Respirația este un indicator al stării de sănătate. Dacă frecvența respiratorie este mult prea ridicată există deja întrunite condițiile pentru care vă puteți prezenta la serviciile de urgență.
Medicul pediatru, Mihai Craiu, a explicat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii cum sunt afectați cei mici de virozele respiratorii și la ce semne trebuie să fie atenți părinții.
”Toată lumea discută zilele acestea despre maladii respiratorii... Explicații ar fi mai multe. Cu siguranță pleacă și de la emoțiile noastre sau de la mesaje contradictorii. Unii sunt alarmați de numărul mare de viroze la copiii ce frecventează colectivitatea. Alții spun că nu există motive de panică deoarece toamna ar fi de așteptat să crească numărul de episoade acute ce afectează căile respiratorii.
La toată lumea, nu numai la copii. Cum este, de fapt? Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc. Nu este o catastrofă sanitară si cu siguranță există soluții de a ține lucrurile sub control. Dar nici nu poate fi luată peste picior ingrijorarea părinților sau a medicilor în fața creșterii semnificative statistic a cazurilor cu potențial de severitate”, arată medicul pediatru Mihai Craiu.
Vezi și: Foamea permanentă, semnele pe care le transmite organismul. Ce boli ai putea avea
Respirația, semn al unei infecții
Modul în care respirăm arată dacă suferim sau nu de o răceală. Medicul pediatru arată semnele la care trebuie să fie atenți părinții.
”Cum știm în mod clar că o răceală a copilului nostru este realmente severă? Sunt banale toate răcelile la copii? Practic, putem face simplu o evaluare, înainte de a fugi, alarmați, la primul spital. Numărăm frecvența respiratorie a copilului nostru și o comparăm cu valorile normale ale vârstei
Și cum măsurăm/numărăm frecvența respiratorie? De obicei ne uităm la burta copilului și numărăm, pe 60 de secunde, numărul de mișcări. Sau folosim o aplicație pentru telefonul mobil, cum ar fi Breath Counter sau similare.
Cifra esențială pentru a identifica o "răceală" gravă este 50 respirații pe minut. Orice cifră peste această valoare este un mare semn de alarmă. Oricât ar fi de mari valorile de temperatură, vârsta sau agitația copilului...Nu este o glumă folosirea telefonului! Există studii ce dovedesc precizia multumitoare a unor astfel de aplicații. Și, în toate cazurile serioase, apelați la un medic real: la medicul de familie, la cel de pe Ambulanță sau la spital în UPU”, mai notează medicul.
Vezi și: Pijamalele, responsabile de calitatea somnului și a sănătății. Cum să alegi îmbrăcămintea de noapte
Respirația, care sunt valorile normale
Rata respiratorie este numărul de respirații pe minut. La un adult sănătos, o rată respiratorie normală este de aproximativ 12 până la 20 de respirații pe minut. Ritmul respirator este un semn vital important. Acesta poate indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi stopul cardiac.
Dacă rata respiratorie este sub medie, aceasta ar putea indica disfuncția sistemului nervos central. În cazul în care rata respiratorie este peste medie, aceasta ar putea indica o altă afecțiune.
Rata respiratorie normală pentru copii variază în funcție de vârstă, arată Healthline.
Bebeluși până la un an: 30-60 respirații pe minut
Copii cu vârsta între 1-3 ani: 24-40 respirații pe minut
Preșcolari cu vârsta între 3-6 ani: 22-34 respirații pe minut
Școlari cu vârsta între 6-12 ani: 18-30 respiratii pe minut
Adolescenți cu vârsta între 12-18 ani: 12-16 respirații pe minut
Vezi și: Cum să îți usuci părul corect. Greșeala pe care o faci mereu, care duce la căderea părului
Valul de viroze, explicațiile pediatrului Craiu: Din teamă de SARS-CoV 2 s-au ținut măștile, s-a ținut distanța
Începerea școlii, revenirea în colectivitate, schimbarea bruscă a vremii, dar și relaxarea măsurilor de prevenție a răspândirii Covid, sunt câteva dintre elementele care au dus la creșterea numărului de viroze în rândul copiilor.
Chiar și în acest context, pediatrul Mihai Craiu a afirmat, la Digi 24, că nu trebuie să se intre în panică, fiind un fenomen normal.
”Asta produce începerea școlii, creșterea numărului de viroze, și dacă ne uităm în raportările instituționale de la diverse autorități, de exemplu, este faimos graficul de viroze de la CDC care arată că la sfârșit de august - început de septembrie, că la americani începe un pic mai repede școala, de 15 ani încoace, cu excepția anului 2020, când a fost al doilea lockdown, a fost exact la fel. Asta trebuia să se întâmple.
Pot să vă spun și o cifră, noi, în compartimentul de primiri urgențe de la INSMC (n.r. Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului) în mod normal vedem cam 150 de prezentări într-o gardă. În ultimele săptămâni, cifra aceasta a crescut la 170-175 de prezentări, deci este o creștere, dar numai cu 10%”, a declarat dr. Mihai Craiu, la Digi 24.
Întrebat dacă această crește a cazurilor de viroză are legătură cu schimbarea bruscă a vremii, dr. Craiu a afirmat că ”au mai mulți factori în rolul declanșatori în toată această poveste. În primul să vedem aceste creșteri accelerate de cazuri într-un interval scurt de timp. De ce? Din teamă de SARS-CoV 2 s-au ținut măștile, s-a ținut distanța, copiii care erau bolnavi, cu febră, tuse, erau ținuți acasă. În acest moment, cred că a jucat un rol major și faptul că toată lumea a obosit și s-a plictisit de Covid și atunci am privit un alt dușman ca fiind unul mai important”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.