Rețelele de socializare, posibil declanșator al tulburărilor alimentare? Studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Nutriție
Nutriție

Rețelele de socializare ar putea avea un efect în tulburările alimentare, spun cercetătorii. Deocamdată nu știu exact care este raportul de cauză și efect.

Mass media, în general, incluzând televiziuni, reviste sau rețele sociale, tind să descrie un ideal de frumusețe fizică ce poate provoca îngrijorări legate de imaginea corporală pentru o persoană care nu se încadreaz în standardele promovate. Aceste îngrijorări alunecă foate ușor spre tuluurări alimentare, spune specialiștii citați de medicinenet.com.

Un studiu de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine a constatat că cu cât mai multe ore sunt petrecute pe rețelele de socializare,  cu atât mai mult crește riscul unor astfel de probleme.

În special, persoanele care fac parte din primii 25% în topul utilizatorilor de social media (top al celor care petrec cel mai mult timp pe rețele de socializare) au fost de două ori mai susceptibili de a avea o tulburare de alimentație. Printre site-urile media sociale incluse în studiu au fost Facebook, Instagram și Twitter, precum și Pinterest, Snapchat și LinkedIn.

Social media și tulburările aimentare, raport de cauză și efect

ercetătorii încă nu știu este care este cauza și care este efectul dintre cele două elemente:  dacă social media creează un mediu care poate duce la îngrijorarea imaginii corporale și tulburările de alimentație sau dacă persoanele cu aceste probleme se conectează cu alții ca ei prin intermediul rețeleleor de socializare, pentru a găsi sprijin pentru și justificarea continuării alimentației nesănătoase.

Specialiștii au numit printre cele mai frecvente tipuri de tulburări de alimentație anorexia –tulburare în care persoana afectată mănâncă atât de puțin încât ajunge la o greutate periculoasă pentru sănătate, care poate duce la stop cardiac și dezechilibre electrolitice potențial fatale.

De asemenea, bulimia – afecțiune în care persoana afectată consumă cantități uriașe de alimente și apoi își induce vărsături, pentru a preveni digerarea a alimentelor ingerate. Alteori utilizează laxative.

„Este important să recunoașteți semnele unei tulburări alimentare, dacă vă afectează prorpia pesoaneă sau pe cineva apropiat și să cereți ajutor înainte de a vă fi afectată calitatea vieții sau înainte ca afecțiunea să devină amenințătoare pentru viață. Chiar și o tulburare ocazională de alimentație este un motiv de îngrijorare - nu trebuie să fie un model zilnic care să necesite îngrijire medicală.”, spun specialiștii.

Alte studii au constatat că folosirea rețelelor de socializare poate duce la izolare socială și depresie, prin urmare, verificați cât de multe ore pe zi petreceți pe diferite platforme și urmăriți semne ale oricăror astfel de consecințe negative.

 

Sursa, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel