Retina subțire, un posibil semn pentru diabet, demență sau scleroză multiplă. Un studiu arată legătura dintre ochi și organele interne

Retina - Foto: Freepik @fukume
Retina - Foto: Freepik @fukume

Un studiu australian a descoperit o legătură între grosimea retinei şi mai multe boli comune.

Cercetătorii dintr-o echipă internaţională coordonată de oameni de ştiinţă din Australia care au studiat mii de ochi au descoperit că grosimea retinei ar putea fi un indicator timpuriu al unor boli precum diabetul de tip 2 şi demenţa, informează Xinhua, citează Agerpres.

Cercetătorii coordonaţi de Institutul de Cercetare Medicală Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Melbourne au analizat peste 50.000 de ochi pentru a înţelege mai bine modul în care diferenţele retiniene sunt legate de diverse boli, conform unui comunicat de presă publicat miercuri pe site-ul WEHI.

Vezi și: Long-COVID lovește femeile mai mult decât bărbații. Efectul secundar care apare la femeile de peste 40 de ani

Realizând hărţi ale retinei cu detalii fără precedent, cercetătorii au descoperit că subţierea retinei este legată de afecţiuni comune, printre care diabetul de tip 2, demenţa şi scleroza multiplă (MS).

Studiul, o "fereastră" către sistemul nervos central

Retina, stratul de ţesut sensibil la lumină din spatele ochiului, face parte din sistemul nervos central, care cuprinde creierul şi măduva spinării. Demenţa, diabetul şi scleroza multiplă sunt toate legate de degenerarea sau perturbarea sistemului nervos central.

Subţierea retinei, sau degenerarea retinei, se referă la pierderea treptată a ţesutului din retină.

Vicki Jackson, coordonatoarea noii cercetări realizate de WEHI, a declarat că rezultatele arată că imagistica retiniană ar putea fi utilizată ca o "fereastră" către sistemul nervos central pentru a ajuta la gestionarea bolilor.

Vezi și: Magneziu bisglicinat: ce este și de ce îl vrea tot mai multă lume. Cu ce e diferit de alte tipuri de magneziu

"Măsurătorile la scară fină ale hărţilor noastre dezvăluie noi detalii esenţiale despre legăturile dintre subţierea retinei şi o serie de afecţiuni comune", a declarat ea într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri.

"Această cercetare subliniază potenţialul grosimii retinei de a acţiona ca un biomarker de diagnosticare pentru a ajuta la detectarea şi urmărirea progresiei a numeroase boli", a adăugat cercetătoarea australiană.

Vezi și: Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul

Echipa ei, care a inclus cercetători din Regatul Unit şi Statele Unite, a folosit inteligenţa artificială pentru a crea cele 50.000 de hărţi cu măsurători efectuate în peste 29.000 de puncte de pe fiecare retină analizată.

Hărţile detaliate le-au permis cercetătorilor să identifice 294 de gene care influenţează grosimea retinei şi care joacă un rol important în anumite boli.

Autorii studiului au declarat că descoperirile lor deschid noi posibilităţi de utilizare a imagisticii oculare ca instrument de screening şi de gestionare a bolilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel