Nimănui nu-i place să o audă, dar cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu respirația urât mirositoare. Poate să apară la prima oră a dimineții sau după ce am mâncat usturoi. Oricum ar fi, uneori nici o cantitate de apă de gură sau de bomboane mentolate nu va alunga halitoza.
Dacă respirația urât mirositoare devine cronică, ar putea deveni mai mult decât o problemă jenantă sau chiar o carie dentară. Halitoza persistentă poate indica o problemă de sănătate subiacentă de care nici măcar nu sunteți conștient.
Iată care sunt cele mai frecvente zece afecțiuni medicale care cauzează respirația urât mirositoare:
1. Infecții ale căilor respiratorii
Este posibil să prindeți un virus gripal neplăcut, care se transformă în bronșită sau sinuzită dacă nu este tratat. Toate aceste infecții ale căilor respiratorii ajung să provoace respirație urât mirositoare dacă țesuturile sinusurilor, plămânilor și gâtului se inflamează și se blochează, permițând acumularea de bacterii și mucus urât mirositor.
2. Diabetul
Într-adevăr, există o legătură între nivelul instabil al zahărului din sânge și respirația cronică urât mirositoare. Medicii asociază adesea un miros notabil de fructe-acid pe respirație cu o afecțiune numită, cetoacidoză, care este comună la diabetici. Atunci când nivelurile de insulină sunt inadecvate, organismul va excreta adesea cetone acide "ofensatoare". Dacă nu este tratată, cetoacidoza poate duce la comă diabetică și la moarte.
3. Obezitatea
Studiile stabilesc o asociere directă între respirația urât mirositoare și supraponderalitate, din cauza dietelor bogate în proteine și lactate, care determină o creștere excesivă a bacteriilor urât mirositoare din cauza excesului de aminoacizi.
Citește continuarea pe Spectacola și află care sunt celelalte posible cauze ale halitozei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.