„Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează, vom avea confirmarea. În opinia mea, marţi cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri şi putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare”, a explicat prof dr Alexandru Rafila, duminică seara, la Antena3.
Ministrul Sănătății spune că dacă numărul cazurilor noi de COVID diagnosticate zilnic va intra în scădere și dacă această scădere se va resimți și în spitale, este posibil ca în circa două luni restricțiile - mare parte din ele - să fie ridicate.
Restricțiile ar putea fi ridicate la sfârșitul lui martie
„Să știți că la lucrul ăsta mă gândesc de mai mult timp și eu. Eu în general sunt un om echilibrat și chiar dacă mi place să fiu optimist nu unt hazardat în opinii. E bine să fim echilibrați. Opinia mea este că până la sfârșitul lunii martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător, așa cum spuneam, și dacă situația asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme”, a arătat prof dr Alexandru Rafila.
Ministru a explicat că așteaptă și el, la fel ca și noi, ca starea de alertă, impusă acum aproape doi ani în România, să fie ridicată, pentru că se va renunța la restricții odată cu ea. Rafla a subliniat că trebuie să avem date clare legate de gravitatea bolii COVID pe care o dă tulpina OMICRON și să știm ce tulpină este cea vinovată de cazurile grave internate în spitale, pentru a putea fi siguri când spune că ridicăm restricțiile la sfârșitul lunii martie, dar că această dată i se pare totuși „un orizont rezonabil”.
Am răbdat 2 ani, trebuie să mai răbdăm un pic
„S-a schimbat un pic abordarea, ați remarcat, inclusiv în modul în care funcționează școlile, de la incidență, la capacitatea sistemului medical de a prelua cazurile. Dacă se dovedește și în România, la fel cum se dovedește și în alte țări, că această tulpină produce infecții ușoare, banale, viroze banale la marea majoritate a oamenilor, evident că restricțiile vor fi ridicate.
Eu aștept momentul în care starea de alertă va fi ridicată. Pentru că evident că este important pentru toată lumea după mai bine de doi ani de stare de urgență, urmată de starea de alertă. Gâdiți-vă că avem în curând, în luna februarie a anului 2020, sunt doi ani întregi, și cred că lumea are mai puțină răbdare. Asta nu înseamnă că nu îi sfătuiesc să mai fie răbdători, pentru că așa cum am reușit doi ani să o facem să mai avem răbdare încă o lună, o lună și jumătate, întrucât sfârșitul lunii martie cred că este un termen rezonabil și, mai mult, până atunci, poate ne gândim și cum reluăm diversele tipuri de activități”.
Ridicarea restricțiilor trebuie făcută cu cap
În paralel, însă, subliniază ministrul, ridicarea restricțiilor trebuie gândită în amănunt, inclusiv prin consultări cu reprezentanții industriilor afectate major de acestea.
„Am avut întâlniri repetate cu industria din diverse sectoare, chiar facem la Ministerul Sănătății un comitet consultativ ca în momentul în care luăm deciziile sau Ministerul Sănătății participă la luarea deciziilor - știți bine că foarte multe dintre decizii sunt baza unor Hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, hotărâri de Guvern sau Ordonanțe, dar oricum Ministeru Sănătății își poate spune opinia - să avem o opinie inclusiv și din partea diverselor tipuri de agenți economici”, a dezvăluit ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.