Recuperarea medicală- traseul ideal. Prof. Dafin Mureșanu: unde începe și cum se face recuperare medicală

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Activitatea creierului ar putea influența nevoia de somn
Activitatea creierului ar putea influența nevoia de somn

Recuperarea medicală este una dintre cele mai importante resurse terapeutice, spune prof. Dafin Mureșanu, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare.

”Din păcate, nu a fost organizat un sistem care să permită pacientului să beneficieze de această resursă, precizează profesorul Mureșanu, pentru dcmedical.ro. Nici măcar în marile patologii, cum ar fi de exemplu în accidentul vascular cerebral, nu sunt rezolvate problemele intervenției în acut. De susținerea pacientului pe termen lung, la nivel de sistem, nu se poate, încă, vorbi.

Care ar fi traseul de urmat pentru un pacient, într-un sistem ideal?

”Încă din centrul de stroke trebuie începută recuperarea, deci se intervine în acest sens începând din a șaptea-a zecea zi de la declanșarea unui AVC. Apoi, pacientul este preluat de a doua stație, respectiv departamentul de recuperare medicală din spital. În funcție de rezultat, pacientul continuă recuperarea acasă, ori într-un centru de cronici, fie cu profil medical, fie în clinici comunitare. Evident, când ajung acasă, cei care nu recuperează mersul trebuie să primească îngrijire la domiciliu. Când nu reușește recuperarea, pacientul trebuie asistat în ceea ce privește nevoile zilnice, iar aceastaa este o obligație a comunității”, a explicat profesorul Dafin Mureșanu.

Recuperarea, efort de echipă

”Traseul, în recuperarea medicală, este unul individualizat, arată prof. Mureșanu. Momentul și tipul intervenției depind de resursele biologice ale fiecărui pacient, de dimensiunea ariei afectate, de mulți alți factori. Ca urmare, nu există o soluție unică, așa cum nu poți repara cu un singur tip de șurubelniță toate aparatele din casă. Oricum, noi nu am reușit să finalizăm nici măcar primul segment, respectiv tratamentul acut, încă nu îndrăznim să visăm la un sistem complet. Recuperarea medicală este o activitate de echipă: neurolog, medic de recuperare, logoped, psiholog, fizioterapeut. Toți trebuie să lucreze împreună, nu e bine să apară dispute din cauza orgoliilor profesionale. Din păcate, unii percep o concurență între specialistul de medicină fizică și neurolog, de tip: vreți să ne luați bolnavii. Disputele vor dispărea când vor înțelege toți că recuperarea după o fractură de șold e diferită de recuperarea din Boala Parkinson, de exemplu, ca urmare toate specialitățile trebuie să coopereze pentru a acorda tratament individualizat, funcție de patologie și de condiția specifică a pacientului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel