„Este o măsură de sănătate publică care a fost aplicată și în România, a fost aplicată și în alte state din UE. Dacă există nemulțumiri legate de această măsură, ele trebuie adresate celor care au dus la această situație și la creșterea incidenței la nivele fără precedent și la punerea în pericol a sănătății publice. Prin lipsa de acțiuni timp de trei, patru luni de zile au permis să se ajungă la această situație. Ba mai mult, au încurajat transmiterea prin încurajarea de evenimente cu extrem de multe persoane”, a susținut prof dr Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Potrivit deputatului, cauzele acestei situații sunt eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID și neluarea la timp a măsurilor necesare.
„Toate țările din UE au vaccinat cel puțin două treimi din populație și sunt alte țări care se apropie la 90%. Noi am reușit să vaccinăm doar o treime, este clar că persoanele nevaccinate sunt din rândul acelora din care se recrutează cazurile internate în spitale și în terapie intensivă. (...) A doua cauză a fost legată de faptul că, începând din luna iulie, când s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri, nu s-a luat niciun fel de măsură. Dimpotrivă, după ce restricțiile s-au ridicat pe data de 15 mai, fără să existe nicio atingere a obiectivelor legate de vaccinare, nu s-a mai făcut nimic și au fost încurajate tot felul de manifestări care au încurajat transmiterea infecției. Lucrurile acestea se răzbună acum. Guvernul a fost demis, dar responsabilitatea nu poate fi eludată de membrii fostului executiv care gestionează interimar administrarea României”, a menționat Alexandru Rafila.
Deputatul a adăugat că trebuie introduse restricții „adaptate contextului”, „realiste, nu stupide”.
„Noi am avut de-a lungul timpului tot felul de măsuri stupide care nu aveau un impact asupra transmiterii, însă aveau un impact asupra modului în care afectau viața oamenilor și de multe ori au fost luate făcându-se referire la specialiști, dar, de fapt, erau decizii politice, care nu aveau legătură cu recomandarea unor specialiști”, a explicat Rafila.
Masca de protecție redevine obligatorie în toate spațiile publice deschise în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori, potrivit unui ordinul comun semnat de ministrul Sănătății, Cseke Attila, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.