Răul de mișcare, cum se manifestă și cum poți scăpa de senzație. Medic: Te naști cu el, are o componentă genetică

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
raul de miscare. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
raul de miscare. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Care sunt cauzele răului de mișcare și ce poți face pentru a scăpa de senzație.

Răul de mișcare, fie că e vorba de cel de mașină, autobuz, avion sau barcă, afectează între 15 și 25% dintre oameni, la nivel global, iar printre cele mai predispuse sunt femeile și copiii. Astfel că vacanțele cu cei mici pot deveni o problemă dacă nu se ține cont de câteva lucruri.

”Urechea internă se ocupă de menținerea echilibrului nostru. Acolo sunt niște receptori, care sesizează mișcarea corpului”, a explicat medicul ORL Ana Maria Apostol, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. Mai mult, spune medicul, această mișcare a corpului nu este sesizată doar de urechea internă, ci și de ochi. Și dacă urechea internă dă semnalul că ceva se mișcă, informația transmisă de ochi, că nu se mișcă ”de pe loc”, fac ca la creier să ajungă două informații complet diferite, fapt care se traduce printr-o senzație de rău.

Care sunt simptomele răului de mișcare

Răul de mișcare se manifestă prin amețeli, greață, vărsături, crampe abdominale. Potrivit specialistului în ORL, nu există o ”pastilă minune” pentru a scăpa de această senzație, mai ales că fiecare om reacționează diferit. ”Acest rău de mișcare, te naști cu el, are o componentă genetică. Nu toți oamenii au rău de mișcare, cel mai mult se manifestă la copii, căci ei trebuie să se obișnuiască cu tot mediul din jurul lor, și reacționează mult mai brutal. Dar există anumite metode care să amelioreze acest rău de mișcare.

Există pastile pe care trebuie să le iei înainte de a merge cu un transport care știi sigur că îți va face rău, există medicamente pe bază de scopolamină, pe bază de ghimbir sau mentă, pe care le iei înainte cu o oră sau două și ele vor funcționa 4, 5, 6 ore, iar în timpul  mersului se mai poate relua medicația. Acestea au efect pe urechea internă, pur și simplu diminuează reacția atât de brutală a urechii interne”, a mai spus Ana Maria Apostol.

Pe lângă aceste medicamente, specialistul în ORL recomandă ca în cazul deplasării cu mașina, persoana care știe că are rău de mișcare să stea în față, alături de șofer, ori pe bancheta din spate, unde cel mai bine este să încerce să stea cu ochii închiși pentru ca impactul vizual al peisajului să fie cât mai redus pentru creier.

Cât privește zborul cu avionul, aceasta susține că este nevoie ca locurile să fie la nivelul aripilor, în timp ce pe vas, cel mai bine este ca persoana respectivă să se poziționeze cât mai pe mijlocul vaporului.

”Starea de rău este amplificată și de anxietate. Când ai rău de mișcare te panichezi, ai o senzație de anxietate, de panică și atunci îți va crește starea de somn, iar un tratament pe care poți să îl mai iei sunt: medicamentele anxiolitice, cele care reprimă această anxietate”, a mai spus medicul, subliniind că alcoolul poate să scadă senzația de anxietate și de panică.

Mai mult, susține medicul, acest rău de mișcare este un mod de protecție al organismului, care nu este obișnuit cu mișcările bruște de accelerare și decelerare, mai ales cele din zona de serpentine.

Sfaturi de călătorie cu copiii

De asemenea, medicul a oferit și câteva sfaturi în privința călătoriei copiilor cu mașina. ”Nu trebuie să le dăm de mâncare înainte, să avem mese copioase, trebuie să avem un geam deschis, să fie un aer curat, în permanență, nu trebuie să fumăm în mașină. Iar dacă starea de rău este foarte mare, oprim mașina, pur și simplu. Și atunci ieșim afară, facem câțiva pași și ne va fi mult mai bine, decât să dăm pastile peste pastile”, a mai spus medicul. 

De altfel, specialistul ORL susține că odată cu trecerea timpului omul se obișnuiește cu răul de mișcare, senzație care în primii trei ani de viață se manifestă mai rău. ”Cu cât avansăm în vârstă ne obișnuim cu mișcarea și ne adaptăm, iar atunci răul de mișcare ar trebui să se amelioreze”, a concluzionat specialistul ORL.

De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare

Venirea verii este considerată pentru mulți părinți momentul în care se calmează virozele de peste iarnă, însă apar alte afecțiunii, unele fiind date tocmai de folosirea nepotrivită a bețișoarelor de ureche.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a explicat la ”Vorbește lumea” de la Pro TV care sunt beneficiile oferite de ceara din ureche, dar și motivul pentru care răcim vara, deși este cald.

”Vine vara și toți părinții așteaptă să se calmeze virozele. Se calmează acestea, dar apar alte afecțiuni, medicul specialist ORL are tot timpul de lucru, din primăvară până în următoarea primăvară.

Vara nu mai vine cu viroze, cu tuse și cu muci, vine cu durere de ureche. Dar nu cu durerea de ureche din cauza otitei medii care se face în viroză, ci cu durerea de ureche din otita externă”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Care este diferența dintre otita medie și cea externă

”Otita medie înseamnă inflamația și infectarea cavității timpanice care se află în spatele timpanului, care în cazul virozei se produce din cauza mucilor din nas care ajung în ureche.

Otita externă este la suprafață, în interiorul conductului auditiv extern, unde băgăm noi bețișorul să ne scărpinăm sau să scoatem ceara de acolo și rău facem”, a mai spus specialistul.

De altfel, medicul ORL-ist a ținut să sublinieze că urechea nu are nevoie de intervenție exterioară pentru a se curăța de ceara, aceasta reușind să se ocupe ”de la sine”.

”Intrarea în conduct este largă, intră apă în el și iese apa cu tot cu mizeria de acolo și cu ceara care se formează în exces. Ce trebuie să știm este că ceara are un rol foarte benefic, ea este ca un strat deasupra tegumentului și face să nu mai adere nicio bacterie, nicio ciupercă și niciun praf pe conduct. Această ceară are un sens de mișcare, are niște 'piciorușe' și iese singură din ureche. La copii se poate observa acest lucru”, a mai spus medicul. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel