Rectorul UMF Carol Davila din București, prof dr Viorel Jinga, spune, la o dezbatere online a DC Media Group, că studenții vor avea de recuperat partea practică.
”Reușim să facem măcar cursurile online, partea teoretică a lucrurilor practice. Universitatea noastră a încercat să pună la dispoziția studenților un mediu educațional virtual. (...) În viitor nu o să-l facem online, dar anumite tipuri de activități didactice se pot face și în acest mod. (...) Sistemul este pregătit, configurat pentru fiecare disciplină. Am creat un un grup de Whatsapp în care am 240 de șefi de disciplină cu care comunic foarte rapid. S-au fixat niște responsabili pentru aceste cursuri. Avem cursurile unice pe care am reușit să le facem, de exemplu la Urologie avem 4 clinici de Urologie, dar avem același curs. (...) La Facultatea de Farmacie și Medicină Dentară se lucrează pe modul, la Medicină și Facultatea de Moașe și Asistente Medicale se merge pe Google”, detaliază rectorul Viorel Jinga.
Alte cadre didactice de la UMF București, continuă rectorul Jinga, țin cursurile pe Skype, iar pentru lucrările practice, pentru anumite filmulețe, folosesc Google Hangout: ”Sunt mai multe modalități pe care le folosesc actualmente colegii noștri pentru ca ulterior când avem platforma gata să putem folosi o platformă comună unde avem și cursurile unice”.
Rectorul UMF București precizează că partea practică trebuie recuperată.
”Vom avea situațiile clinice de recuperat pentru că nu ne permite nici Directiva, nici legea să avem Medicină online. La patul bolnavului trebuie făcută. (...) Vom recupra aceste stagii clinice. Partea teoretică va fi predată încă de acum pentru a mai micșora timpul necesar unui stagiu clinic. (...) Examenele vor fi cu prezența fizică a studenților. Nu avem încă o modalitate și nu cred că există pentru a fi obiective și corecte examenele date online. Vor fi stabilite programe speciale de examene, vom da în sediile facultății la o disciplină - toate seriile care au făcut Urologie vor da în același timp un examen”, explică rectorul.
Acesta subliniază că dacă vor fi stagii care nu vor putea fi acoperite în vară atunci se va lua în considerare transferul de credite, care nu se face de obicei, ”ca să nu înghețăm anul”. Rectorul admite că situația este mai dificilă pentru cei din anul terminal pentru că ei trebuie să dea și licența și rezidențiatul. ”Probabil se vor decala aceste termene. Probabil și admiterea va fi decalată dacă și Bacalaureatul va fi decalat”, mai afirmă prof dr Viorel Jinga.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.