constată o infecție la nivelul gingiilor, pot fi prescrise antibiotice.

Alte medicamente pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata problema de bază care cauzează recesiunea gingivală. Opțiunile includ:

- gel antibiotic topic

- cipuri antiseptice

- apă de gură antimicrobiană

- supresoare enzimatice

- chirurgie.

Intervenția chirurgicală poate fi utilizată în cele mai grave cazuri de retracție a gingiilor. Există în general două opțiuni: operația cu lambou și grefa.

Operația cu lambou este o curățare profundă a țesuturilor, utilizată în cazul în care alte tratamente eșuează. Aceasta scapă de bacteriile și de acumularea de tartru în interiorul gingiilor. Pentru a efectua această intervenție chirurgicală, un parodontolog ridică gingiile și apoi le pune la loc atunci când procedura s-a încheiat. Uneori, dinții par chiar mai lungi după operația cu lambou, deoarece gingiile se potrivesc mai bine în jurul lor.

În cazul grefelor, scopul este de a reface fie țesuturile gingivale, fie oasele. În timpul procedurii, parodontologul plasează fie o particulă sintetică, fie o bucată de os sau de țesut pentru a ajuta gingia să crească din nou. Este important de reținut că acest proces nu poate avea succes pe termen lung fără o îngrijire corespunzătoare a sănătății orale.

În ceea ce privește tratamentul retracției gingivale, medicul stomatolog ne-a spus că: "după înlăturarea cauzei care a dus la retracție, se poate realiza o intervenție chirurgicală simplă prin care se acoperă rădăcina cu gingie din aceeași zonă sau din cerul gurii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel