Potrivit ministrului Alexandru Rafila, numărul de cazuri de gripă înregistrat în România în acest sezon este mai mic faţă de cel de anul trecut.
Mai mult, ministrul a subliniat că este prioritară prezentarea la medicul de familie în astfel de cazuri, pentru evitarea aglomerării camerelor de gardă.
"Sunt mai puţine, în continuare sunt mai puţine cazuri decât anul trecut. Important este să înţeleagă toată lumea că prezentarea la medicul de familie este prioritară, la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe doar pentru persoanele care au cazuri mai complicate, care prezintă comorbidităţi, mai ales că aşteptarea prelungită la unităţile de primiri urgenţe nu este indicată, iar dacă e vorba de o formă uşoară sau medie, evident, aşteptarea va fi mai lungă, pentru că în primă fază sunt consultaţi, sunt evaluate persoanele care au cazuri grave, nu neapărat de gripă, dar pot să fie şi alte tipuri de patologie.
E o situaţie care se întâmplă peste tot în Europa. Am văzut o situaţie similară şi în Franţa, există supraaglomerări la nivelul camerelor de gardă, dar indicaţia noastră este să fie contactat medicul de familie", a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
În plus, ministrul Sănătăţii a punctat că este importantă evitarea antibioticelor, întrucât acestea nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii.
"Medicaţia care se administrează în cazul virozelor respiratorii să fie recomandată de medic, să se evite antibioticele, pentru că nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii", a spus Rafila.
A fost înregistrat primul deces provocat de gripă din 2024, în județul Sibiu. Care este situația la nivel național în ceea ce privește gripa, de la începutul anului 2024
Un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost raportat ca fiind prima victimă a gripei din acest an din județu Sibiu. Conform declarațiilor directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP), Horațiu Cojocaru, bărbatul era nevaccinat antigripal și cu mai multe probleme de sănătate, potrivit Agerpres.
Horațiu Cojocaru a confirmat tragicul incident, declarând că: "În prima săptămână a anului, am înregistrat un deces: un bărbat în vârstă de 71 de ani cu comorbidități și care nu a fost vaccinat antigripal".
La nivel național, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că în intervalul 1 - 7 ianuarie s-au înregistrat 10 decese noi cauzate de virusul gripal. Aceste decese sunt parte a unui număr total de 167 de cazuri de gripă confirmate de laborator în aceeași perioadă.
Detalii suplimentare din comunicatul de presă arată că, până la data de 7 ianuarie, 521 de cazuri de gripă au fost confirmate de laborator de la începutul sezonului. Acestea includ diferite subtipuri de virus gripal, inclusiv co-infecții cu SARS-CoV-2 și VRS. În plus, până la aceeași dată, 16 decese au fost confirmate ca fiind cauzate de virusul gripal, cu diferite subtipuri identificate.
În ceea ce privește campania de vaccinare, până la data menționată, Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) a înregistrat un impresionant număr de 1.048.327 de persoane vaccinate antigripal. Majoritatea acestora, 1.024.812, aparținând grupelor populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.
În concluzie, aceste informații subliniază importanța vaccinării antigripale și necesitatea de a fi precauți în fața răspândirii virusului gripal, în special în rândul persoanelor cu comorbidități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.