Pe masa de Paște din familiile românești se va afla întotdeauna cozonacul. Este un simbol al tradiției și al bucuriei reunirii în jurul mesei. Aromele și textura pufoasă ne aduc aminte de vremurile copilăriei, indiferent de ce vârste avem, de momentele de fericire împărtășită în familie. Cozonacul este mai mult decât un desert - este un răsfăț al sufletului, un omagiu adus tradițiilor și valorilor noastre culinare.
Drept urmare, vă prezentăm o rețetă de cozonac pufos și delicios, cu nutella.
foto: Freepik@grvstudio
Ingrediente aluat (2 cozonaci):
- 1 kg făină cernută (proteină minim 13g, citiți eticheta din tabel)
- 14g drojdie uscată (sau 50g drojdie proaspătă)
- 500g lapte cald
- 200g zahăr
- 100 ml unt topit
- 100 ml ulei
- 5 gălbenușuri
- 7 ml esență de vanilie
- coaja de la o jumătate de lămâie
- coaja de la o jumătate de portocală
Ingrediente umplutură:
- nutella
Ingrediente pentru uns cozonacii înainte de cuptor:
- 1 gălbenuș
- 70 ml lapte
- zahăr/fulgi de migdale/mac, după preferințe
PREGĂTIRE
Înainte de toate, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Pregătiți zona în care veți lucra - să fie spațioasă, curată și toate ingredientele să fie pregătite în boluri.
Cerneți făina.
Topiți untul.
Amestecați untul cu uleiul.
Amestecați într-un bol gălbenușurile, ca la omletă.
Pregătiți două tăvi de cozonac.
METODĂ
Mai întâi, puneți într-un bol drojdia, 3-4 linguri de lapte, 1-2 linguri de zahăr. Puneți deoparte 10-15min.
Dacă aveți drojdie proaspătă, procedați așa: sfărâmați drojdia, puneți o lingură de zahăr peste ea, una de făină și două de lapte și amestecați bine, până formați o pastă. Lăsați apoi 10 minute.
Apoi, în alt bol puneți laptele și zahărul și amestecați, până când se topește zahărul.
Într-un alt bol, mai mare decât celelalte, (acolo veți frământa aluatul) puneți făina cernută, drojdia, laptele, coaja rasă de lămâie, coaja rasă de portocală, gălbenușurile, esența de vanilie. Încorporați toate ingredientele, apoi adăugați untul și uleiul în 3 tranșe și apucați-vă de frământat, până când obțineți un aluat frumos, omogen, puțin lipicios și elastic.
După ce ați format o bilă din aluat, puneți-l la dospit pentru minim o oră, până când își dublează volumul.
După dospire, eu l-am împărțit în două. Am întins prima parte în formă de dreptungi de cca 2-3cm grosime și am întins nutella pe toată suprafața, lăsând câte 1 cm liber la margini. Am rulat și l-am “îndoit”, pentru a forma două bucăți, apoi l-am împletit.
Dacă vreți să-l împletiți din două bucăți, procedați așa. După ce ați împărțit aluatul în două, fiecare parte o mai împărțiți în câte două, pentru a avea 4 bucăți în total. Apoi, umpleți fiecare parte în mod normal și, pentru împletire, folosiți câte două bucăți deja rulate.
După ce i-ați împletit, îi puneți în tăvile deja pregătite și îi mai lăsați cel puțin 30 de minute, maxim o oră, pentru a crește.
Cu 10 minute înainte, porniți cuptorul la 180 de grade, încălzire sus-jos, fără ventilație. Aluaturile cu drojdie/maia nu au nevoie de ventilație.
Înainte de a-i pune la cuptor, ungeți-i cu gâlbenuș de ou și lapte și presărați, după preferință, zahăr, fulgi de migdale sau mac.
Îi lăsați la cuptor circa 35-40 de minute, în funcție de cum este cuptorul dvs. Puteți face testul cu scobitoarea abia după 35 de minute, nu deschideți cuptorul până atunci.
Spor la gătit!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.