Răgușeala este o schimbare anormală a vocii, un simptom comun al răcelilor, dar și un efect al strigatului excesiv pe stadion sau la concerte. De asemenea, răgușeala poate să fie și un simptom al infectării cu virusul HPV (Human Papilloma Virus) sau al cancerului laringian.
Răgușeala este o afecțiune destul de comună, unul din trei oameni experimentând un astfel de episod de-a lungul vieții, mai mult, aceasta poate să apară la orice vârstă, printre cele mai vizate categorii fiind profesorii, cântăreții, agenții de vânzări sau operatorii de call-center.
Răgușeala poate să apară brusc, dacă este cauzată de o forțare a vocii, iar remedierea se face după o scurtă perioadă de timp, de cele mai multe ori după un repaus vocal, sau poate să se instaleze lent, așa cum se întâmplă în cazul răgușelii din cauza fumatului.
În cazul în care răgușeala durează mai mult de trei săptămâni este indicat să consultați un medic, deoarece în spatele răgușelii se poate ascunde o infectare cu virusul HPV sau chiar un cancer laringian.
Răgușeala, cauze
Răgușeala este cauzată, cel mai adesea, de o infecție virală la nicelul tractului respirator superior. Alte cauze ale răgușelii sunt:
-refluxul de acid gastric
-fumatul
-consumul de băuturi cu cofeină și alcoolice
-țipatul, cântatul prelungit sau folosirea excesivă a corzilor vocale în alt mod
-alergii
-inhalarea de substanțe toxice
-tusea excesivă.
Unele cauze mai puțin frecvente ale răgușelii includ:
- polipi (excrescențe anormale) pe corzile vocale
-cancer la gât, la tiroidă sau la plămâni
-afectarea gâtului, cum ar fi în urma introducerii unui tub de respirație
- schimbarea vocii la adolescenți, în perioada de pubertare
- funcționarea defectuoasă a glandei tiroide
-anevrisme aortice toracice (umflarea unei porțiuni din aortă, cea mai mare arteră dinspre inimă)
-afecțiuni nervoase sau musculare care slăbesc funcția cutiei vocale, arată Healthline
Răgușeala, diagnostic
Diagnosticarea se face de către medicul ORL, după discuții legate de istoricul medical, dar și de apariția simptomelor.
Astfel, punerea diagnosticului corect va fi în urma examenului endoscopic care permite vizualizarea corzilor vocale.
În funcție de manifestarea răgușelii, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii sau a unei investigații de tip CT la nivelul gâtului.
Răgușeala, tratament și recomandări
În ceea ce privește tratamentul răgușelii, acesta se va realiza în funcție de cauzele care au determinat apariția, însă prima opțiune este cea a repausului vocal pentru câteva zile. Acest repaus trebuie să fie unul total, căci și șoptitul pune presiune asupra corzilor vocale.
Hidratarea este un alt remediu recomandat de către medicii, lichidele pot îmbunătăți simptomele și să înmoaie gâtul.
Mitul conform căruia ”lichidele fierbinți ajută în caz de răceală” este foarte greșit, deoarece un aliment foarte cald este un factor iritant.
Lichidele reci sunt o ”cerința” a organismului atunci când temperatura externă este ridicată, însă nu este recomand abuzul.
De asemenea, cu toate că există numeroase mituri în ceea ce privește consumul de miere, propolis sau gălbenuș pentru îmbunătățirea vocii, nu există studii concrete în acest sens.
Evitați cafeina și alcoolul. Acestea pot da o senzație de uscăciune la nivelul gâtului. De altfel, cele două sunt declanșatori pentru boala de reflux gastro-faringian.
Folosirea unui umidificator. Sistemul de umidificare a aerului vă poate ajuta la respirat.
Efectuarea unui duș fierbinte. Aburii de la duș vă deschid căile respiratorii, iar respirația vă este ușurată.
Consumați gumă de mestecat. Acesta stimulează salivarea și vă poate ajuta la calmarea gâtului, notează Healthline.
În cazul în care răgușeala este simptom pentru afecțiuni mai grave, precum infecții respiratorii sau virusul HPV, ori cancere, tratamentul este adaptat acestora. Astfel, acesta poate să fie chirurgical sau terapii cu radiații, chimioterapie ori imunoterapie, potrivit ClevelandClinic.
Răgușeală, prevenție
Există mai multe metode de a preveni apariția răgușelii, mai ales în cazul persoanelor care își folosesc vocea din punct de vedere profesional. Acestea includ:
-renunțarea la fumat, cu o atenție și asupra fumatului pasiv
- evitarea alcoolului, a cafelei și a băuturilor care pot deshidrata
- consumul de apă
- folosirea umidificatorului
- evitarea mâncărurilor condimentate
- repaos vocal
- evitarea strigatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.