Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară

Monika Baciu |
Data publicării:
flatulenta - FOTO: Freepik@vectorinfinity009
flatulenta - FOTO: Freepik@vectorinfinity009

Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.

Vezi și: Sedentarismul, asociat cu riscul crescut de demență

De la toxine care scapă prin respirație la afecțiuni digestive grave, este mult mai bine să lași natura să-și urmeze cursul. Potrivit chirurgului NHS, Dr. Karan Rajan, reținerea flatulenței poate avea un rezultat neașteptat: gazele pot ajunge la plămâni și pot fi eliminate prin respirație.

"Când reții gazele, un procent din vapori se difuzează prin pereții colonului, prin pereții intestinului, și în cele din urmă ajung în fluxul sanguin. Toată circulația sângelui ajunge în cele din urmă la plămâni, unde produsele reziduale sunt expirate. Vei elimina vapori de gaze prin respirație dacă reții flatulența", a spus dr. Karan Rajan, potrivit Daily Mail.

Acest proces, cunoscut sub numele de reabsorbție pulmonară, are loc atunci când gaze precum azotul, oxigenul, dioxidul de carbon, metanul și hidrogenul sunt absorbite în fluxul sanguin prin intestine și eliminate prin plămâni.

Riscurile pentru sănătate

Dincolo de ideea neplăcută a gazelor care scapă prin respirație, reținerea flatulenței poate cauza alte probleme de sănătate. Dr. Rajan și alți experți medicali subliniază că reținerea gazelor poate întinde țesuturile delicate ale rectului, provocând balonare, greață și, în unele cazuri, afecțiuni digestive grave.

Profesor Clare Collins, expert în nutriție și dietetică de la Universitatea din Newcastle, atrage atenția asupra unei astfel de afecțiuni: diverticulita. Această tulburare dureroasă apare atunci când presiunea din rect determină formarea unor mici pungi în mucoasa intestinului, care apoi se inflamează.

Vezi și: Vinul și dieta mediteraneeană, efecte asupra inimii. Moderația e secretul

Simptomele diverticulitei:

- Durere care se agravează după mișcările intestinale

- Constipație sau balonare

- Sânge în scaun

Gazele excesive, semn al unor probleme grave

Deși flatulența este o funcție biologică normală, o creștere a volumului sau un miros deosebit de neplăcut poate indica probleme de sănătate. Gazele excesive sau mirositoare pot semnala afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală (IBD) sau chiar cancerul de colon.

Flatulența urât mirositoare poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, inclusiv:

- Laxative

- Statine

- Tratamente antifungice

- Medicamente antiinflamatoare

NHS recomandă consultarea medicului dacă observați schimbări persistente în flatulență sau în sănătatea digestivă.

Vezi și: Vitamina D în doze mari, impact asupra diabetului. Ce efect are, de fapt, Vitamina D

Flatulența - FOTO: Freepik

Sfaturi pentru reducerea gazelor mirositoare

Dacă vrei să minimizezi disconfortul provocat de gaze și mirosurile neplăcute, NHS recomandă următorii pași:

- Consumă mese mai mici

- Mestecă alimentele încet și bea la un ritm moderat

- Fă exerciții fizice regulate pentru a sprijini digestia

- Bea ceai de mentă pentru a reduce balonarea

Vezi și: Consumul de cafea pe stomacul gol, asociat cu creșterea inflamației. Cauzează tulburări digestive, diabet și boli cardiace

Când să consulți un medic

Deși reținerea gazelor ocazional nu este periculoasă, disconfortul digestiv frecvent sau schimbările observate la nivelul flatulenței nu trebuie ignorate. Consultă medicul dacă experimentezi:

- Balonare persistentă

- Dureri abdominale

- Schimbări inexplicabile ale obiceiurilor intestinale

Deși inconfortabilă, eliberarea gazelor este benefică pentru sănătatea digestivă și previne respirația cu miros neplăcut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel