Ținând cont de faptul că ultimul vaccin din schema națională de vaccinare pentru copii se face la vârsta de 14 ani, cel diftero-tetano-pertussis (dTpa), în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar” s-a pus problema ”pachetului” de boli împotriva căruia populația ar trebui să se vaccineze pe tot parcursul vieții.
”S-a conturat formula cea mai potrivită prin care să extindem programul de vaccinare de la copii către adulți pentru că și adulții au nevoie de o serie de vaccinări, mai ales în contextul epidemiologic actual și mă refer aici la numărul mare de refugiați care vin în țara noastră din Ucraina.
Toate ghidurile de vaccinare din țările dezvoltate ale Europei și SUA au o secțiune separată dedicată adultului, și fac referire la adultul sănătos fără alte co-patologii, fără boli cronice, dar și la adultul care are o serie de boli cronice care îl fac să fie mult mai vulnerabil la forme severe pentru unele infecții, care au disponibil un vaccin”, a declarat prof. dr. Victoria Aramă, în cadrul dezbaterii.
Potrivit prof. dr. Aramă, este necesară administrarea rapelului cu vaccinul diftero-tetano-pertussis (dTpa), ultimul vaccin din schema pentru copii și care se face la vârsta de 14 ani.
”În principiu, pentru adulții sănătoși ar fi necesar o dată la zece ani un rapel împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei și ceva mai rar pentru tusea convulsivă.
Spun că este cu atât mai important în acest moment acest rapel care ar trebui efectuat adulților din zece în zece ani, așa cum se întâmplă în țările dezvoltate ale lumii, deoarece în Ucraina au existat și probabil că există focare de difterie, au existat și niște cazuri izolate de poliomielită, prin urmare avem nevoie, în țara noastră, de a proteja populația adultă, chiar și pe cea sănătoasă cu aceste rapeluri, pentru că foarte probabil adulții nu au făcut un astfel de rapel în ultimii 10-20 sau poate chiar 30 de ani”, a mai subliniat profesor dr. Victoria Aramă.
Vaccinarea gravidelor și a personalului medical, printre priorități
De asemenea, prof. dr. Victoria Aramă a subliniat importanța administrării acestui rapel inclusiv femeilor însărcinate.
”În România, în acest moment, gravidele au o indicație de a face în trimestrul trei un rapel antitetanic, dar în celelalte țări se administrează un rapel împotriva a trei boli infecțioase și nu numai împotriva tetanosului, respectiv difterie, tetanos și tuse convulsivă. Aceasta ar putea fi o latură pe care am putea-o să o dezvoltăm și să o promovăm prin farmacii.
A doua ar fi aceea a vaccinării personalului medical cu prioritate cu acest rapel diftero-tetanic-pertussis în viitorul apropiat“, a mai spus prof. dr. Victoria Aramă.
Care este schema de vaccinare pentru adulți
”Aș spune, în primul rând, vaccinarea antigripală anuală. Și lucrul acesta este, cred sau sper, este cunoscut, iar cei care intră în categoria aceasta de comorbidități au și gratuitate. Au rămas medicii de familie cu vaccinurile neadministrate ori unii medici de familie primesc prea puține doze, câți solicitanți au în funcție de pacienți cronici de pe lista lor.
Altă vaccinare recomandată este vaccinarea pneumococică, la cei cu afecțiuni cronice și la vârste mai tinere. Pentru populația generală, fără să intre într-o categorie de risc, de peste 65 de ani, nici nu se pune problema, dar pentru cei cu comorbidități, și la 40 și la 50 de ani, se poate face vaccinarea pneumococică. Medicul o să explice că se face cu un vaccin conjugat inițial, cu 13 valențe, după care la o lună de zile sau la un a se face un vaccin polizaharidic cu 23 de valențe. După 65 de ani poate fi administrat atât vaccinul conjugat, cât și vaccinul polizaharidic. Există niște scheme de vaccinare: antigripalul, pneumococic și acest diftero-tetano-pertussis, din 10 în 10 ani, care ultima doză cu preparat de tip adult se face la 14 ani. Iată că adultul de 24 de ani trebuie să îl primească, apoi adultul la 34 de ani”, a mai spus medicul Doina Azoicăi... Citește mai mult AICI
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.