În SUA, relaxarea măsurilor de distanțare fizică ce sunt concepute pentru a controla pandemia COVID-19, la nivel național, au dus frecvent la o inversare imediată a ce s-a câștigat în material de sănătate publică în lupta c ontra SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19, arată cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) și colegii lor.
Relaxarea prematură, explozie de cazuri
Analizând datele din toate cele 50 de state și din districtul Columbia, cercetătorii au descoperit o scădere treptată, dar constantă a ratelor de transmitere virală în cursul celor opt săptămâni care preced relaxarea regulilor de distanțare fizică. Dar aproape imediat după relaxarea acestor reguli, majoritatea statelor au inversat cursul. La opt săptămâni după ce restricțiile au fost ridicate sau slăbite, doar nouă din 51 aveau încă rate reduse de transmitere a COVID-19.
„Relaxarea prematură a măsurilor de distanțare socială a subminat capacitatea țării de a controla sarcina bolii asociate cu COVID-19”, scrie dr Alexander C. Tsai, cercetător la Departamentul de Psihiatrie al MGH și profesor asociat de Psihiatrie la Harvard Medical School, în studiul publicat revista Clinical Infectious Diseases (link direct studiu).
Tsai a continuat: „COVID-19 ucide în mod disproporționat așa-numiții lucrători esențiali, oameni mai săraci și minorități rasiale. În absența unei coordonări a sănătății publice la nivel federal, aceste restricții sunt cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a încetini transmisia. Dar există costuri reale pentru aceste blocaje, costuri care sunt suportate, din nou, în mod inechitabil, de așa-numiții lucrători esențiali, de oamenii mai săraci și de minoritățile rasiale, precum și de copiii din programele școlare publice care ratează în mod disproporționat școala. Deci autoritățile locale și guvernele trebuie să evalueze continuu riscurile și beneficiile acestor politici și să nu fim convinși că, odată ce relaxăm regulile, nu mai există nicio cale de întoarcere”.
Orice restricție relaxezi prematur, același efect nefast
Cercetătorii au raportat anterior că măsurile de distanțare fizică la nivel național au fost asociate cu o reducere a ratei de creștere a cazurilor de COVID-19 în SUA și o reducere pe termen scurt a deceselor legate de COVID-19. Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe 11 august 2020 în jurnalul cu acces deschis PLOS Medicine.
„În esență, în momentul în care aceste restricții au fost ridicate, aceste tendințe s-au inversat”, spune dr Mark J. Siedner, cercetător în Divizia de Boli Infecțioase de la MGH, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School (HMS) și senior autor al studiului.
Echipa a constatat că această inversare a avut loc indiferent de tipul de restricție: închiderea școlilor, închiderea restaurantelor / barurilor, regulile la locul de muncă, limitarea evenimentelor publice, închiderea facilităților de agrement în aer liber și limitarea călătoriilor în afara statului.
Masca și distanțarea fizică, obligatorii
Siedner a adăugat că: „speranța noastră e că aceste rezultate vor duce la schimbări susținute în comportament: purtarea măștii și distanțarea fizică. Aceste date nu ne oferă speranță. Până când nu este disponibil un vaccin, aceste măsuri se dovedesc a fi soluțiile cele mai eficiente de a controla punctele fierbinți epidemice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.