Italia a înregistrat marți 78.313 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic absolut de la începutul pandemiei în această țară, și 202 decese asociate COVID-19, cifră de asemenea în creștere, a anunțat Ministerul Sănătății italian.
Noile infectări au fost descoperite cu ajutorul unui număr mare de teste, în total 1.034.677 efectuate în ultimele 24 de ore, mulți italieni stând la coadă în fața clinicilor și farmaciilor pentru a se testa.
Autoritățile italiene urmăresc cu atenție această tendință în creștere a infectărilor, pe care o atribuie variantei Omicron a coronavirusului. Noua variantă, mai contagioasă decât Delta, reprezenta săptămâna trecută peste 28% din noile infectări în Italia, conform estimării Institutului Superior de Sănătate italian.
Varianta Omicron devine dominantă în tot mai multe țări europene, Belgia, Olanda și Elveția fiind ultimele unde responsabilii sanitari au anunțat marți că ea este acum dominantă.
În Italia a crescut și numărul pacienților COVID-19 spitalizați, marți numărul acestora fiind de 10.089, dintre care 1.145 sunt la ATI.
În fața progresiei noii variante Omicron guvernul italian a impus noi măsuri, printre care se numără purtarea măștii în aer liber, interzicerea aglomerărilor festive (precum cele de Anul Nou) și închiderea discotecilor.
Din 10 ianuarie doza booster (supra-rapel) de vaccin anti-COVID-19 va putea fi administrată la patru luni după încheierea schemei de vaccinare din două doze (sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson), față de termenul de șase luni din prezent. De asemenea, începând din februarie certificatul verde cu două doze de vaccin - obligatoriu în Italia pentru numeroase activități - va avea o valabilitate de numai șase luni, fiind astfel nevoie de doza booster odată ce a trecut acest termen, notează EFE și AFP.
Omicron, dominantă în Țările de Jos
Varianta Omicron a devenit dominantă în Țările de Jos, au anunțat autoritățile, avertizând asupra unei creșteri a spitalizărilor.
În pofida unei scăderi a contaminărilor cu 9.213 cazuri pozitive marți, contagiozitatea crescută a variantei Omicron „va duce la noi contaminări în următoarele zile”, a anunțat institutul național de sănătate publică.
„Aceasta va duce, de asemenea, la o creștere a numărului de spitalizări”, a adăugat el într-un comunicat.
Țările de Jos au anunțat în urmă cu zece zile restricții în perioada sărbătorilor de sfârșit de an pentru a reduce apariția de noi cazuri de Omicron. Magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cinematografele și muzeele sunt închise până la 14 ianuarie.
Această decizie pare să aibă efecte pozitive, a declarat Institutul național de sănătate publică, în timp ce spitalizările au scăzut de la 256 săptămâna trecută la 191 săptămâna aceasta.
„Impactul real al măsurilor este așteptat la începutul lunii ianuarie”, au declarat autoritățile.
Peste 20% din populația olandeză adultă a primit o doză de rapel a vaccinului, conform institutului național de sănătate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.