Reducerea riscurilor asociate fumatului în întreaga lume. Abordări inovatoare și soluții concrete pentru a reduce impactul negativ al tutunului

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
reducerea riscurilor foto:dc news
reducerea riscurilor foto:dc news

Reducerea riscurilor asociate fumatului în întreaga lume - un pas important în direcția creării unor politici de sănătate publică mai bine informate și orientate spre protejarea sănătății publice.

În perioada 25-26 septembrie 2023, Atena a fost gazda celui de-al 6-lea Summit pe tema Reducerii Riscurilor Asociate Tutunului (6th Summit Tobacco Harm Reduction), organizat de SCHORE. Evenimentul a adunat speakeri și reprezentanți din industrie, printre care și Konstantinos Farsalinos, Giovanni Li Volti, Marewa Glover, Rishaad Hajee, Carrie Wade, Ignacio Gonzalez Suarez și Ondrel Koumal. Tema centrală a evenimentului a fost conceptul de reducere a riscurilor în contextul fumatului și impactul acestuia asupra sănătății publice.

În contextul evoluției constante a problemelor legate de fumat și consecințele sale asupra sănătății publice, summitul a avut un accent special pe identificarea unor abordări inovatoare și soluții concrete pentru a reduce impactul negativ al tutunului în rândul populației globale. Participanții au discutat despre datele existente, rezultate în urma diverselor cercetări realizate de experți de pe mai multe continente și au analizat strategiile de reducere a numărului total de fumători în ciuda creșterii constante a populației, subliniind importanța colectării de date suplimentare pentru a sprijini deciziile autorităților de reglementare în domeniul sănătății publice.

Această conferință a fost o ocazie crucială pentru schimbul de cunoștințe și expertiză, contribuind astfel la promovarea unor politici și practici mai eficiente în reducerea efectelor nocive ale tutunului în întreaga lume. A fost un pas semnificativ înainte în direcția unui viitor mai sănătos și fără tutun pentru toți cetățenii planetei noastre.

Vezi și: Antioxidanții, "mătura" substanțelor chimice nocive. Reduc bolile și îmbătrânirea. Giovanni Li Volti: Sunt ca niște vânători de comori!

Reducerea riscurilor asociate fumatului

În cadrul discuțiilor, Rishaad Hajee, Head of Regulatory Market Activation, Philip Morris International, a subliniat importanța prevenirii începerii fumatului pentru cei care nu fumează. În acest sens, s-au luat măsuri pentru limitarea accesului nefumătorilor la produsele cu tutun prin programe specifice în magazine. A fost evidențiată nevoia de transparență în industrie și de deschidere în dialogul cu toate părțile implicate.

"Indiferent despre ce este vorba, există reglementatori, există societatea civilă, există consumatorii produselor, precum și alte părți interesate. Și una dintre modalitățile de a putea lucra împreună într-un mod care să țină cont de preocupările tuturor acestor oameni este să avem deschidere, să avem transparență, și cred că parteneriatul se construiește pe baza acestora", a declarat Hajee.

Un îndemn pe care l-a oferit acesta tuturor oamenilor, fie că fumează sau nu, este: ”Dacă nu fumați, nu începeți! Dacă fumați, renunțați! Dacă nu renunțați, faceți o schimbare!”, a spus acesta.

Orientarea Organizației Mondiale a Sănătății

De asemenea, au fost exprimate păreri referitoare la politica Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în domeniu, precum și un îndemn la adresa acesteia de a privi mai atent dovezi din lumea reală și de a include perspective diverse în elaborarea politicilor globale. Importanța transparenței în aceste discuții a fost accentuată, evidențiindu-se nevoia de a beneficia de multiple perspective și opinii pentru a evalua întregul corp de dovezi științifice.

Dependența de nicotină și riscurile asociate

Nicotina conduce, în cele din urmă, bineînțeles, la dependență. Ce se întâmplă din acel moment, explică Carrie Wade, este o serie de schimbări ale stărilor noastre fiziologice. La fel și atunci când renunți la fumat.

”Folosirea nicotinei duce adesea la dependență. Corpurile noastre se obișnuiesc cu nicotina, cu efectele acesteia și asta schimbă unele dintre stările noastre fiziologice. Și astfel, când renunți la nicotină, ceea ce ți se întâmplă atunci când folosești nicotina, cum ar fi creșterea vigilienței, creșterea ritmului cardiac sau creșterea atenției, unele dintre acestea s-ar putea să scadă în timp. Un alt efect este o schimbare în sistemul nostru de recompense din creier, unde nicotina acționează, pe receptorii nicotinici în sistemele noastre de recompense din creier. Deci, o altă manifestare a dependenței este că atunci când renunți la nicotină, când încetezi să folosești nicotina, s-ar putea să treci printr-o perioadă de sevraj în care nu ai atât de multă recompensă în corpul tău, nu te bucuri de lucrurile zilnice la fel de mult. Acest lucru este foarte comun atunci când ai o substanță care acționează asupra recompensei și renunți la ea. Nu durează pentru totdeauna, durează săptămâni sau luni, în funcție de persoana care folosește produsul sau care folosește nicotina, dar se întâmplă”, a spus Carrie Wade, Senior Manager Global Scientific Engagement Philip Morris International, în exclusivitate pentru DC Medical & DC News.

Dependența este complexă și include, atât aspecte comportamentale, cât și fizice, iar renunțarea la fumat poate duce la perioade de sevraj.

Sănătatea mintală este importantă pentru funcționarea în parametri normali a organismului nostru și a stării generale de bine, iar aceasta este afectată de către nicotină. Aceasta se leagă de receptorii nicotinici din diverse zone ale creierului nostru și activează sistemul de recompense. Ulterior, apar efecte cardiovasculare, deoarece creierul are o vascularizație foarte bogată, iar acest fapt îl face mai predispus la accidente vasculare celebrale și leziuni cardiovasculare. Cu toate acestea, Carrie Wade spune că nu a observat aceleași efecte ale aplicării nicotinei sub alte forme, în afară de cea specifică fumatului țigărilor.

Impactul reducerii riscurilor asupra sănătății

Perspectivele științifice prezentate de Giovanni Li Volti și Konstantinos Farsalinos au subliniat beneficiile trecerii de la țigările convenționale la produsele care reduc riscurile asupra sănătății. Aceste produse au fost asociate cu o reducere semnificativă a riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni legate de fumat. Studiile preliminare au indicat îmbunătățiri imediate în funcția arterială, sugerând că acestea ar putea fi o alternativă mai sigură pentru fumători.

Întrebat de rolul antioxidanților în cadrul produselor cu potențial redus de risc, Li Volti a răspuns că aceștia joacă un rol crucial în protejarea sănătății celulare și a organismului împotriva stresului oxidativ, care este cauzat de substanțe chimice care reacționează cu moleculele endogene.

Stresul oxidativ poate contribui la dezvoltarea și progresia bolilor. Antioxidanții acționează ca niște vânători de comori, curățând corpul de aceste substanțe chimice nocive. Prin prevenirea formării radicalilor liberi și reducerea progresiei bolilor, inclusiv îmbătrânirea, antioxidanții au un impact semnificativ asupra sănătății și pot contribui la menținerea unei vieți sănătoase și active.

”Stresul oxidativ este doar o definiție generală a unor substanțe chimice care pot reacționa cu moleculele endogene. Ele sunt responsabile pentru dezvoltarea și progresia bolii. Deci, antioxidanții sunt ca niște vânători de comori. Ei curăță corpul nostru de aceste substanțe chimice. Într-un fel, ei pot preveni și reduce progresia bolii, care este legată de formarea radicalilor liberi, inclusiv îmbătrânirea, care este în sine o boală”, a explicat Giovanni Li Volti, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Vezi și: Nicotina: ce face și cât stă în corp. Carrie Wade: Ești mai predispus la accident vascular cerebral!

Summit-ul a evidențiat necesitatea unei abordări multidisciplinare și transparente pentru a aborda complexitatea problemei fumatului și a reducerii riscurilor asociate. Dezbaterile au subliniat importanța dialogului deschis între industrie, societatea civilă, reglementatori și comunitatea științifică pentru a dezvolta soluții eficiente și durabile în lupta împotriva efectelor nocive ale fumatului. Evenimentul a reprezentat un pas important în direcția creării unor politici de sănătate publică mai bine informate și orientate spre protejarea sănătății publice.

Vezi VIDEO integral aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel