Un nou studiu realizat de Brigham and Women's Hospital din Boston sugerează că atât obiectivele de exerciții fizice bazate pe timp, cât și cele bazate pe pași sunt asociate în egală măsură cu un risc mai mic de boli cardiovasculare precoce și de deces timpuriu. Cercetătorii, care au publicat studiul în JAMA Internal Medicine, au constatat că activitatea fizică reduce riscul de boli cronice și infecții, precum și promovează longevitatea.
Studiul a constatat, de asemenea, că orientările actuale recomandă ca adulții să se facăcel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă pe săptămână. Cu toate acestea, autorii au remarcat că majoritatea dovezilor existente cu privire la beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate provin din studii în care participanții au declarat singuri activitatea fizică și că există puține puncte de date cu privire la relația dintre sănătate și numărul de pași. Cercetătorii sugerează că preferințele personale ar trebui să ghideze alegerea metodei de exerciții fizice.
Gadget-urile de fitness
Un studiu realizat de cercetătorii de la British Heart Foundation (BWH) a urmărit să determine eficiența obiectivelor bazate pe timp în comparație cu cele bazate pe pași în promovarea sănătății generale. Cercetătorii au analizat date de la 14.399 de femei care au participat la Women's Health Study, care nu sufereau de boli cardiovasculare și cancer.
Între 2011 și 2015, participantele au purtat dispozitive portabile pentru a-și înregistra nivelul de activitate fizică, cercetătorii concentrându-se asupra bolilor cardiovasculare sau a deceselor. Studiul a urmărit participantele până la sfârșitul anului 2022.
Rezultatele au arătat că femeile s-au angajat într-o medie de 62 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă pe săptămână și au acumulat o medie de 5.183 de pași pe zi. În timpul unei urmăriri de nouă ani, aproximativ 9% dintre femei au murit și aproximativ 4% au dezvoltat boli cardiovasculare. Studiul evidențiază importanța comparării măsurătorilor bazate pe pași cu obiectivele bazate pe timp în promovarea sănătății generale.
Foto: Freepik
Efectele benefice
Activitatea fizică este legată de reducerea semnificativă a riscului de deces prematur sau de boli cardiovasculare. Cel mai activ sfert dintre participanți a înregistrat reduceri ale riscului de 30% până la 40%. Femeile din primele trei sferturi de activitate fizică au supraviețuit celor din sfertul inferior cu o medie de 2,22 luni și 2,36 luni la nouă ani de urmărire, indiferent de diferențele de indice de masă corporală.
Numărarea pașilor vs. monitorizarea timpului
Numărarea pașilor și înregistrarea timpului sunt instrumente utile pentru evaluarea stării de sănătate, dar au limitele lor. Este posibil ca numărarea pașilor să nu țină cont de diferențele de fitness, deoarece este posibil să nu surprindă mișcările sporadice din viața de zi cu zi, care sunt probabil efectuate de persoanele în vârstă, potrivit MedicalNewsToday.
Pașii sunt simpli în măsurarea intensității exercițiilor fizice și captează chiar și mișcările sporadice, care sunt probabil efectuate de persoanele în vârstă. Orientările privind activitatea fizică ar trebui să ofere mai multe modalități de atingere a obiectivelor, deoarece mișcarea arată diferit pentru fiecare persoană și aproape toate formele de mișcare sunt benefice pentru sănătatea noastră.
Studiul a încorporat doar o singură evaluare a timpului și a metricilor de activitate fizică bazate pe pași, iar majoritatea femeilor erau albe și cu un statut socioeconomic mai ridicat. Studiul a fost observațional, astfel că nu pot fi dovedite relații de cauzalitate. În studiile viitoare, vor fi colectate mai multe date printr-un studiu controlat randomizat pentru a înțelege mai bine relația dintre metricile de exerciții fizice bazate pe timp și pași și sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.