Reguli noi pentru pacienții cu COVID-19: au fost înființate centre de evaluare

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
COVID-19, tratament Foto: pexels.com
COVID-19, tratament Foto: pexels.com

230 de centre de evaluare COVID-19 au fost aprobate de Guvern în ședința de ieri. Potrivit hotărârii, acolo vor fi consultați și vor putea face analize amănunțite și vor primi tratament pentru acasă, inclusiv antivirale, pacienții care au fost conformați cu COVID-19. Aceste servicii medicale sunt decontate de Casa de Asigurări.

Ideea înființării acestor centre este de a reduce presiunea pe spitale, în condițiile în care al cincilea val a început în forță în România.

„Astăzi (joi - n.r.), în cadrul ședinței de guvern, am aprobat o hotărâre de guvern prin care vor lua ființă centrele de diagnostic și tratament la nivelul spitalelor, pe întreg cuprinsul țării. Avem și o cifră pe care domnul ministru a estimat-o și anume în jur de 230, peste 230. Toate aceste centre vor deveni funcționale și sperăm să o facă cât mai repede și, în funcție de implicarea tuturor factorilor de răspundere, ele să fie cât mai eficiente posibil. Practic, ne găsim în ansamblul de măsuri care a fost gândit la nivelul Ministerului Sănătății, astfel încât să putem să sporim capacitatea noastră de tratament în cazul infecțiilor de COVID-19 și, totodată, să desfășurăm această activitate prin care să ne focalizăm atenția pe tratarea pacienților care suferă, din păcate, de alte probleme medicale”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, citează Digi 24.

Tratamentul pentru formele medii de COVID era disponibil până acum numai în spitale, dar acum, odată cu schimbarea regulilor, este important să ne testăm cât mai repede.

Iată ce avem de făcut în caz că avem o suspiciune că am avea COVID-19, mai ales dacă apar primele simptome:

Ghidul elaborat de Ministerul Sănătății ne îndeamnă să sunăm cât mai repede la medicul de familie și să mergem să ne testăm fie la medicul de familie, pentru că și aceștia pot testa gratuit de-acum încolo, fie la un laborator privat, fie la o farmacie unde există și acest serviciu.

Dacă ne simțim foarte rău, sfatul este să sunăm direct la 112 și să solicităm testarea acasă sau să mergem la o cameră de gardă a unui spital.

Ce fac dacă am un test COVID pozitiv?

Dacă testul pentru SARS-CoV-2 se dovedește a fi pozitiv, persoana în cauză rămâne sub monitorizarea medicului de familie, dacă nu are factori de risc.

Dacă, însă, are cel puțin doi factori de risc, persoana va merge la aceste centre de evaluare nou înființate.

Factorii de risc principali sunt: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitate, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice, sistem imunitar deficitar, dar și vârsta de peste 65 de ani.

Ce se întâmplă în centrele de evaluare?

Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, i se ia tensiunea, îi sunt evaluare simptomele. 

Există și serviciu de evaluare imagistică, adică posibilitatea de a face o radiografie pentru a vedea dacă există afectare pulmonară.

După parcurgerea acestor pași, un medic va stabili schema de tratament, iar în centrele de evaluare vor putea fi prescrise inclusiv antivirale, medicamente care până acum erau disponibile exclusiv în spitale.

Perioada de izolare s-a scurtat acum la 7 zile pentru persoanele cu schema completă de vaccinare și 10 zile la persoanele nevaccinate.

Foarte important de știut - în măsura în care simptomele pe care le avem în perioada izolării la domiciliu se agravează, trebuie să sunăm la 112 sau să mergem la o cameră de gardă pentru a primi la timp tratamentul adecvat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel