Rasa, etnia: ce boli ești predispus să faci, în funcție de genele moștenite

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Rasa sau etnia te poate predispune la unele boli
Rasa sau etnia te poate predispune la unele boli

Rasa sau etnia pot influneța bagajul genetic, spun oamenii de știință. Astfel, poți fi mai predispus la unele boli cardiovasculare decât alții, în funcție de culoarea pielii.

Imaginile în care unele persoane își făceau un test ADN și aflau despre moștenirea lor genetică au făcut înconjurul lumii în scurt timp. În urma acestor imagini, foarte multe persoane au fost curioase să afle despre moștenirea lor genetică și au făcut testul la domiciliu (testele sunt comerciaizate în SUA), potrivit Harvard Medical School.

Prin analizarea variațiilor din ADN, testele pot dezvălui unde au trăit strămoșii îndepărtați, oferind indicii despre moștenirea rasială și etnică. Aceste rezultate sunt de obicei prezentate în procente, în funcție de locația geografică - de exemplu, Europa de Vest, Africa de Nord, America Centrală sau Asia de Sud.

Dar aceste informații s-ar putea să dezvăluie o sugestie despre riscul de boli cardiovasculare. În Statele Unite, anumite grupuri rasiale și etnice se confruntă cu un risc mai mare de a muri de boli de inimă, decât altele. Cele mai recente statistici din partea American Heart Association arata cel mai mare risc printre negri. Hispanicii non-albi sunt al doilea grup, cu cel mai mic risc observat printre hispanici.

Moștenirea și riscurile dobândite

Totuși, diversitatea în cadrul diferitelor grupuri rasiale înseamnă că trăsăturile genetice comune unor grupuri nu pot fi generalizate unei întregi rase. De exemplu, doi oameni negri pot fi mai diferiți genetic unul față de altul, decât ar fi oricare dintre ei față de un alb (adică ar putea semăna genetic mai mult cu un alb decât cu un alt negru).

Și factorii non-genetici pot avea efecte puternice, spune profesorul de la Harvard Medical School, Dr. Elliott Antman, cardiolog la Brigham și Women's Hospital. „O persoană de orice rasă poate moșteni un profil genetic cu risc scăzut, dar apoi cresc într-un mediu fără acces la alimente sănătoase, sau locuri sigure”, spune el. Acești factori și alți factori socio-economici pot, de asemenea, să inducă o stare cronică de stres, dificil de cuantificat, dar care acum este din ce în ce mai recunoscut ca un factor important de risc pentru bolile de inimă.

Tensiunea arterială, un risc suplimentar pentru negri

O posibilă explicație pentru riscul crescut al bolilor cardiace printre negrii care trăiesc în SUA poate fi o diferență genetică ce îi predispune la hipertensiune arterială. În comparație cu albii, negrii tind să fie mai sensibili la sare, ceea ce înseamnă că trupurile lor tind să rețină sodiu și apă. "Asta poate fi un avantaj de supraviețuire evolutiv, atunci când trăiești într-un climat cald, uscat, cum ar fi în Africa", spune dr. Antman. „Dar în America, unde climatul este mai rece (și alimentele cu conținut ridicat de sodiu sunt disponibile pe scară largă), este un dezavantaj”, adaugă el. Suplimentul sodiu și apă crește volumul de sânge, ceea ce, la rândul său, crește tensiunea arterială.

Paradoxul hispanic

Ca cea mai mare minoritate etnică din Statele Unite, cea a americanilor hispanici, este un grup destul de divers, deși aproape două treimi sunt de origine mexicană. Cu toate că are rate mai ridicate de obezitate și diabet zaharat, hispanicii care trăiesc în America sunt cu aproximativ 25% mai puțin susceptibili de a muri de boli de inimă decât hispanicii non-albi. Acest așa-numit paradox hispanic nu este pe deplin înțeles, deși unii experți consideră că ratele lor scăzute de fumat ar putea fi un factor. Doar sub 11% dintre hispanici fumează, comparativ cu aproximativ 16% în rândul non-hispanicilor.

Asiatici din est și asiatici din sud

Oamenii de origine asiatică sunt o populație mică, dar în creștere în această țară. Cei din Asia de Est (cea mai mare parte din China, Japonia și Coreea) au rate mai scăzute ale bolilor cardiovasculare decât alți americani. În schimb, cei cu rădăcini din Asia de Sud - din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan și Sri Lanka - tind să aibă rate mai mari. Motivul poate rezulta dintr-o tendință genetică de a acumula grăsime pe burtă, care este periculoasă pentru inimă.

„Deși este util să fii conștient de acești factori de risc rasiali și etnici, această moștenire este doar unul dintre multitudinea de factori care influențează sănătatea inimii”, spune dr. Antman. „Concentrați-vă mai mult pe factorii pe care îi puteți modifica, cum ar fi consumul unei diete cu conținut scăzut de sodiu, evitarea tutunului, menținerea unei vieți active și a unei greutăți normale”, mai spune el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel