Relația abuzivă, impact asupra somnului. Radu Leca: Psihopatul până și somnul ți-l controlează. Nu te vei mai trezi odihnit

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
relatia abuziva - FOTO: Freepik
relatia abuziva - FOTO: Freepik

Aceasta este una din cauzele pentru care nu poți dormi, iar dimineață te trezești obosit. 

Vezi și: Temperaturile scăzute, factor de risc pentru AVC. Vasoconstricția afectează funcțiile inimii

Când o persoană este victima unui abuz psihologic constant, unul dintre cele mai frecvente efecte fizice și mentale este insomnia. Acesta este adesea doar începutul unui cerc vicios, în care lipsa de somn și stresul continuu se amestecă.

Abuzatorul psihopat face ca victima să fie într-o stare constantă de alertă și neliniște. Chiar și cele mai simple gesturi, cum ar fi un gest de atingere sau un sunet puternic, pot provoca reacții de frică sau panică.

"Tu, ca victimă, vei primi multiple nopți de nesomn, apare insomnia. Tulburările de somn vor fi grave, fiindcă tot ceea ce înseamnă comportamentul lui care e pe val, ție îți va aduce experiențe multiple în minte stresante. Te vei gândi la el, dar te vei gândi și unde ai greșit

Insomnia va face parte din tine. Tu nu te vei mai trezi odihnit", a spus psihologul Radu Leca, în exclusivitate la DC Medical și DC News, în cadrul emisiunii DrPsy. 

Vezi și: Cum te afectează viața cu un psihopat. Radu Leca: Te îmbolnăvește! Ăsta e adevărul!

Relația abuzivă - FOTO: Freepik@DoYoNo

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și impactul relațiilor abuzive

Una dintre cele mai severe consecințe ale unui comportament psihopat este dezvoltarea tulburării de stres post-traumatic (PTSD). Victimele relațiilor abuzive trăiesc multiple traume care le afectează profund și de lungă durată.

Un alt semn distinctiv al relațiilor abuzive cu psihopați este dorința de a controla absolut toate aspectele vieții victimei.

"În baza tuturor celor exprimate, apare un punct greu de tot care se numește tulburarea de stres post-traumatic. Adică în baza comportamentului lui mizerabil de agresor continuu, îți apare acest PTSD. Totalitatea experiențelor traumatice din interiorul relației cu un psihopat dezvoltă PTSD.

Vezi și: TriOx, testul care detectează cancerul în stadiile incipiente

Dacă închide cu putere ușa, ai tresărit, dacă e lângă tine în timp ce vorbești cu cineva și te atinge pe pulpa piciorului sau pe coaste, te va lovi de față cu toată lumea și orice faci greșit el se va purta cu tine ca și cu un câine la dresaj. Practic, asta face: te dresează. 

Psihopatul până și somnul ți-l controlează. Te face să crezi că tu ai ceva profund în neregulă",  a spus psihologul Radu Leca, în exclusivitate la DC Medical și DC News, în cadrul emisiunii DrPsy. 

Abuzul psihologic continuu are efecte devastatoare asupra victimei, lăsând cicatrici adânci care se manifestă nu doar în relațiile interpersonale, ci și în sănătatea mentală. PTSD, insomnia și sentimentele de culpabilizare sunt doar câteva dintre consecințele directe ale unui comportament psihopat. Este esențial ca victimele acestor relații să caute ajutor și să fie conștiente de daunele pe termen lung pe care le pot suferi.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel