Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, unele persoane ajungând chiar la un nivel de dependență de cafeina pe care o conține băutura ce ne dă energia pentru a înfrunta o zi aglomerată.
Cafeina este un stimulent al sistemului nervos central, face parte din clasa metilxantinelor, și este unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume.
Spre deosebire de alte substanțe psihoactive, cofeina este legală, ieftină, dar mai ales nereglementată, notează National Library of Medicine.
În ceea ce privește consumul de cafea, nu există o limită, fiecare putând să își dozeze ceștile, în funcție de modul în care organismul acestora reacționează la stimuli.
Dacă pentru unele persoane a consuma o cafea după-amiază, târziu, este echivalentul unei nopți albe sau măcar a unei ore târzii de adormit, pentru alte persoane poate să fie ceva îl relaxează sau chiar ajută la inducerea somnului.
Cafeaua, asociată cu fumatul. FOTO: Freepik @bilahata
În cazul în care consumatorii se confruntă cu probleme cauzate de consumul de cafea, deși acesta în sine nu este ceva periculos, ci mai degrabă asocierea cu fumatul, este indicată renunțarea la cafea, însă de la teorie la practică este o cale destul de lungă, mai ales pentru persoanele care sunt consumatoare ”înrăite”, cu multe cești de cafea la activ.
Cafeaua decofeinizată, soluția pentru sevrajul de cofeină
Persoanele care consumă în mod obișnuit băuturi cu conținut de cofeină pot dezvolta o dependență fizică, emoțională și psihologică față de aceasta și pot prezenta un sindrom de sevraj de cofeină după încetarea bruscă a consumului de cofeină, mai arată sursa menționată anterior.
În acest context, cercetătorii australieni au găsit soluția salvatoare pentru a trece de momentul sevrajului, ca urmare a renunțării la consumul de cafea.
La acest studiu au participat 61 de persoane, obișnuite să consume cel puțin trei cești de cafea pe zi, și care au fost lipsite de această licoare magică, timp de 24 de ore.
Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri, unul ”înșelător”, căruia i s-a dat cafea decofeinizată și i s-a spus că este cu cofeină, unul deschis, în care s-a dat și informat că este cafea decofeinizată și unul de control, în care s-a dat și informat că este apă. După 45 de minute s-a măsurat ”retragerea” cafeinei în toate cele trei grupuri de studiu.
Cercetarea, condusă de dr. Llew Mills, a arătat că cel mai bun remediu pentru simptomele apărute, proprii sevrajului, a fost cafeaua decofeinizată, asta dacă subiecții credeau că e cafea ”normală”.
Practic, în cazul lor a apărut efectul placebo, unul destul de puternic, ”vindecător”, se arată în studiul realizat de oameni de știință de la Universitatea din Sidney și publicat de Journal of Psychopharmacology.
Sevrajul de cofeină, simptome
În mod normal simptomele sevrajului după renunțarea la cafea apar la 12 sau 24 de ore după ce v-ați oprit din consumat cafea.
Cele mai comune semne și simptomele ale sevrajului includ:
Durerea de cap
Durerile de cap sunt printre cele mai frecvent raportate simptome ale sevrajului de cofeină.
Cofeina determină constricția vaselor de sânge din creier, ceea ce încetinește fluxul sanguin. Un studiu din 2009 a arătat că cel puțin trei cești de cafea pot reduce fluxul sanguin cu până la 27%, notează Heathline.
Oboseala
Multe persoane depind de cafeaua zilnică pentru energia pe care o oferă aceasta.
Cofeina ajută la creșterea vigilenței și la reducerea oboselii prin blocarea receptorilor pentru adenozină, un neurotransmițător care vă poate da senzația de somnolență.
Anxietate
Cofeina este un stimulent care crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, În cazul anumitor persoane, cele mai sensibile la cofeină, consumul unei cești de cafea poate duce la stare de nervozitate sau de anxietate, exact același efect este și în cazul celor care renunță la cafea.
De altfel, starea anxioasă este unul dintre simptomele comune raportate în cazul sevrajului de cofeină.
Lipsa de concentrare
Consumatorii de cofeină, fie că este vorba de cea provenită din ceai sau din cafea, optează pentru aceasta tocmai ca urmare a proprietății de stimulare a concentrării.
De asemenea, cofeina crește nivelul de adrenalină, stimulând în același timp activitatea neurotransmițătorilor.
Renunțarea treptată la cofeină poate avea un impact negativ asupra concentrării, deoarece organismul face eforturi să se obișnuiască să funcționeze fără ea.
Depresivitate
Cofeina este cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți starea de spirit. De altfel, multe studii au arătat o asociere între consumul regulat de cofeină și reducerea riscului de apariție a depresiei.
Un motiv în plus pentru a putea renunța foarte greu la consumul de cafea.
Iritabilitatea
Pentru consumatorii de cafea, starea de dinainte de a-și bea licoarea energizantă este cunoscută ca fiind una morocănoasă.
Astfel, renunțarea la cafea îi face pe aceștia să se afle într-o continuă stare de iritabilitate, în care nimic nu le place, nimic nu îi mulțumește.
Tremurăturile
Deși nu sunt la fel de frecvente ca alte simptome, cei care au o dependență serioasă de cofeină pot prezenta tremurături în caz de sevraj de cofeină.
Aceste tremurături pot fi prezente între 2 și 9 zile. În cazul în care acest interval este depășit este indicat să luați legătura cu un medic, pentru a fi siguri că nu alta este cauza tremurăturilor.
Energie scăzută
Este cunoscut faptul că o ceașcă de cafea vă poate da energia pentru o zi aglomerată, plină de provocări, mai ales atunci când stilul de viață vă este unul alert, cu puține pre de somn, un serviciu stresant, dar și o dietă neadecvată.
Sorbirea unei cești de cafea sau a unei băuturi energizante stimulează concentrarea, crește ritmul cardiac și crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce duce la senzații de energie fizică și mentală sporită, iar lipsa acesteia vă duce bateriile spre zero dacă nu adoptați un stil de viață echilibrat și sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.