Retinopatia, ce este și cât de gravă e. Preda: E un EȘEC să salvezi un prematur foarte mic și ulterior să fie nevăzător

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
retinopatia - Foto: Freepick @shurkin_son
retinopatia - Foto: Freepick @shurkin_son

Dr. Cornelia Preda, șeful Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre bolile pe care le pot dezvolta copiii născuți prematur.

Medicul neonatolog Cornelia Preda ne-a spus ce este retinopatia, cum se manifestă și ce se poate face pentru copiii născuți prematur. 

"Orice copil prematur, în funcție de vârsta de gestație, avem un time la care trebuie să-i facem un control oftalmologic. Avem niște factori care se asociază cu risc mai mare de retinopatie de prematuritate.

Sanador

În primul rând, vârsta de gestație mică, în al doilea rând transfuzii efectuate la acest copil. În al treilea rând oxigen administrat în cantitate mare, oxigenul dăunează, oxigenul se asociază cu retinopatia de prematuritate. De aceea, pe secția noastră și pe marea majoritate a secțiilor de Terapie Intensivă din București, oxigenul este considerat un medicament, este dat în concentrație absolut necesare. Și dacă se poate să fie scăzut cât de repede la 21% ar fi extraordinar.

Gemelaritatea se mai asociază cu retinopatia. Și mai nou, copilul are o problemă de a crește, nu reușește să aibă o creștere ponderală, care se asociază cu riscul mai mare de retinopatie de prematuritate. Asta presupunând faptul că retina este imatură și la nivelul retinei se dezvoltă niște vase aberante, care duc în stadii tardive la dezlipire de retină și la pierderea vederii.

Noi ce facem?! Și ăsta e un protocol pentru orice secție de neonatologie. Monitorizăm acești copii și dacă este nevoie se poate interveni, se face fotocoagulare cu laser sau injecții cu o substanță numită Avastin care inhibă dezvoltarea.

Este o complicație destul de severă și ar fi un eșec să salvezi un prematur foarte mic și ulterior el să fie un nevăzător. Aceste tehnici moderne pot rezolva situația, chiar dacă poate acuitatea vizuală nu o să fie perfectă, dar copilul va vedea, poate va purta ochelari, dar se va descurca", a declarat Cornelia Preda, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

De ce face icter nou-născutul. Dr. Preda despre fototerapie: Intră la solar, cu ochii acoperiți. 95% dintre bebeluși fac icter

Insuficiența pulmonară, o altă afecțiune a copiilor prematuri

 

"Asta e o proastă adaptare pulmonară, care poate să dea multe cauze. Dacă e să vorbim despre prematuri, se referă în principal la deficitul de surfactant. Surfactantul este o substanță care ține alveola pulmonară deschisă și ajută copilul să respire, să aibă loc shimburile gazoase, ceea ce se întâmpla în mod normal la nivel pulmonar.

De aceea, orice secție de Terapie Intensivă neonatală este pregătită cu această substanță și dacă întrunim criteriile de administrare nu trebuie să evităm să o administrăm, pentru că este salvatoare de viață.

Sunt mai multe metode se administrare. Acum, mai nou, sunt la modă metodele non-invazive de administrare de surfactant, adică să nu ai un copil ventilat mecanic și intubat, ci un copil intubat non-invaziv. Primește o concentrație de oxigen și aer la nivel nazal și tu, în condițiile în care vezi că are necesar mai mare de oxigen, îi dai această substanță fără să-l intubezi.

Se introduce o sonda foarte subțire care trece printre corzile vocale și se introduce această substanță la nivel pulmonar.

De cele mai multe ori, copiii care au deficit de  surfactant nu sunt neapărat într-o stare foarte bună și nu permit ventilația non-invazivă și atunci copilul este intubat și ventilat mecanic", a mai spus medicul neonatolog.

Ce este scorul Apgar și de ce primește bebelușul NOTĂ la naștere. Dr. Cornelia Preda: CINCI semne importante

De ce fac infecții copii născuți prematur

 

"Prematurii fac infecții pentru că infecțiile materne, bacterio-vaginozele, infecțiile urinare, sunt o cauză frecventă de prematuritate. Sunt infecții care sunt de la mamă. Dar sunt și niște copii foarte fragili, cu un sistem imunitar foarte puțin dezvoltat care, să fim sinceri, ca să-i ținem în viață facem o grămadă de manevre invazive.

Se pun catetere, se intubează, se recoltează tot timpul, branule... și aceste manevre, dacă nu suntem foarte atenți, pot fi infectante", a conchis medicul Cornelia Preda.

Dr. Preda, despre cel mai MIC copil născut prematur: M-a impresionat! Laptele matern SALVEAZĂ un prematur

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel