Rana de abandon: ce este și cum știi dacă o ai. Iată cinci strategii care te ajută să vindeci rana de abandon

Larisa Opaiț |
Data actualizării: | Data publicării:
Rana de abandon - Foto: Freepick @rawpixel.com
Rana de abandon - Foto: Freepick @rawpixel.com

Cum recunoști rana de abandon și care sunt principalele efecte. Iată câteva strategii care pot ajuta la vindecarea rănii de abandon.

Rana de abandon este o durere emoțională adâncă cauzată de pierderea sau respingerea unei persoane importante din viața noastră. Această experiență poate provoca o serie de emoții negative, inclusiv tristețe, furie, vinovăție și teamă, care pot avea un impact negativ asupra stării noastre de spirit și asupra vieții noastre în general.

Rana abandonului pare a fi un domeniu sub-reprezentat în domeniul sănătății mintale. La fel cum trauma complexă nu este listată ca diagnostic, nici abandonul nu este menționat ca o cauză a unora dintre problemele de boală mintală cu care se confruntă oamenii.

De multe ori, oamenii se gândesc la abuz ca implicând un fel de violență fizică, verbală sau sexuală. Cu toate acestea, multe victime ale abuzului nici măcar nu sunt strigate. Unele victime ale abuzului sunt pur și simplu neglijate și ignorate. Nu mulți oameni din profesiile de ajutorare abordează rana provocată de respingere sau abandon.

Abandonul emoțional este rezultatul faptului că o persoană semnificativă se leapădă de tine, te respinge, te devalorizează sau nu te recunoaște. Acest tip de rănire invizibilă cauzează un mare rău celui care o primește.

Vindecarea rănii de abandon este un proces care necesită timp și efort, dar este posibil să depășim această experiență și să ne revenim. 

A primi un neant din partea unei persoane dragi este un abandon emoțional care taie adânc în inima celui vizat. Nimeni nu o vede și tinde să treacă cu vederea în ceea ce privește abuzul. Victimele se simt pur și simplu goale și invizibile.

A fi invizibil pentru persoana iubită este o rană existențială. Te face să simți că nu contezi și îți pune la îndoială dreptul de a exista. Cercetările au descoperit că una dintre principalele modalități de a răni o persoană este de a o îndepărta de contactul uman semnificativ, în special de comunicare.

Rana abandonului poate fi cauzată și de un părinte absent. Atunci când unul dintre părinți a ales să nu facă parte din viața ta, acest lucru te taie profund. Nu există o explicație ușor de găsit de către cei care au fost abandonați de un părinte. Unii încearcă să facă ce e mai bun din situație, ignorând faptul că nu au acest părinte în viața lor, dar răul este același.

Abandonul părinților are consecințe pe toată durata vieții.

Oamenii învață să facă față în moduri diferite. Unii se prefac că nu contează, unii își pun la îndoială valoarea, alții pot fi supărați în mod deschis. Odată cu abandonul apar și mecanismele de apărare.

Iată câteva strategii care pot ajuta la vindecarea rănii de abandon:

Acceptarea. Primul pas în vindecarea rănii de abandon este de a accepta ceea ce s-a întâmplat și de a recunoaște că durerea este reală. Este important să acordați timp pentru a procesa aceste emoții și să încercați să le acceptați fără judecăți sau evaluări. 

Comunicarea. Este important să discutați cu oamenii în care aveți încredere despre ceea ce s-a întâmplat și despre cum vă simțiți. Acest lucru vă poate ajuta să vă eliberați de emoțiile negative și să găsiți sprijin și înțelegere în timpul procesului de vindecare.

Găsirea de resurse. Este important să găsiți resurse care vă pot ajuta să vă simțiți mai bine. Acestea pot include terapie, meditație, yoga sau orice altă activitate care vă face să vă simțiți bine și să vă ajute să vă concentrați pe procesul de vindecare.

În timpul procesului de vindecare, este important să vă concentrați pe înțelegerea sinelui și pe descoperirea propriilor nevoi și dorințe. Acest lucru vă poate ajuta să vă dezvoltați o înțelegere mai profundă a ceea ce vă face să vă simțiți bine și să luați decizii mai bune pentru voi înșivă.

Îngrijirea de sine este importantă în timpul procesului de vindecare. Asigurați-vă că vă acordați suficient timp pentru odihnă, alimentație sănătoasă, exerciții fizice și alte activități care vă fac să vă simțiți bine.

Iertarea este un pas important în procesul de vindecare. Este important să încercați să iertați persoana care v-a provocat durerea și să vă eliberați de resentimente și furie.

În general, vindecarea rănii de abandon necesită un efort constant și o atenție atentă, dar este posibil să depășiți această experiență și să vă reveniți. Este important să acordați timp și resurse pentru a vă îngriji. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel