Boala celiacă sau reacția alergică la gluten: cele mai comune simptome și ce complicații poate da

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
boala celiaca gluten Foto: Freepik @dtur
boala celiaca gluten Foto: Freepik @dtur

Boala celiacă, o afecțiune autoimună declanșată de gluten, poate provoca inflamații și deteriorări intestinale severe dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează tractul gastrointestinal, declanșată de o reacție alergică la gluten, o proteină prezentă în grâu, secară și orz. În timp, aceste reacții imune inflamează și deteriorează structurile intestinului subțire.

Boala celiacă necontrolată poate provoca disconfort și alte simptome ale organismului, cum ar fi inflamația intestinelor sau lipsa de nutrienți din cauza incapacității intestinului deteriorat de a digera corect alimentele. Simptomele variază foarte mult, unele persoane prezentând simptome ușoare sau deloc, ceea ce poate întârzia diagnosticarea medicală.

Este o afecțiune intestinală în care organismul nu poate tolera glutenul, o proteină naturală care se găsește în multe cereale precum grâul, orzul, secara și ovăzul. Reacția imunitară declanșată de gluten provoacă inflamații la suprafața intestinului subțire, deteriorând vilozitățile și microvilozitățile, care sunt esențiale pentru o digestie normală.

Boala celiacă este moștenită genetic și este mai frecventă în rândul persoanelor de origine nord-europeană. Simptomele pot fi ușoare și pot fi confundate în mod eronat cu alte probleme intestinale. Boala celiacă poate fi diagnosticată la orice vârstă și este o afecțiune autoimună, deoarece sistemul imunitar al organismului deteriorează vilozitățile intestinale.

Persoanele cu boală celiacă sunt mai susceptibile de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiană și diabetul de tip 1. Unele afecțiuni coexistă adesea cu boala celiacă, cum ar fi dermatita herpetiformă și inflamația ficatului. Persoanele cu sindrom Down au un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă decât este normal.

Simptome digestive și non-digestive

Boala celiacă este o afecțiune caracterizată prin simptome digestive, care sunt mai frecvente la copii și apar de obicei după ce încep să consume alimente care conțin gluten. Aceste simptome includ balonare, diaree, constipație, gaze, intoleranță la lactoză, scaune libere, grase, voluminoase, urât mirositoare, greață sau vărsături și dureri abdominale.

Simptomele non-digestive pot include dureri osoase sau articulare, anemie feriprivă, scădere în greutate, artrită, oboseală, pierdere osoasă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor, dermatită herpetiformă, depresie, iritabilitate, modificări ale dispoziției, întârzieri ale perioadelor menstruale, infertilitate, simptome bucale precum afte și boli hepatice.

Cât de repede pot apărea simptomele după consumarea glutenului

Simptomele induse de gluten pot debuta la două-trei ore de la consum, în timp ce alte persoane pot prezenta simptome abia a doua zi sau după câteva zile. Simptomele comune includ greață, vărsături, gaze/balonare, crampe, dureri abdominale, diaree, constipație, oboseală, ceață cerebrală și dureri musculare și articulare. Timpul de reacție variază în funcție de individ.

Citește și: Proteina care influențează pierderea în greutate. Cercetătorii explică de ce exercițiile fizice nu funcționează la fel pentru toți

Foto: Freepik @pixel-shot.com

Diagnostic și tratament

Boala celiacă nu trebuie autodiagnosticată; ea trebuie examinată de un medic. Tratamentul se axează pe eliminarea glutenului din alimentație, care trebuie efectuată în urma consultării unui medic. Simptomele se ameliorează, de obicei, după o dietă fără gluten, dar cantități mici pot provoca erupții.

Boala celiacă este o afecțiune în care intestinele sunt afectate din cauza glutenului sau a produselor din grâu. Această afecțiune este adesea diagnosticată de medicii care identifică dovezi ale acestei leziuni.

Este esențial să se efectueze un test pentru boala celiacă înainte de a încerca o dietă fără gluten pentru a înțelege modul în care glutenul afectează organismul. Odată ce intestinul se vindecă, dovezile de boală celiacă vor dispărea.

Vezi și: Întinderile: esențiale pentru mușchi puternici și sănătatea cardiovasculară. Motivul pentru care îți pot prelungi viața

Doctorii utilizează două metode pentru a testa boala celiacă: testele de sânge și examinarea endoscopică. Testarea sângelui implică testarea unei probe de sânge pentru anticorpii glutenului care deteriorează intestinele.

Biopsia este apoi prelevată din intestinul subțire, care este examinat sub microscop. Procedurile endoscopice implică trecerea unei camere prin corp la capătul unui cateter lung și subțire, ghidându-l pe endoscopist să treacă instrumente prin cateter pentru a lua o biopsie.

Atât pacientul, cât și medicul trebuie să știe dacă suferă de boala celiacă pentru a determina îngrijirea adecvată.

Boala celiacă este o afecțiune în care intestinul subțire este incapabil să absoarbă substanțele nutritive din cauza reacției organismului la gluten. Pentru a trata această afecțiune, primul pas este să nu mai consumați gluten, ceea ce previne reacția.

Menținerea permanentă a unei diete stricte fără gluten este esențială pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Tratamentele suplimentare pot include suplimente nutritive, medicamente specifice pentru dermatita herpetiformă, corticosteroizi pentru inflamația severă și îngrijire de urmărire continuă.

Simptomele se ameliorează, de obicei, imediat după începerea unei diete fără gluten, dar poate dura câteva săptămâni pentru a înlocui deficiențele nutriționale și câteva luni pentru ca intestinul să se vindece complet. Tratamentul poate dura mai mult în unele cazuri, în funcție de amploarea leziunilor și de durata bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel