Reconstrucţie mamară asistată de un robot DaVinci, la Iași. Premieră în România şi Europa de Est

Foto - Freepik @Anastasia Kazakova
Foto - Freepik @Anastasia Kazakova

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a fost făcută prima reconstrucţie mamară asistată de robot, această intervenţie medicală fiind o premieră în România şi Europa de Est.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a anunţat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T.Popa" Iaşi, a fost făcută prima reconstrucţie mamară cu ajutorul robotului, utilizând ţesut propriu de pe abdomenul pacientei, potrivit Agerpres.

Operaţia a fost realizată cu succes de o echipă medicală formată din dr. Vlad Pieptu şi dr. Dragoş Scripcariu, sub îndrumarea dr. Daniel Murariu, un renumit specialist în chirurgia reconstructivă robotică, originar din România, stabilit în SUA.

Potrivit reprezentanţilor IRO Iaşi, intervenţia este o premieră în România şi Europa de Est.

Intervenţia complexă, realizată cu ajutorul braţelor mecanizate ale robotului DaVinci, achiziţionat în urmă cu trei ani prin intermediul proiectului CENEMED, gestionat UMF şi IRO, a avut loc în data de 16 aprilie şi reprezintă un pas major în chirurgia reconstructivă post-mastectomie.

"Această intervenţie inovatoare a fost posibilă datorită utilizării robotului chirurgical Da Vinci şi a expertizei echipei în tehnicile microchirurgicale de transfer de ţesut propriu.

În plus, faţă de ce reprezintă deja standardul de aur în reconstrucţia mamară, reconstrucţia cu ţesut abdominal, efectuată la IRO încă din 2014, componenta robotică conferă o alternativă mai puţin invazivă, cu recuperare mai rapidă şi rezultate funcţionale superioare", a declarat dr. Vlad Pieptu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă în cadrul IRO Iaşi.

Principalele avantaje ale chirurgiei robotice le reprezintă creşterea gradului de precizie în intervenţii şi reducerea timpului de recuperare.

Specialiştii au stau în sala de operaţie 11 ore. Pacienta cu mastectomie unilaterală, după un diagnostic de cancer mamar primit în urmă cu trei ani, are 48 de ani.

"Intervenţia a durat 11 ore deoarece ambele axe vasculare au fost prelevate de la nivelul abdomenului (...). Ne aşteptăm ca pacienta să stea mai puţin de o săptămână în spital. Suturile se suprimă la două săptămâni", a precizat dr. Pieptu.

Medicii se aşteaptă ca pacienta să îşi reia activititatea în trei săptămâni.

În cadrul IRO s-au efectuat până în prezent 250 de reconstrucţii mamare şi 41 cu ţesut propriu abdominal.

La IRO Iaşi a avut loc prima intervenţie chirurgicală asistată robotic din nord-estul ţării, în 23 iunie 2022, când s-a folosit sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic de sistemul DaVinci.

De atunci şi până la finalul lui 2024, specialiştii din cadrul institutului au folosit braţele mecanizate ale robotului DaVinci în 182 de intervenţii minim invazive, dintre care în 99 de cazuri au fost intervenţii de chirurgie generală, patologie colorectală pelvină, în 49 de cazuri au fost făcute intervenţii urologice, prostatectomie radicală, iar în 34 de cazuri au fost intervenţii ginecologice, histerectomie radicală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel