Rețelele sociale, efecte negative asupra sănătății mintale. Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe internet

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
retelele sociale - Foto: Freepik @ufabizphoto
retelele sociale - Foto: Freepik @ufabizphoto

Rețelele sociale au un impact negativ asupra sănătății mintale, dacă se folosesc în exces. Care sunt efectele dăunătoare și ce obiceiuri poți adopta în schimb. 

În ultimul deceniu, rețelele sociale au devenit parte integrantă a vieții noastre, fiind o modalitate facilă de conectare și comunicare cu prietenii, familia și întreaga lume. Totuși, așa cum spune și proverbul, ,"ce-i prea mult, strică", iar utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale. 

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Care sunt efectele negative ale utilizării în exces a rețelelor sociale 

- Așteptări nerealiste

Așa cum majoritatea oamenilor probabil știu, rețelele sociale creează în mințile noastre așteptări nerealiste cu privire la viață și la ceea ce înseamnă o prietenie.

Majoritatea platformelor sociale sunt lipsite de autenticitate. Unii oameni folosesc Snapchat pentru a-și împărtăși aventurile palpitante, postează pe Facebook despre cât de mult își iubesc viața și își umplu pagina de Instagram cu fotografii artistice. 

Dar, în realitate, nu știi dacă este adevărat tot ce postează aceștia, dacă reprezintă doar niște aparențe, totul fiind neadevărat, sau dacă postează doar părțile bune din viețile lor. În timp ce arată viața perfectă pe Instagram, acea persoană ar putea să își dorească, de fapt, cu disperare, aprecieri, ca formă de validare.

Nu ar trebui să compari viața ta de zi cu zi cu ale altora. Bucură-te de lucrurile frumoase care ți se întâmplă și rămâi realist. 

- Dependența și izolarea socială

Studiile au arătat că utilizatorii prea implicați în rețelele sociale pot dezvolta dependență, consecințele afectând relațiile personale din viața reală și pot conduce către izolare socială.

- Anxietate și depresie

Compararea constantă cu ceilalți, fenomen cunoscut sub numele de ”comparare socială", poate declanșa anxietate și depresie, deoarece oamenii își evaluează negativ propria valoare, pe baza aparențelor și succesului ale altora.

- Somn deficitar

Utilizarea dispozitivelor mobile pentru navigarea pe rețelele sociale, înainte de culcare, poate afecta calitatea somnului, ceea ce duce la oboseală și scăderea capacității de concentrare.

Un studiu realizat de Universitatea Harvard a constatat că utilizatorii frecvenți ai rețelelor sociale au prezentat un nivel mai mare de stres și risc de depresie, în comparație cu cei care le folosesc mai puțin. Utilizate moderat, rețelele sociale pot avea chiar efecte pozitive asupra sănătății mentale. 

- Cyberbullying

Înainte de rețelele sociale, bullying-ul exista doar față în față. Acum, oamenii pot hărțui online, fie anonim, fie nu. Astăzi, toată lumea știe ce înseamnă cyberbullying-ul și ce efecte pot avea asupra sănătății mentale.

Rețelele sociale facilitează conectarea între oameni și crearea de prietenii, însă ele permit persoanelor și să se răzbune asupra altora, din spatele unui telefon sau unui laptop. Agresorii pot folosi anonimatul pe care (unele) rețele sociale îl oferă pentru a câștiga încrederea oamenilor. De exemplu, pot crea conturi false și pot începe să te abordeze, ca ulterior să te umilească online.

Aceste atacuri online pot lăsa răni adânci și pot duce chiar la auto-vătămare, în unele cazuri, iar cyberbullying-ul nu afectează doar copiii. Adulții pot deveni, de asemenea, victime ale abuzului online. 

Vezi și: Sindromul FOMO. Ce este și cum se poate gestiona

- FOMO (”Fear of missing out” = Teama de a rata ceva)

”Teama de a rata ceva” (FOMO) este un fenomen care a devenit proeminent, odată cu apariția rețelelor sociale. Este unul dintre cele mai răspândite efecte negative ale rețelelor sociale asupra societății.

FOMO este exact ceea ce pare: o formă de anxietate pe care o resimți când îți este teamă că vei rata o experiență pozitivă pe care altcineva o are. De exemplu, îți verifici constant mesajele pentru a vedea dacă cineva te-a invitat undeva, te concentrezi pe ”scrollat” întreaga zi, ca să te asiguri că nimeni nu face ceva interesant fără tine sau fără știrea ta sau vezi fotografii cu prietenii tăi, distrându-se fără tine, simțindu-te exclus că nu ai putut merge din cauza altor responsabilități.

Dacă ești predispus la asta, învață cum să previi FOMO când folosești rețelele sociale (sau redu utilizarea lor în totalitate).

Ce obiceiuri poți adopta, în schimb

- Limitează timpul de stat pe telefon

Stabilește limite clare pentru timpul petrecut pe rețelele sociale și folosește aplicații sau funcții de monitorizare pentru a urmări și a limita timpul de navigare. Oprește telefonul în anumite momente ale zilei, cum ar fi atunci când conduci, ești la o întâlnire, la sală, la cină, petreci timp cu prietenii offline sau te joci cu cei mici. Nu lua telefonul cu tine în baie.

- Dezactivează notificările de pe rețelele sociale

Este greu să reziști la sunetele constante ale telefonului care te alertează cu mesaje noi. Dezactivarea notificărilor te poate ajuta să-ți recuperezi controlul asupra timpului și atenției.

- Limitează verificările

Dacă verifici compulsiv telefonul la fiecare câteva minute, obișnuiește-te să limitezi verificările o dată la 15 minute, apoi o dată la 30 de minute, apoi o dată pe oră. Există aplicații care pot limita automat momentele în care poți accesa telefonul.

- Fă mai multe activități în ”offline”

Încurajează interacțiunile sociale în viața reală și participarea la activități recreative și sportive, pentru a reduce izolarea socială.

- Obține un echilibru între viața virtuală și realitate

Adoptă o atitudine sănătoasă față de viața de pe rețelele sociale, învățând să apreciezi realitatea și frumusețea diversității umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel