Realitatea mioritică: 52% dintre români sunt pro-vaccinare antigripală. 60% nu s-au vaccinat niciodată

Vaccinarea
Vaccinarea


Vaccinarea antigripală ar trebui să fie un gest la fel de firesc ca purtarea parașutei în timpul saltu lui din avion, explică conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București

Într-un interviu acordat revistei Medic Ro, publicată sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu" din București vorbește despre importanța vaccinării antigripale și a riscurilor la care se expun persoanele care ignoră necesitatea prevenției. 

„A întreba dacă există studii în România care să demonstreze eficiența vaccinării antigripale este ca și cum am întreba dacă există studii care să arate eficiența folosirii căștii de protecție atunci când mergem pe motocicletă sau a centurii de siguranță când șofăm. Există o faimoasă relatare de la o conferință de vaccinologie în care un expert a răspuns la această întrebare referitoare la prezența sau absența studiilor pentru un vaccin anume, cu parabola parașutei. «Nu există niciun studiu în lume care să dovedească faptul că mortalitatea este mai mică atunci când folosim parașuta la saltul din avion și totuși toată lumea folosește o parașută.» Este pur și simplu bun-simț", a explicat conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii. Referitor la prevenția gripei în România, conf. dr. Craiu consideră că trebuie să trecem de la vorbe la fapte și să depășim bariera culturală și emoțională caracteristică nouă, ca neam. „Majoritatea românilor se declară în favoarea vaccinării antigripale, dar puțini o și pun în practică, așa cum o arată acest studiu Mylan efectuat în 2017. 52% dintre români sunt pro-vaccinarea antigripală, dar 60% nu s-au vaccinat niciodată antigripal. Aceasta este realitatea mioritică," a spus medicul. 

Cum depășim acest status?

Întrebat cum am putea crește acoperirea vaccinală antigripală în România și ce argumente ar putea folosi medicii de familie pentru a convinge părinții reticenți, conf. drMihai Craiu consideră că argumentul principal este cel al frecvenței virusului gripal.

„Orice copil care merge în colectivitate (direct sau indirect, prin intermediul fraților mai mari) este expus riscului de a contracta virusul gripal. Iar gripa nu este «o răceală» mai mare, ci produce anual mii de cazuri severe și sute de decese în România. În cursul ultimului sezon gripal, au fost raportate în țara noastră, oficial, 199 de decese cauzate de gripă până în luna mai 2019", a explicat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel