Reducerea obezității, impact asupra prolapsului organelor pelvine

Monika Baciu |
Data publicării:
prolapsul organelor pelvine - FOTO: Freepik@Gizmo Illustrator
prolapsul organelor pelvine - FOTO: Freepik@Gizmo Illustrator

Acesta este cel mai semnificativ factor de risc pentru prolapsul organelor pelvine. Duce la o presiune crescută asupra organelor pelvine, accelerând apariția prolapsului.

Vezi și: Omega-3 și Omega-6, protecție împotriva mai multor tipuri de cancer

Tratamentul obezității poate reduce riscul de prolaps al organelor pelviene. Obezitatea centrală este legată de un risc crescut de prolaps al organelor pelvine, mai ales în rândul femeilor mai tinere.

Studiu

Un studiu recent a evidențiat o legătură semnificativă între obezitatea centrală și riscul crescut de prolaps al organelor pelvine (POP). Obezitatea centrală, definită prin excesul de grăsime abdominală, este asociată în mod special cu un risc mai mare în rândul femeilor cu vârsta sub 60 de ani și al celor care nu au suferit o histerectomie.

Studiul a mai arătat că femeile care au greutate în exces, dar nu prezintă obezitate centrală sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de prolaps al organelor pelvine.

Metodologia cercetării

Studiul a fost realizat de cercetători folosind datele din UK Biobank, care au urmărit un grup de 251.143 de participanți, cu o vârstă mediană de 57 de ani. Dintre aceștia, 60,9% erau postmenopauzale, iar 17,2% au suferit o histerectomie înainte de începerea studiului. Pe parcursul unui follow-up mediu de 13,8 ani, cercetătorii au urmărit apariția prolapsului organelor pelvine, identificată folosind codurile ICD-10.

La începutul studiului, au fost măsurate circumferința taliei, înălțimea și greutatea participanților pentru calcularea raportului talie/înălțime și a indicelui de masă corporală (IMC). Obezitatea centrală a fost definită ca un raport talie/înălțime ≥ 0,5, potrivit Medscape.

Vezi și: Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent

Rezultate cheie

Cazuri de prolaps al organelor pelvine identificate: Studiul a identificat 9.781 de cazuri de prolaps al organelor pelviene. Dintre acestea, 71,2% au avut loc într-un singur compartiment pelvian.

Atribuirea obezității: Aproape 21,7% din cazurile de prolaps al organelor pelvine au fost atribuite obezității centrale, în timp ce 2% au fost atribuite persoanelor supraponderale, dar fără obezitate centrală.

Risc crescut: Persoanele cu obezitate centrală aveau un risc de 48% mai mare de a dezvolta prolapsul organelor pelvine, indiferent de IMC, iar cele supraponderale fără obezitate centrală aveau un risc cu 23% mai mare.

Risc mai mare pentru femeile mai tinere: Riscul de a dezvolta prolapsul organelor pelvine a fost semnificativ mai mare în rândul celor cu vârsta sub 60 de ani și al celor care nu au suferit o histerectomie.

Vezi și: Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile

Obezitatea - FOTO: Freepik

Prevenție

Autorii studiului subliniază importanța utilizării atât a raportului talie/înălțime, cât și a IMC pentru a evalua mai precis riscul de prolaps al organelor pelviene. Deși IMC este un indicator comun al obezității, raportul talie/înălțime oferă informații suplimentare. Persoanele cu un raport talie/înălțime mai mare, chiar și în cadrul aceleași categorii de IMC, se confruntă cu un risc mai mare de prolaps al organelor pelvine.

Prin urmare, combinarea celor două măsuri poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să identifice mai eficient persoanele cu risc crescut și să le ofere recomandări mai personalizate pentru prevenire și tratament.

Acest studiu subliniază legătura critică dintre obezitate, în special obezitatea centrală, și riscul de prolaps al organelor pelvine. Rezultatele sugerează că tratamentul obezității, în special a grăsimii abdominale, ar putea ajuta la reducerea incidenței prolapsului organelor pelvine, oferind o zonă de intervenție potențială în sănătatea femeilor.

Combinarea raportului talie/înălțime cu IMC ar putea servi drept un instrument mai eficient în identificarea persoanelor cu risc, îmbunătățind astfel depistarea precoce și gestionarea prolapsului organelor pelviene.

Studiul, condus de Keyi Si, PhD, de la Universitatea Tongji din Shanghai, a fost publicat în Obstetrics & Gynecology pe 24 octombrie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel