Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când acidul gastric se întoarce în mod repetat în tubul care leagă gura și stomacul (esofagul). Acest reflux (refluxul acid) poate irita mucoasa esofagului.
Mulți oameni se confruntă cu refluxul acid din când în când. Cu toate acestea, atunci când refluxul de acid se întâmplă în mod repetat în timp, poate provoca reflux gastroesofagian.
Cei mai mulți oameni reușesc să gestioneze disconfortul refluxului gastroesofagian cu schimbări în stilul de viață și medicamente. Și, deși este neobișnuit, unii pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a ușura simptomele.
"E important de vorbit despre acest reflux pentru că este din ce în ce mai frecvent. Este asociat cu tipul nostru de alimentație, cu regimul de viață, cu faptul că mâncăm târziu, că mâncăm mult târziu, că ne culcăm cu stomacul plin și asta favorizează refluxul.
Este legat de obezitate. Obezitatea favorizează refluxul.
Sunt mai multe cauze pentru acest reflux", a declarat Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cum se pune diagnosticul de reflux gastroesofagian
"Dacă e vorba de un reflux gastroesofagian, atunci e utilă o radiografie cu substanță de contrast pentru a arăta unde este joncțiunea dintre stomac și esofag. În cazurile de reflux mai sever asociat cu hernie hiatală, joncțiune este în torace în loc să fie în abdomen. Și asta se vede pe radiografia cu contrast, dar se poate vedea dacă este obiectivat sau nu refluxul.
Și atunci, după ce a înghițit substanța de contrast, care a ajuns în stomac, pacientul e pus puțin cu capul în jos, culcat pe masă și se obiectivează refluxul. Atunci știm sigur că este vorba de un reflux", ne-a mai spus medicul.
De ce simțim arsură la refluxul gastroesofagian
"E refluxul ăsta, acidul se duce în esofag și noi simțim arsură în spatele sternului. Ăsta se cheamă pirozis medical.
Celula, mucoasa esofagiană, stratul interior al esofagului trăiește într-un mediu alcalin. Esofagul trebuie să fie alcalin. Stomacul este principalul producător de acid al organismului și în momentul în care acidul trece într-o zonă în care trebuie să fie alcalin apare această arsură, senzația este pe măsură, o usturime.
Odată cu trecerea acidului din stomac în esofag sunt antrenate alături de secreția gastrică, acidă, sunt antrenate și celule din stomac care se desfac de pe mucoasa gastrică și ajung în esofag", a completat medicul.
Ce este esofag Barrett sau Sindromul Barrett
Esofagul Barrett este o afecțiune în care mucoasa plată și roz a tubului de înghițire care leagă gura de stomac (esofagul) este deteriorată de refluxul de acid, ceea ce face ca mucoasa să se îngroașe și să se înroșească.
Între esofag și stomac se află o supapă de importanță critică, sfincterul esofagian inferior (LES). În timp, LES poate începe să cedeze, ceea ce duce la deteriorarea acidă și chimică a esofagului, o afecțiune numită boală de reflux gastroesofagian.
Refluxul gastroesofagian este adesea însoțit de simptome precum arsuri la stomac sau regurgitare. La unele persoane, acest reflux poate declanșa o modificare a celulelor care căptușesc partea inferioară a esofagului, cauzând esofagul Barrett.
Esofagul Barrett este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer esofagian. Deși riscul de a dezvolta cancer esofagian este mic, este important să faceți controale regulate cu o imagistică atentă și biopsii extinse ale esofagului pentru a verifica dacă există celule precanceroase (displazie). Dacă se descoperă celule precanceroase, acestea pot fi tratate pentru a preveni cancerul esofagian.
"Unele dintre ele nu sunt totalmente neviabile și se pot cuibări. Se pot cuibări pe esofag și reproduc în esofag mucoasă de alt tip decât ăla esofagian și asta se cheamă: esofag Barrett, după un doctor care a descoperit și a descris chestia asta și se cheamă Sindrom Barret, un precursol al adenocarcinomului esofagian care este mult mai frecvent decât era acum 30 sau 40 de ani.
Tipul de cancer tradițional esofagian era un cancer scuamos, pentru că ăsta e tipul de mucoasă esofagiană.
E din ce în ce mai frecvent adenocarcinomul care este cu tip de celulă secretorie în esofag și numărul de cancere esofagiene este în creștere și este pare să fie legat direct de existența refluxului", a completat medicul Bogdan Marțian.
Dezvoltarea esofagului Barrett poate include aceste semne și simptome:
- Arsuri frecvente la stomac și regurgitare frecventă a conținutului stomacal
- Dificultate la înghițirea alimentelor
- Mai rar, dureri în piept
În mod curios, aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu esofagul Barrett raportează puține sau chiar niciun simptom de reflux acid.
Pastilele care calmează arsurile sunt o soluție?
"Sunt o soluție, dar sunt o soluție asupra simptomelor. Adică pastilele nu împiedică refluxul gastric, gastro-esofagian, împiedică simptomele, arsura, pentru că pastilele scad aciditatea gastrică.
Refluxul există în continuare, dar nu-l mai simțim, pacientul nu mai simte așa de de sever.
Pastilele nu sunt singura soluție.
Mai sunt și soluțiile legate de comportamentul nostru și de stilul de viață. Adică lângă pastile se asociază recomandarea de a nu mânca seara, de a nu bea lichide cu trei-4h înainte de culcare, de a nu le culca imediat după ce a mâncat, un alt obicei prost, mai ales cu somnul de după-amiază, tradițional pe vremuri.
Astea participă oarecum și la împiedicarea refluxului.
Dar singura metodă clară care împiedică refluxul este intervenția chirurgicală cu montarea unei valve anti-reflux și atunci nu mai există reflux.
Pentru operația asta de construire a valvei antireflux gold standardul este în continuare laparoscopia, nu chirurgia deschisă.
Se face mult mai bine robotic, pentru că este tot un loc la capătul abdomenului unde accesul este destul de dificil, iar robotic este mult mai bine.
Iar în cazul tumorilor se scot tumorile", a conchis medicul Bogdan Marțian.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.